Bebeklerin vazgeçilmez arkadaşı, annelerin yardımcısı biberonların seçimi ailelerin en fazla dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor. Bebek ürünleri, bebeğin ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanmakta ve sağlığı tehdit etmeyen materyallerden üretilmektedirler. Biberon, bebek ile ağızdan temas ettiğinden dolayı anneler çok dikkatli davranmalıdır.

Biberonla beslenen bebekler için en önemli özellik biberonların, bebeğin ağız yapısına uygun olmasıdır. Bebeklerin ağız yapısına büyük gelen biberonlar, midelerinin yiyecekten ziyade gazla dolmasına neden olmaktadır. Bebeğin karnının gaz ile dolması saatlerce sürecek sancıya neden olabilmektedir .Diğer bir husus da biberon başlığının yapısıdır. Gerek emzik başları gerekse de biberon başlıkları silikon ve kauçuk olmak üzere iki ayrı maddeden yapılmaktadır. Silikon başlıklı biberonlar tercih edilmektedir; çünkü silikonlu biberonlarda zararlı olan Bisfenol A maddesi barındırmamaktadır.Biberonlar bebeklerin ağız yapılarına göre değişiklik gösterirken bazen de onların aylarına göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden ebeveynler, bebeklerinin gelişimlerine, ihtiyacına ve ayına göre biberon tercihi yapmalıdır. Bebeklerin beslenmeleri için kullanılan biberonlarda kolik yapıda olan yani gaz sancılarının azaltılmasına yardımcı olan, klinik olarak bir zararının olmadığının ispatlanması tamamlanmış ürünler yer almalıdır. Bu biberonlar bebeklerin beslenme zamanlarını daha kaliteli şekilde geçirmesine katkı sağlayacaktır. Biberonların kenar kısımlarında ölçü birimlerinin bulunması da gerekmektedir. Bu birimler ne kadar okunur olursa ebeveynler için daha önemli olacaktır. Anne ve babalar bebeklerinin beslenmeleri sırada bu ölçüleri daha net bir şekilde görmeli ve onların beslenmelerini daha rahat bir şekilde takip edebilmelidir.

Bebeğinizin Gelişimine Göre Biberon Seçimi

  • Yenidoğan (bir-iki haftalık) bebekler için ortalama 100 ml
  • 1 aylık bebek için 120 ml
  • 2 ile 3 aylık bebekler için ortalama 250 ml
  • 4 ve üzeri aylar için ortalama 350 ml biberon uygun olacaktır.

Biberon üreticileri zaten farklı aydaki bebekler için uygun delikli biberonlar üretmektedir. Henüz doğmuş bebekler için alınacak olan biberonun tek delikli olması gerekmektedir. Bebek büyüdükçe de 2, 3 kadar delikli ve delikleri geniş olan biberonların tercih edilmesi, bebeğin daha iyi ve hızlı beslenebilmesi için önemlidir.

Hava Geçiren Biberonlar

Biberon modelleri sadece üretilirken kullanıldığı malzemelere göre değil farklı yapıda olmalarına göre değişik alternatifleri ile de birbirinden ayrılmaktadır. Bu özelliklerden en önemlilerinden bir tanesi ise biberonların hava geçirgen yapıda olmasıdır. Bu yapıda olan biberonlar hava geçirgen bir sisteme sahip olmalarının yanında bebeklerin doğal beslenme ritimleri ile çalışmasını sağlamaktadır. Hava geçirgen yapıda olan emzikler, bebeklerin süt içerken süt akışlarını daha rahat bir şekilde kontrol ederek beslenmelerine katkı sağlamaktadır. Emzirme döneminden sonra gelen bu biberon kullanımı, hava geçirgen olması ile bebeklerin zorlanmadan biberona alışmalarını sağlar. Hava geçiren biberonlar, anne memeleri ve biberona geçiş sırasında en kolay birleştirme noktası olmaktadır. Hava geçiren biberonların avantajlarından bahsetmek gerekirse;

  • Herhangi bir boyutta olan biberon ve herhangi bir akış hızındaki emzik ile beraber kullanılabilir
  • Bebeğiniz akış hızını, aynı göğsünüzde olduğu gibi kontrol altına alabilir
  • Hava geçirgen emzik, göğüsten emzirmeden, şişeden beslemeye geçişi kolaylaştırır.
    Daha istikrarlı ve konforlu bir beslenme sunar
  •  Şekli, tutuşu, geniş boynu ise biberonun doldurulmasını kolaylaştırır.
    Kolay temizlenebilir, ve parçalarını birleştirmek kolaydır.
  • Hava geçiren biberonların büyük bir kısmı, BPA içermez ve son derece dayanıklıdır. Emzirme hızında süt sağlayarak, bebeğin yorulmadan beslenmesine yardımcı olur.

Biberon Malzemesi

Biberon üretiminde temel malzeme olarak, cam ve plastik olmak üzere iki farklı materyal kullanılmaktadır. Cam, doğal yapısı sayesinde bebeğinizin sağlığına hiçbir şekilde tehdit oluşturmamaktadır. Ancak biberonu ısıtırken herhangi bir kazanın meydana gelmemesi için cam biberonların ısıya dayanıklı modelleri tercih edilmelidir. Isıya dayanıklı cam biberon, saf borosilikat camdan üretilmektedir. Ayrıca içeriğinde, ağır metal ve BPA bulundurmaz  ve bebek sağlığına uygundur.

Eğer plastik biberon tercih edecekseniz ‘polipropilen’den üretilen modelleri tercih etmelisiniz. Polipropilen biberonların sağlığa hiçbir zararı olmamakla birlikte, hafif ve dayanıklı olması avantajına da sahiptir. Bazı plastik ürünlerde bulunan BPA maddesi, sıcakta salındığında gıda zehirlenmelerine yol açmaktadır. İşte bu nedenle uzmanlar ebeveynleri plastik biberon kullanımı konusunda uyarıyor.  BPA ya da ftalat gibi maddeler bir sıcaklıkta salındığı zaman gıda zehirlenmesine yol açabilir. Nasıl bir gıda zehirlenmesi vücudumuzda harabiyet oluşturuyorsa nasıl ki vücuda yabancı bir madde girdiğinde etki gösteriyorsa bu tür maddeler de hem yakın gelecekte hem de çocuğu ileriki hayatında olumsuz etkileyebilir. Bu zararlı maddelerin sonuçları anksiyete bozukluğu, erken ergenlik, obeziteye; yetişkin çağda ise diyabete ve kansere neden olabilmektedir.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir