back to top

Hamile Kalmayı Kolaylaştırın

Belki de siz anne olma mucizesini tadacak kadar şanslısınız ancak yakınlarınız hala bebek sahibi olmaya çalışmakta. Eğer hamile kalmanızı engelleyen özel nedenler bulunuyorsa mutlaka doktorunuza gözükmeli ve gerekirse tedavi olmalısınız. Bu yazımızda ise hamile kalmanızı kolaylaştıracak bazı önerilerden bahsedeceğiz.

Doğurganlığı Arttıran Besinler

Beslenme alışkanlığınız doğurganlığınızı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Çinko, kalsiyum, magnezyum, B, C ve E vitaminleri içeren besinler tüketmek hem cinsel yaşamınızı güçlendirerek  doğurganlığınızın artmasını da sağlamaktadır.

Fındık, Ceviz ve Badem

Sağlıklı yağ içeren fındık, badem ve ceviz içerdikleri E vitamini sayesinde daha sağlıklı bir cinsel hayata sahip olursunuz. Aynı zamanda E vitamini erkeklerdeki kaliteli sperm üretimini de arıttırmaktadır.

Kuru Baklagiller

Mercimek, börülce gibi kuru baklagiller protein ve demir açısından zengindir. Aynı zamanda içerinde B vitamini, magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır. Kuru baklagilleri beslenmenize eklemek doğurganlığınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Protein Kaynağı Yumurta

Yumurta, protein, A ve D vitaminleri içerir. Özellikle yumurtanın içerisinde bulunan A vitamini üreme için gerekli bir vitamindir. Doğurganlığınızı artırmak istiyorsanız kahvaltılarınıza bir yumurta da ekleyebilirsiniz.

Sağlıklı Yağlar

A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminler olduğu için bu süreçte mutlaka sağlıklı yağlar tüketmelisiniz. Özellikle kandaki D vitamini oranının yeterli miktarda olması kısırlığın önüne geçiyor. Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı gibi yağlarla vitamin alımınızı destekleyebilirsiniz.

Bulgur

Bulgur, B vitamini bakımından zengindir. B vitamini kan şekerini dengeler ve metabolizmanız için faydalıdır. Aynı şekilde B vitamini doğurganlık için gerekli olan hormonların salgılanmasına da yardımcı olmaktadır.

Somon

Balıkta özellikle somon balığında bulunan omega 3 sayesinde doğurganlığınızı artırabilirsiniz. Yeterli miktarda Omega 3 alımı, kaliteli yumurta ve sperm üretimini de arttırmaktadır. Somon dışında Omega 3 içeren balıklar da vardır. Ancak bu balıklar arasında seçim yaparken düşük cıvalı olmalarına dikkat etmelisiniz.

D Vitamini

D vitamini de hamile kalmak isteyen anneler için oldukça önemlidir. D vitaminini güneşten alabileceğimiz gibi ton balığı, uskumru, karides, yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünleri, tahıl gibi ürünlerde de bulabilmek mümkündür. Özellikle kısırlık ve tüp bebek tedavisi görecek olan hastalarda mutlaka D vitamini düzeyine bakılmalıdır. Eksik olan D vitaminin tedavisinden sonra yapılan kısırlık tedavisinden, çok daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. D vitamini, vücudumuzda sadece kanda kalsiyum oranlarını belirleyen, bağırsaktan kalsiyum emilimine yardımı olan vitamin değil; tüm vücut bağışıklık sistemini düzenleyerek gribal enfeksiyonlara direncimizi artıran önemli bir vitamindir.

Uzak Durmanız Gerekenler

Hamile kalmak istediğiniz dönemde sağlıksız ve düşük kalorili diyetler yapmaktan mutlaka kaçınmalısınız. Kadın vücuduna giren kalori miktarı, üreme hormonlarını doğrudan etkilemektedir. Ancak bu durum ne kadar çok kalori alırsanız, hamile kalma olasılığınız o kadar artar anlamına gelmemektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenerek, kalori kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz. Böylece, hamile kalma olasılığınızı da arttırmış olursunuz.

Bu dönemde kafein tüketiminin hormonlarınız üzerinde olumsuz etkileri olduğundan, uzak durmanızı tavsiye ederiz. Aynı şekilde sigara ve alkol tüketimi, bu dönemde hem kadın hem erkeği olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle sigara kullanan erkeklerde, sperm sayısının ve sperm hareketliliğinin düştüğü gözlemlenmiştir. Aynı şekilde, alkol tüketimi de sperm kalitesini düşürerek hamile kalma olasılığınızın düşmesine yol açar.

Hamile kalmaya çalıştığınız zaman çift olarak kullandığınız ilaçlara da dikkat etmeniz gerekmektedir. İlaçlar, kadınlarda yumurtlamayı olumsuz etkileyebileceği gibi, erkeklerde de iktidarsızlığa ve sperm sayısında azalmaya neden olmaktadır. Hamile kalmaya çalıştığınız bu dönemde, özellikle kullandığınız ilaçları doktorunuza göstererek doktorunuzun onayını almalısınız.

  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Güne mutlaka sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın. Ara öğünlerinizi ihmal etmeyin.
  • Asitli ve kafeinli içecekleri içmeyi bırakın. Gün içinde kahve içmeden yapamıyorsanız, bir fincanı geçmeyin.
  • Ginseng, papatya, rezene, yasemin çayı gibi bitki çayları cinsel hayatınıza destek verir. Günde 2-3 fincan içebilirsiniz.
  • Mevsiminde sebze ve meyveler tüketmeye çalışın.
  • Kilo kontrolü yapın. Fazla kalori alımından kaçının.
  • Sağlığınız için günde 2-3 litre su içmeye özen gösterin.
  • Sigara alkol gibi alışkanlıklardan uzak durun.
  • Hareket edin. Yürüyüş veya spor yapın.
  • Stresten uzak durmaya çalışın.

Ovulasyon Dönemi

Kadında yumurtalıkların iki önemli fonksiyonu bulunmaktadır:
1. Düzenli olarak yumurtlamanın olması,
2. Östrodiol ve progesteron gibi üreme hormonlarının salgılanması.
Bu iki önemli işlevini yerine getirmesi için yumurtalıklarda sürekli olarak folikül gelişimi ve olgunlaşması ile korpus luteum oluşumu ve gerilemesi olayları düzenli bir döngü şeklinde meydana gelmektedir.
21-35 günde bir adet döngüsü olan bir kadında büyük olasılıkla ovülasyon (yumurtlama) meydana gelmektedir.
Yumurtlama takibi, yumurtlama zamanının takip edilerek kadının en doğurgan olduğu günlerin belirlenmesi ve ilişkinin buna göre planlanarak hamilelik şansının artırılması amacını taşımaktadır.
Spermler ilişki sonrasında yaklaşık 72 saat canlı kaldıklarından haftada 2-3 kez düzenli ilişkileri bulunan bir çiftin yumurtlama takibine ihtiyacı yoktur. Herhangi bir nedenle düzenli ilişkinin olamadığı durumlarda yumurtlama takibi ve ilişki planlaması hamile kalımını hızlandırmak açısından oldukça yararlı olacaktır.
Ovulasyon dönemlerinizi takip ederek hamile kalımınızın süresini hızlandırmanız açısından periyot günlüğü uygulamamız Peride‘yi indirmeniz sizin için oldukça yardımcı olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller!

Hamilelik döneminde vücuda alınan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve...

Doktorunuza Sormanız Gereken 10 Önemli Soru!

Gebe olduğunuzu öğrendiniz... Muayene zamanınızın geleceği günü iple çekiyorsunuz...

Hamilelikte Probiyotik Kullanımı

Bakteri denildiği zaman çoğu kişinin aklına mikrop bulaştıran, küçük...

Kolay Bir Doğum İçin Evde Yapılacak Egzersizler

Hamilelikte yapılacak olan egzersizler fazla kilo alma riskini ve...

Hamilelikte Lazer Epilasyon

Hamilelikte artan hormonlarının da etkisiyle artan tüylenmeden çoğu anne adayını...

Yenidoğan Bebeğinin Hassas Cildi İçin Kullanacağın Islak Bebek Mendili Nasıl Olmalı?

Hamilelik serüveninden itibaren araştırmasına başladığınız ve uzun seneler kullanacağınız...

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz...  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği...

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir...

Hamilelikte Göğüslerden Sızıntı Gelmesi!

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının her organ sisteminde çok...

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımı!

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut...