Bebekler anne karnındayken 9. haftada hareket etmeye başlarlar ancak küçük boyutları nedeniyle bunu annenin veya babanın fark etmesi mümkün değildir. Lakin ultrason taramaları sırasında rahmin sallanması ile bebek bu sallanmaya refleksif hareketler ile karşılık verir ve bu durum ultrasonografi ekranından kolaylıkla görülebilir. Bazı anne adayları ise bu haftalarda bebeklerinin hareket ettiğini hissettiklerini söyleseler de durum aslında bağırsak hareketliliğinden kaynaklanır. Bebeğin rahim duvarı üzerine etki edebilecek kadar hareket edebilmesi ve anne karnına baskı göstermesi, ancak 16. haftadan sonra mümkün olur. Ancak bu durum çoğu bebekte 20. Haftaya kadar uzamaktadır. İlk gebeliklerde ise 22. haftaya kadar hareketlilik hissetmemek normalken, sonraki gebeliklerde 16 ila 20. haftalar arasında annelerin bebekteki hareketliliği hissetmesi mümkün olacaktır.
Bebek Hareketlerinde Azalma
Bebek hareketlerinin azaldığı bu vakaların bir kısmında bebeğin ciddi bir hayati tehlike altında olması muhtemeldir. Zira bebeklerin hareketlilikleri devam ederken oksijen miktarının azalması hem kalp hızını hem de kasların dokusunu değiştirmektedir. Bu durumu bir nevi ön uyarı sistemi olarak görebiliriz. Rutin kontroller sırasında bebeğinizin hareketliliğine dair sorular sormalı ve gerekli ölçümleri gerçekleştirmelisiniz. Gerekli kontroller rutin olarak yapılmazsa doktorlar bebeğin hareketlilik kaybını tespit edemez ve dolayısıyla bebeğin anne karnındaki ölümü de mümkün hale gelir
Bebek hareketliliğinin ölçümünde çok sayıda yöntem kullanılsa da en kolayı anneye hafif bir yemek yedirilmesi ve ardından sol yana doğru yatırılmasıdır. Bu esnada bebeğin tekmeleri ölçülür ve 2 saatlik sürede on adet bebek tekmesinin yeterli hareketlilik olarak kabul edilir. Bunun yanında nonstres test, biofizik profil ve modifiye BFP adı verilen testler de bebek hareketliliği konusunda uzmanlara gerekli bilgileri verebilmektedir. Ancak bu yöntemler daha karmaşık ve detaylı olduklarından dolayı genellikle ciddi şüphelerde detaylı analiz için tercih edilmektedirler. Hareketlilikte ani azalmalar olmadıkça çok fazla işlem yapılması önerilmemektedir.
Bebekler en çok gece 9.00 ile 01.00 arasında hareketlilik gösterirler.Bebekler, son üç aylarında uyku ve uyanma periyotlarına sahip olduklarından dolayı uyku esnasında daha az hareket ettiklerini görürüz. Ara ara yaşanan bu hareketsizlikler bir rahatsızlık belirtisi değildir. Bebeğin devamlı hareketsiz olması veya hareketlerinin azalması durumunda doktorunuzla görüşmeniz yerinde olacaktır.