Hamilelik serüveninin ikinci haftasına girmiş bulunmaktasınız. Bu dönem artık anne karnındaki yumurtanın geliştiği ve seçildiği hafta olarak adlandırılır. Hamilelikte 2. Hafta Aday adayı olan yumurtalardan yalnızca bir tanesi seçilir ve gelişecek olan bebeğin temelini oluşturur. Yumurtanın ömrü ise 24 saattir. Bu süre zarfında eğer sperm yumurtayı bulursa ve dölleyebilirse bu dönem hamileliğinizin ilk dönemi olmaktadır.

Gebelik Haftası Hesaplama

Çoğu anne adayı hamileliğin ilk haftasının hesaplarken zorlanmaktadır. Bunun sebebi ise birinci ayın ortasına gelmeden, yani ilk 2 haftayı tamamlamadan gebe sayılmamasıdır. Hamile kalma ancak 2.haftanın sonunda gerçekleşir ve hamileliğin resmi başlangıcı budur. Ondan önce yani 1.ve 2. haftalarda beden hamileliğe hazırlanır. Uzmanlara göre hamileliğin ilk haftası, gebe kalmadan önceki son adet döneminin başlangıcı sayılmaktadır. Hamilelik hesaplaması sırasında, son adet kanamasının başlangıcı referans olarak alınmaktadır. Yani son adet tarihinin (SAT) başlangıcından itibaren 40 hafta olarak hesaplanır.

Bu durum, bebek ana rahmine henüz düşmediği halde, uzmanların adet kanamasını hamileliğin bir parçası olarak kabul ettikleri anlamına gelmektedir. Fakat tıbbi olarak hamile kalma genelde son adet kanamasının başlangıcından 2 hafta sonra gerçekleşmektedir. Bu durum da senin hamilelik boyunca anne adayının bebeğinden 2 hafta önde gitmesi anlamına gelmektedir. Yani siz hamileliğinizin 3.haftasındayken minik cenininiz 1.haftasında olacak demektir.

Bebeğinizdeki ve Sizdeki Gelişimler

Hamileliğin 2. Haftasında bebekte ve anne adayında değişiklikler yaşanmaya devam etmektedir. 2. Hafta da bebeğin boyu büyümeye devam eder ve rahim ağzı kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma, döllenmenin meydana gelmesinden sonra oluşacak embriyonun rahimde rahatlıkla tutunmasını sağlamaktadır. Hamilelikte 2. haftada yeni gelişmeye başlayan bebeğinizin ihtiyacını karşılamak için vücudun bu bölümünde kanlanma artar.

Hamilelikte 2. haftanın sonunda gelişen yumurta çatlar ve yumurtalıktan atılır. Bu yumurtlamanın meydana geldiğini gösterir. Bir regl döneminde yalnızca bir yumurta üretilir ve çatlar. Milyonlarca sperm vajinadan, rahim ve tüplere doğru bir yolculuğa çıkar. Yumurtaya ulaşabilen spermlerden yalnızca bir tanesi yumurtanın dış kısmına yapışır. Spermin yumurtadan girebilmesini sağlayan bazı enzimler salgılanır. Yumurtlamadan sonra döllenme gerçekleşirse, döllenmiş olan yumurta bir haftalık yolculuğa başlar. Bu yolculukta döllenen yumurta hızlıca şekil ve içerik değiştirir. Anne ve babadan gelen kromozomlar, annenin yumurta hücresinde birleşerek, hızlı bir şekilde bölünüp çoğalırlar ve bir hücre kümesi oluştururlar. Döllenen yumurta bölünmeye başlar. Pek çok bölünmeden sonra yumurta tüplerden rahminize kadar 32 hücreye bölünmüş olur. Eğer eşinizin spermi Y kromozomu taşıyorsa bebeğiniz erkek, X kromozomu taşıyorsa kız olacaktır.

Bu haftalarda vücudunuzda bazı değişimler meydana gelmektedir.

