Sessiz düşük adıyla da bilinen “Kimyasal Gebelik” durumu birçok kadının başına gelen, ancak çok azının fark ettiği bir olaydır. Kimyasal gebelik, yumurtanın yeteri kadar döllenememesi sonucunda meydana gelir. Genellikle belirti göstermeden ufak bir kanamayla yumurta rahimden atılır. Kimyasal gebeliğin fark edilmesi oldukça güçtür. Fakat adet düzenini sürekli takip eden anne adayları bu durumun farkına varabilir.

Korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamilelik testi yapılması halinde, yumurtanın döllenmesiyle birlikte kadın bedeninde çoğalan hormon seviyesi, gebelik testinin pozitif sonuçlanmasına neden olur. Bu testin pozitif sonuç vermesinden kısa bir zaman sonra meydana gelen kanamayla kişi kimyasal gebelik yaşadığını anlayabilir. Düşük vakalarının büyük bir kısmını kimyasal gebelik oluşturur.

Kimyasal gebelik, gebelik oluşumunun erken safhasında düşüğe neden olur. Genellikle kişinin henüz hamileliğini fark etmeden bu durum yaşandığı için pek fazla belirtisi yoktur. Ancak bazı ender kişilerde karın bölgesinde ağrı gibi belirtiler gösterir. Adet zamanında 7 günlük bir gecikme, kimyasal gebeliğin bilindik belirtilerinden biridir. Ancak bu adet gecikmeleri normal olarak görüldüğünden kişide şüpheye neden olmaz ve hamilelik henüz öğrenilmeden sona erer.

Kimyasal Gebelik Neden Yaşanır?

  • Emriyonun herhangi bir nedenle sağlıksız olması, kimsayal ve fiziksel bir sorun yaşanması kimsayal gebeliğin sebeplerinden biridir.
  • Anne babadan kaynaklanan genetik bir hastalık da kimyasal gebeliğe neden olabilir.
  • Anne rahmi duvarında bebeğin tutunmasını engelleyen kist vb oluşumlar döllenen yumurtayı düşürerek bu durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir.
  • Annede tiroid, şeker hastalığı, tüplerde normal dışı bir durum da kimyasal gebeliğe yol açabilir.
  • Ayırca enfeksiyon, metabolik hastalıklar, kan akış sisteminde pıhtılaşma vb sorunlar da kimyasal gebeliğin nedenleri arasında sayılabilir.

Kimyasal Gebelik Sonrası Hamilelik

  • Anne adaylarının çoğu zaman fark etmediği kimsayal gebelik sonrası yeniden hamile kalmalarında bir sorun yoktur.
  • Kimi zaman kimsayal gebelik bir tür sağlıksız emriyonun henüz olgunlaşmadan yani klinik gebeliğe dönüşmeden dışarı atılmasıdır. Böylece bir sonraki dönemde daha sağlıklı bir embriyo oluşturmak mümkün hale gelir.
  • Bu durumu yaşayan kadınların, doktorlarına daha sık başvurması ve kan testlerini zamanında yaptırması önemlidir.
  • Ayrıca bu dönemde alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan ve hamilelerde kullanımı uygun olmayan ilaçlardan kaçınmak gerekir.
  • Folik asit kullanımı da daha sağlıklı bir hamilelik başlangıcı için doktorlar tarafından sık sık önerilmektedir.
Daha Fazla Bebek İsteyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir