Hamilelikte yoğurt tüketilmesi uzmanlar tarafından her zaman önerilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmalıdır. Yoğurdun pastörize sütten yapılması gerekmektedir. Yoğurdun evde mayalanması da önemlidir. Pastörize sütle evde yapılmış yoğurt hazır yoğurtlara göre daha sağlıklıdır ve hamilelikte tercih edilmelidir. Yoğurt başta kalsiyum olmak üzere pek çok besin maddesi içermektedir. Bunlar, hamilelikte bir kadının ihtiyacı olan en önemli besin maddeleridir. Bu yüzden hamilelikte düzenli olarak yoğurt tüketimine önem verilmesi gerekmektedir.
Hamilelik ve Yoğurt Tüketimi
Süt ve süt ürünlerinin tüketimi sadece hamile kadınlar için değil herkes için oldukça önemlidir. Bunların içinden yoğurt ise ayrı bir yere sahiptir. Yoğurt, özellikle hamileler için önerilen önemli bir besindir. Hem besleyici olması, hem de vücudumuza yararlı bakterileri almamıza yardımcı olan bir besindir. Hamile kadınların beslenme düzeni içinde yoğurt mutlaka yer almalıdır. Sağlıklı bir hamilelik ve bebek için anne adayları beslenmesine özen göstermelidir. Anne adayları hamilelikte normal bireylerden biraz farklı beslenme düzeni uygulamalıdır. Çünkü anne adaylarının ihtiyaç duyduğu besin maddeleri hem miktar bakımından, hem de içerik bakımından biraz daha farklıdır. Hamilelikte yoğurt yemenin faydaları da, anne adayları açısından önemlidir.
Uzmanlara Göre Yoğurt Tüketimi
Uzmanlar, hamilelik döneminde yoğurt yenmesini tavsiye ederler. Yoğurdun içeriğinde bulunan besin maddeleri hamilelik sürecinde kadınlar için çok faydalıdır. Özellikle kalsiyum içermesi, içeriğindeki diğer mineraller, ayrıca yoğurdun prebiyotik etkisi hamilelik sürecinde önemlidir. Bu vitaminler ve mineraller bebeğin gelişimine katkı sağlar, anne adaylarının hazımsızlık sorununa çare olabilir.
Hamilelikte yoğurt tüketmek için öncelikle pastörize sütle hazırlanmış olan yoğurdun tüketilmesi gerekir. Toplumda evde yapılan yoğurdun faydalı olduğu düşünülür ancak yoğurdun pastörize edilmiş sütle yapılmış olması da önemlidir. Açıkta satılan sütle yapılan yoğurt düşünüldüğü kadar faydalı olmamaktadır. Bu durum özellikle hamilelik dönemi için geçerlidir.
Sütün pastörize edilmesi esnasında sıcaklık çok yüksek seviyeye çıkmaktadır. Süt yüksek sıcaklıklara ulaşır ve ardından soğutulur. Bu şekilde pastörize edilmiş olan sütler zararlı bakterilerden arındırıldığı gibi, besin değerini koruyarak kullanıma sunulur. Ambalajlanan pastörize sütler son kullanma tarihlerine kadar güven içinde kullanılabilir. Ayrıca pastörize edilen sütler titizlikle denetlenir ve satışa sunulur.
Eğer yoğurt yapılan süt sütçüden alınırsa, hamilelik döneminde mutlaka evde kaynatılması gerekir. Bu kaynama esnasında sıcaklık yavaş yavaş arttığı için bakterilerde sporlanarak çoğalmaya başlar. Bir anlamda süt bakterilerden arındırılamaz ve sporlarda açıldığı zaman içinde daha fazla bakteri meydana gelir.
Yoğurt Tüketiminin Faydaları
Yoğurt içerdiği kalsiyum nedeniyle hamilelikte anne ve bebeğin kemik sağlığı açısından çok önemlidir. Süt ürünleri içerisinde kalsiyum en fazla yoğurdun içinde bulunur. Kalsiyum, bebeğin kemik gelişimine olumlu etkiler yapar, annenin diş sağlığına da katkıda bulunur. Bebek her hâlükârda ihtiyacı olan kalsiyumu annenin depolarından sağlar. Ancak bebeğin yetersiz kalsiyum alımında anne adayı olumsuz etkilenir. Diş ve kemik sağlığını kaybedebilir. Yoğurttan alınan kalsiyum diğer besinlerden alınana göre daha fazladır ve bu yüzden oldukça önemlidir.
Yoğurt aynı zamanda önemli bir protein kaynağıdır. Bu anne ve bebeğin ihtiyacı olan proteinin yoğurttan alınmasını sağlar. Protein hücre yenilenmesi açısından vücudun ihtiyaç duyduğu önemli bir kaynaktır. Sağlıklı bir hamilelik yaşamak için yeteri kadar protein alınmalıdır.
Hamilelik döneminde artan kan basıncı anne adaylarında yüksek tansiyon sorununu da beraberinde getirmektedir. Yoğurt içeriğinde yüksek tansiyonu dengeleyecek önemli besin maddelerine sahip olması sayesinde yüksek tansiyon riski olan hamile kadınların, bu durumu aşmalarını kolaylaştırır.
Yoğurt içerdiği besin maddeleri, vitamin ve minerallerle vücuda enerji verir, sindirimi de kolaylaştırır. Bu yararlı etkiler hamilelikte kadınların yaşadığı sorunları da daha kolay aşmalarına yardımcı olur. Özellikle hazımsızlık çeken anne adayları yoğurdu düzenli olarak tüketmelidir. Ayrıca ilk aylarda ortaya çıkan bulantı ve kusma sorunları içinde yoğurt tüketimi faydalıdır. Yoğurt tüketimi, midenin bastırılmasında ve mide yanmasında oldukça faydalı olmaktadır. Hamilelik döneminde kendini halsiz hisseden, genel bir vücut yorgunluğu bulunan anne adayları yoğurt tüketerek, bu süreci daha rahat aşabilir. Yoğurt tüketimi annenin bir bebeğin ağırlığını taşımasını da kolaylaştırmaktadır. Özellikle hamileliğin ilerlediği dönemde yoğurt yiyerek kendilerini daha zinde hissedebilirler.