back to top

Çocuğumu bir kardeşe nasıl hazırlarım?

Anne-babayı paylaşmak özellikle 0-3 yaş grubu küçük çocukların asla kabul etmeyecekleri bir durum. Bu nedenle de kardeş fikri pek çok çocuk için mutsuzluk ve kıskançlık kaynağı olabiliyor. Bir çocuğu gelecek olan kardeşine hazırlamak ve olası çatışmaları önlemek ise anne-babaların elinde.

Bir eve ikinci bir bebeğin gelmesi, ailenin büyümesi bir anne-baba için en büyük mutluluklardan biri. Ancak ilk çocukları için bu durum çok anlamsız, hatta adeta bir kâbus anlamına gelebilir. Çünkü onun için “kardeş” demek, annesini, babasını, oyuncaklarını, odasını, yani her şeyini paylaşması demektir. Hatta unutulacağını, artık eskisi kadar sevilmeyeceğini bile düşünerek ciddi bir travma yaşayabilir özellikle de 0-3 yaş grubu çocuklar. Oysa bu düşünceleri önlemek, çocuğun anne-babayı kaybetme korkusuyla geliştirdiği bu kıskançlığın üstesinden gelmek çok da zor değil. İşte “Çocuğumu bir kardeşe nasıl hazırlarım?” sorusunun cevabı yazımızın devamında…

Yeni bir kardeşinin olacağı çocuklara ne zaman söylenmeli?

Annenin riskli dönemi geçtikten sonra, fiziksel olarak değişmeden önce ve mümkün olan en geç zamanda çocuklara söylenmeli. Çocukların zaman kavramı yetişkinler gibi işlemediği için erken söylemek çocuğu sabırsızlaştırır ve beklemek uzun gelir.

Yeni bir kardeşinin olacağı çocuklara nasıl söylenmeli?

Çocuk bu haberi ilk olarak anne babasından duymalı. Konuşma çocuğun kendini huzurlu ve güvende hissettiği sakin bir ortamda, dikkatli kurulan cümlelerle, ses tonuna dikkat ederek yapılmalı. Anne baba konuşurken ne kadar rahat olursa çocukta o kadar rahat olur. Eğer çocuk anne babasından endişe sezerse duruma tepki gösterir.

Çocuğa yeni kardeşini açıklarken hangi kelimeleri kullanmalı?

Çocuğun yaşına uygun ve basit bir şekilde açıklamalı. “Karnımda bir bebek var, Bir kardeşin olacak, Benim ve babanın bir çocuğu daha olacak vs.”

Çocuklara yeni kardeşi ile ilgili neler anlatmalı?

Çocuğun merak ettiği tüm sorular sabırla cevaplandırılmalı. Olumlu ya da olumsuz duygularını ifade etmesi sağlanmalı. Basit bir dille evde yaşanacak değişiklikler anlatılmalı. Konuyu daha iyi anlaması için somut örnekler verilmeli. Etrafındaki kardeşi olan arkadaşları örnek verilebilir. Birlikte bebeklik fotoğraflarına bakılabilir. Bebeklik kıyafetleri gösterilebilir.

Çocuğun yanlış beklentilere kapılmaması için, kardeşimin doğduğunda çok küçük olacağı, annesinden süt emerek besleneceğini, onunla oynaması için biraz büyümesi gerektiği anlatılmalı.

Çocuklara yeni kardeşiyle ilgili neler söylenmemeli?

“Kardeşin olunca onunla oyunlar oynayacaksın” gibi cümlelerden kaçınmalı. Çünkü kardeşi doğduğunda onun oyun oynayamayacak durumda olduğunu gören çocuk hayal kırıklığına uğrar.

“Sen bizim ilk göz ağrımızsın, seni de onun kadar seveceğiz” gibi cümlelerden kaçınmalı. Çünkü kardeşi ile arasında rekabet duygusu oluşturur.

Çocuk yeni bir kardeş istemiyorsa ne yapmalı?

Bu durumun çocuğun isteğinden bağımsız bir durum olduğu çocuğa kavratılmalı.  Kardeşi olmasının iyi yanlarıyla ilgili örnekler verilmeli ve çocuğa zaman tanınmalı.

Çocuk yeni kardeşinin hazırlıklarına nasıl dâhil edilmeli?

Soyut kavramları oluşmamış çocuklara, hamilelik süresince annesinin karnına dokunmasına izin verilmeli. Onun ne kadar büyüklükte olduğundan  ve ihtiyaçlarından bahsedilmeli. Mama yedirirken, altını değiştirirken yardım edebileceği söylenmeli.  Kardeşinin mobilyaları, odasının rengi için ondan da fikir alarak sorumluluk verilmeli.

Yeni kardeşinin ne zaman geleceği çocuğa nasıl anlatılmalı?

Çocuk için soyut olan bu kavramı somutlaştırmak için yeni kardeşinin doğacağı güne kadar bir takvim yapılmalı. Odasında ulaşacağı bir yere asmalı ve her sabah uyandığında takvime bir işaret ya da etiket yapıştırması istenmeli.

Yeni kardeş doğmadan önce çocuğun hayatında neler değişmeli?

Yeni kardeşi doğduktan sonra çocuğa ani değişiklikler yaşatmamalı. Normalde annenin karşıladığı çocuğunun bazı ihtiyaçlarını, hamilelik döneminde başka bir kişi üstlenmeli. Böylelikle yeni kardeş doğduğunda annenin içinde bulunduğu yoğunluk bir anda çocuğuna olumsuz yansımaz, çocuk bu duruma doğum öncesinde alıştırılmış olunur.

Anne nelere dikkat etmeli?

Hamilelik sürecinde yaşadığı mide bulantısı, baş dönmesi gibi problemlerin, yeni kardeşinden kaynaklandığını çocuğa söylememeli. Annesini zor durumda gören çocuk, yeni kardeşine öfke besler.

Çocuğunu kucağına alamamasını yeni kardeşten dolayı olduğunu hissettirmemeli. Çocuğun tepki vermesine sebep olur. Oturduğu zaman çocuğunu kucağına almalı. Çünkü çocuğun sevgiye ve güvene ihtiyacı var.

Çocuğu doktor muayenelerine götürmemeli. Ultrason fotoğrafını çocuğa göstermemeli. Çocuğun hayalindeki kardeş kısıtlanmış olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Bebeğinin Hassas Cildi İçin Kullanacağın Islak Bebek Mendili Nasıl Olmalı?

Hamilelik serüveninden itibaren araştırmasına başladığınız ve uzun seneler kullanacağınız...

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz...  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği...

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir...

Hamilelikte Göğüslerden Sızıntı Gelmesi!

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının her organ sisteminde çok...

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımı!

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut...

Hamilelikte Egzersiz&Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sanılanın aksine hamilelik boyunca egzersiz yapmaktan uzak durup dinlenmek...

Hamilelik Döneminde Saçlar Boyatılabilir mi?

Hamilelik döneminde her kadının aklına en az bir kez,...

Hamilelik ve Ruh Değişimleri

Hamilelik döneminde vücudumuzda meydana gelen hormonal değişiklikler yüzünden ruh...

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen, hamile bir anne adayının karın cildi, karın duvarı...

Banyonun Bebek Sağlığına Etkisi

Suyun rahatlatıcı etkisini hepimiz biliriz. Keyfimiz olmadığında bunalmış hissettiğimizde...