  • Mide bulantısı veya kusma
  • Yiyeceklerden tiksinme veya aşerme
  • Halsizlik, yorgunluk, uyku hali
  • Sık sık idrara çıkma
  • Ağızda metalik tat
  • Göğüslerde aşırı hassasiyet ve gözlenen değişimler
  • Pelvik bölgesinde yeni bir duyarlık hissi
  • Kokulara karşı aşırı duyarlılık

Hamilelik sürecinde bu belirtileri fark etme sırası insandan insana değişmektedir. Fakat beklenen adet dönemi başlamadığında bu durum erken hamilelik belirtileri arasında en belirginidir. Hamileliğin bu haftası hormonlarınızın hızlı bir şekilde çalışmaya başladığı ve döllenen yumurtanın gelişmeye devam ettiği bir haftadır. Göğüslerde hassasiyet, karın bölgesi ve kasıklarda oluşan ağrılar, vajinal akıntının artması ve vücut ısısının artması yumurtlamanın gerçekleştiğine işarettir.

bebeğinizin ikinci haftada görüntüsü

Hamilelikte Beslenme Düzeni

Eğer hamilelikten önce normal kilodaysan, hamilelik döneminde kalori alımını arttırmanız gerekmektedir. İlk trimester boyunca (ilk 13 hafta) günde ortalama toplam 2.200 kalori almalısınız. İkinci ve üçüncü trimesterlarda büyük ihtimalle her gün ek olarak 300 kaloriye daha ihtiyacınız olacaktır. Ekstra 300 kalori almanız demek, porsiyonları büyütmeniz gerektiği anlamına gelmemektedir. Bir elma ve bir kase yoğurt da 300 kaloriye karşılık gelir. Ancak hamlelik boyunca günlük kalori ihtiyacınızı doktorunuz ile beraber belirlemeniz faydalı olacaktır.

Ekstra kaloriler size ve büyüyen bebeğinize ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi verir. Bebeğin protein, yağ, karbonhidrat üretmek ve depolamak için enerji harcar. Fetal vücut gelişimi için enerjiye ihtiyaç duyar. Ayrıca ekstra kaloriler bedeninde yaşanacak değişimler için de sana yardımcı olur. Örneğin rahmin büyümekte ve kan seviyen yaklaşık %50 oranında artmaktadır. Bu da normalden daha fazla enerjiye ihtiyacın var demektir. Bu haftada yeterli miktarda vitamin aldığınızdan emin olun. Gebeliğin ilk haftaları anne adaylarının ve oluşacak olan bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hamilelikte 2. Hafta özellikle alkol ve sigaranın yanı sıra doktora danışmadan bilinçsizce ilaç kullanımı da kesinlikle yasaktır. Tükettiğiniz besinler de oldukça önemlidir. Paketlenmiş, yağlı, çok şekerli gıdalardan uzak durmanız hamilelikte beslenmeye dair edineceğiniz ilk refleks olmalıdır. Olabildiğince doğal, sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Mide Şikayetleri

Hamileliğin bu döneminde meydana gelen şişkinlik, bulantı, mide kaynaması, kabızlık, gaz gibi hamilelik şikayetleri ile baş edebilmenin en iyi yollarından biri de beslenme düzeninizi değiştirmektir. Gün içinde beslenme ihtiyacınızı 3 büyük öğündense 6 minik öğüne bölmeniz, gün boyunca azar azar ama sık sık yemeniz bu süreçte pek çok açıdan işlevsel olacaktır. Bu yöntem hamileliğin getirdiği şikayetlerle baş ederken aynı zamanda kan şekerinizi belli bir düzeyde tutacağı için enerjiniz de daha yüksek olacaktır.

Hamileliğin bu haftasında dengeli ve sağlıklı bir hamilelik süreci yaşamak için demir, folik asit, potasyum, çinko, kalsiyum, C vitamini gibi düzenli olarak tüketmeniz gereken besinlere hayatınızda yer vermeniz gerekmektedir.

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir