Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut sağlığı için oldukça etkili sonuçlar verdiği ortaya çıkmıştır.

Özellikle hamilelik sürecinde Omega 3 yönünden zengin besinler ile beslenmek ya da doktorunuz tarafından gerekli görülürse Omega 3 takviye hapı kullanmak hem bebeğin anne karnındaki sağlıklı gelişimi için hem de anne adayının genel sağlığı için çok önemsenmektedir.

Omega 3 içeriğinde bulunan bileşenler, en başta kalp&damar sağlığını ve dolaşım sisteminin genel çalışmasını olumlu yönde desteklemektedir. Ayrıca bağışıklık sisteminin oluşumu ve güçlenmesinde de birinci derecede görevlidir.

Omega 3 yağ asidinin içinde bulunan bileşenlerin, anne karnındaki bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi ile göz dokularının oluşumunda önemli katkıları vardır. Bu sebeple anne adaylarının Omega 3 hakkında yeterli bilgi sahibi olması büyük önem taşır.

Omega 3 Nedir?

Omega 3; doymamış yağ asitlerinden oluşan yapı taşlarının genel adıdır. Omega 3 tıpkı omega 6 gibi alınması gereken yağ asitlerindendir. Omega 3’ün en etkili yağ asitleri ise EPA (Eikosapentaenoik asit) ve DHA (Doksaheksaenoik asit) olarak bilinmektedir.

Anne karnındaki bebek beyin, sinir ve görme işlevinin gelişimi için yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Kalp, dolaşım ve bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişmesini sağlamak için omega 3 seviyesinin en ideal düzeyde tutulması çok önemlidir. Dışarıdan besin yolu ile alınması şart olan bu yağ asitleri vücut tarafından maalesef üretilememektedir. Bu sebeple dışarıdan düzenli olarak alınmasına dikkat edilmelidir.

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanmaya Ne Zaman Başlanmalıdır?

Tüm insanların yaşamı boyunca Omega 3 alması gerekmektedir. Gebelik sürecinde ise bebeğin gelişimini desteklemek için Omega 3 alınması daha fazla önem arz etmektedir.

Bebeğin beyin gelişiminin en hızlı ve en yoğun olduğu dönem olan 3. trimester dönemi Omega 3 yağ asidinin alımının önemli olduğu bir evredir.

Anne adaylarına gebeliğin 6.ayından itibaren günlük 250 mg Omega 3 alınması tavsiye edilmektedir. Ancak kişinin bünyesine göre değişebilen faktörler gereği günlük alınması gereken vitamin ve mineral değerleriniz ile ilgili en doğru bilgiyi doktorunuzdan almanız önerilmektedir.

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımının Faydaları

Gebelik sürecinde Omega 3 kullanımı öncelikle bebeğe birçok fayda sağladığı bilinmektedir. Bebeğin beyin gelişimi için önemli yağ asitlerinden olan Omega 3 ayrıca göz fonksiyonları için de çok önemli bir yere sahiptir.

Bunun yanı sıra bebeğin doğum sonraki davranışşal problemlerin görülme riskinin en aza inmesini sağlar. Hamilelik sürecinde beyin gelişimi devam eden bebeğin Omega 3 ihtiyacının da sürekli olduğu bilinmektedir.

Gebelik sürecinde gerekli olan seviyede ve düzenli olarak Omega 3 yağ asitlerinin alınması erken doğum, sezaryen ile doğum, düşük riski ya da preeklamsi (gebelik zehirlenmesi) gibi sorunların görülme riskini de önemli oranda ortadan kaldırır.

Düzenli olarak alınan Omega 3 bebeğin gelişimine bağlı olarak ideal kiloda olmasına da etki göstermektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda yeterli Omega 3 almayan anne adaylarında doğum sonrası görülen ‘Lohusa Sendromu’ gibi sinir hastalıklarının ve depresyon riskinin oldukça fazla görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Hamilelik Döneminde Omega 3 Eksikliğinde Yaşanan Sorunlar;

  • Hafıza sorunları
  • Bağışıklık sisteminde zayıflama
  • Yüksek tansiyon sorunları
  • Görme fonksiyon bozukluğu
  • Erkeklerde infertelite (kısırlık)
  • Çocuklarda yetersiz boy ve kilo artışı
  • Bebeklerde nörolojik gelişim bozukluğu

Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?

Özellikle hamile kadınların ve gelişim çağındaki çocukların sağlıklı gelişimleri için çok önemli olan Omega 3 vücudumuzda yeterli derecede bulunmaz ve dışarıdan düzenli olarak takviye edilmesi gerekir. Öncelikle doğal gıda yolu ile alınması tavsiye edilen Omega 3 yağ asitlerinin gerekli görüldüğü durumlarda ise hap olarak takviyesi alınabilir.

Doğal yollardan Omega 3 almak isteyen anne adayları için önerilecek ilk besin grubunda balık çeşitleri yer almaktadır. Balık çeşitleri Omega 3 açısından en zengin besin grubudur.

Omega 3 yönünden en zengin olan balık çeşitleri ise; somon, ton balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya ve hamsi olarak bilinmektedir.

Omega 3 yönünden zengin olan bir diğer besin grubu ise yeşil yapraklı sebzelerdir. Ispanak, kara lahana, pazı, maydanoz, semiz otu, brokoli gibi sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.

Ayrıca keten tohumu, yumurta, ay çekirdeği, kırmız et, süt ve süt ürünleri, ceviz, fındık ve soya gibi gıdalar Omega 3 yönünden oldukça güçlü besinlerdir.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir