İkinci ya da üçüncü hamileliğinizi mi yaşıyorsunuz? Bu yeni ve heyecan verici gelişme için tebrikler! Sizi nelerin beklediği hakkında pek çok şey bilmenize rağmen, bazı sorularınız ve endişeleriniz olabilir.

Çünkü her gebelik kendine özgüdür. İlk, ikinci veya üçüncü gebeliğiniz arasında birtakım farklılıklarla karşılaşabilecek olsanız da bu kez hangi gebelik belirtilerinin değişeceğini söylemek mümkün değildir.

Çoğu kadın, hamileliklerinin birbirinden farklı olduğu konusunda görüş birliği içerisindedir. Karnın daha erken çıkması, bebek hareketlerini daha erken hissetme bunlardan yalnızca birkaç tanesidir.

Kısacası daha önceki hamileliğinizde yaşamadığınız birçok değişimi, bu hamileliğinizde yaşayabilirsiniz. Bu değişim, pozitif yönde olabileceği gibi tam aksi şekilde de gerçekleşebilir.

İkinci hamileliklerde anne adayının yaşayacağı fizyolojik ve psikolojik değişimler, genellikle anne adayına ilk hamilelik kadar yük vermez.

Anne adayları ikinci hamilelikte hamileliğin getirdiği özel hissetme duygusunu yaşarken; ilk hamilelikteki kadar dergi, gazete, internet araştırması yapmaya, her detayı endişelenerek doktoruna anlatamaya ihtiyaç duymaz.

İkinci hamileliğini yaşayan kadınlar, annelik duygusunu daha önce yaşadığı için, nasıl bir anne olacağından çok, ilk çocuğunun kardeşinden nasıl etkileneceğine kafa yorar.

İki hamilelik arasında en önemli fark; daha önce bebek sahibi olmuş bir kadının daha tecrübeli davranacak olması ve buna bağlı olarak ikinci hamileliğini daha rahat geçirmesidir.

İkinci Hamilelik Döneminin Özellikleri

  • Karnın Büyüme Hızı

İkinci hamilelik dönemi sırasında karnınızın belirginleşmesi birinci hamileliğinizden farklı olabilir. İlk gebelik sırasında karın kasları gerildiği ve henüz eski gücüne ulaşmamış olabileceği için, çoğu kadının hamile olduğu ilkinden biraz daha önce belli olmaya başlayabilir.

  • Bebek Hareketlerini Hissetme

İkinci hamileliğiniz sırasında bebeğinizin hareketleri ve tekmelerini hissetme zamanınız da değişebilir. Kadınların çoğu bebeklerinin hareketlerini daha erken hissetmeye başlar.

Nedeni basitçe artık neye dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz olabilir, böylece onun hareketlerini bir öncekinden daha çabuk kavrayabilirsiniz.

Bununla birlikte, ilk hamilelik-doğum sonrasında karın bölgesindeki kasların gevşemesi de daha güçsüz hareketlerin daha erken haftalarda hissedilmesini sağlayabilir. Bu bağlamda ilk hamileliklerde bebeğin hareketlerini hissetme zamanı 18-22. haftalar arasındayken, bu durum sonraki hamilelik dönemlerinde 14-16. haftalar arasında gerçekleşebilir.

  • Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

İkinci bebeğinize hamileyken, göğüsleriniz daha az hassas olabilir ve önceki kadar büyümeyebilir. Bunun sebebi, ilk bebeğinizi ne kadar emzirdiğinize paralel olarak süt kanallarınızın yapısal değişimiyle doğrudan alakalıdır.

  • Braxton Hicks Kasılmaları

İkinci gebelikte daha erken hissedebileceğiniz belirtilerden biri de Braxton Hicks kasılmalarıdır. Bu yalancı kasılmalar vücudunuzun gerçek doğum kasılmalarına yaptığı hazırlıktır ve çoğunlukla hareket ettiğiniz ya da pozisyon değiştirdiğinizde geçer.

Bu bir gebelik belirtisi sayılmasa da doğum sırasında da farklılıklar yaşanabilir. Doğum süreci daha kısa olabilir, dolayısıyla bebeğinize daha erken kavuşabilirsiniz.
İkinci gebeliğinizde doğumun erken belirtilerini hissettiğinizde, bu kez her şey daha hızlı gelişebileceği için, doktorunuzla hemen iletişime geçebilirsiniz.

  • Doğum Süresi

İkinci normal doğum, anne adayı doğum ağrıları ve ıkınma konusunda daha bilinçli ve tecrübeli olduğu için, daha kolay gerçekleşir.

Doğum süresi olarak bakıldığında ilk doğumlar ortalama 11-12 saat sürerken, daha önce normal doğum yapmış kadınlarda ise bu süre ortalama 7-8 saattir.

Genellikle aynı bölgeyi içeren ikinci ameliyat ilkine göre de daha ağrılı ve zor geçtiğinden, sezaryan doğumlarda aynı durum geçerli değildir.

  • Doğum Kasılmaları

Daha önceki doğum şekli çoğu kez ikinci hamileliğin seyrini pek etkilemez, ancak hamileliğin sonlanmasını yani doğum şeklini etkiler.

İkinci hamilelikte özel bir durum yoksa, daha önceki doğum şekli tercih edilmelidir. Bazen anne adaylarının bu konuda farklı istekleri olabilmektedir. Önceden normal doğum yapan anne adaylarının doğumda yaşadığı zorluklar nedeniyle sezaryen istekleri, tıbben geçerli bir neden olmadığı sürece yersizdir.

Çünkü çoğu uzman, ikinci doğumun çoğunlukla ilkinden daha kolay gerçekleştiği konusunda hemfikirdir.

İlk doğumu sezaryen ile gerçekleşmiş anne adaylarının, ikinci doğumu normal yolla yapma istekleri de son zamanlarda artmıştır.

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir