Suni Sancı Nedir?
Doğum esnasında bebeğin dünyaya gelmesi için anneye uygulanan doğum indüksiyonu uygulanmasına suni sancı adı verilir. Bebek anne karnında miadını doldurmuş ve henüz doğmadıysa suni sancıya başvurulabilir.
Sıvı bir şekilde anneye serum yolu ile oksitosin ilacı, yani kadının rahim kasılmalarını artıran bir hormon aktarılır. Bu hormonun bir başka kullanım şekli ise doğum sonrası da oluşacak olan kan kaybını önlemektir. Enfesman rahmin ağzının incelmesine denilmektedir ve doğumun rahat geçmesi için gereklidir. Enfasman için serviksin yumuşaması ve iyice açılması gerekmektedir. Doğumun gerçekleşmesi için serviksin 9-10 cm açılması gerekmektedir. Doğum indüksiyonunun verilmesi bu süreci hızlandırır.
Bu sancının temel amacı doğumu başlatmak veya hızlandırmaktır. Bebek ile annenin kan uyuşmazlığı yaşaması, anne rahminde enfeksiyonel hastalıkların görülmesi, annenin tansiyon hastası olması veya annede bazı genetik risk taşıyan hastalıkların olması durumunda da suni sancı kullanılır.
Anne doğum öncesi uterin insizyon içeren bir operasyon geçirmiş ise, bebeğin anne rahminde duruşu yan ise, bebek fazla kilolu doğacaksa veya bebeğin organlarının normal boyutundan büyük olması durumlarında suni sancı kullanılması tehlikelidir.
Uzmanlar doğum vakti gelmiş anne adaylarının öncelikli olarak kendi sancılarının oluşmasını beklemeli ve yukarıda bahsettiğimiz faktörlerin oluşumunda bebeği ve anneyi korumak adına doğuma müdahale ederek ve suni sancıyı vermelilerdir.
Suni Sancı Öncesi Değerlendirme
Suni sancı kullanımından önce suni sancı kullanılamayacak durumlar araştırmak gerekmektedir. Doktorunuzun yapacağız vajinal muayenede belirgin boş pelvis uygunsuzluğu, baş ve omuz takılması ihtimalinin arttığı büyük bebek saptanırsa suni sancıdan kullanılmamalıdır. Suni sancı uygulaması öncesinde rahmin ağzının açıklığını, açısına, yumuşamasına ve silinmesine dikkat edilmelidir.
Bu muayene öncesi başın seviyesi de önemlidir. Muayene esnesında her bir parametre nümerik olarak değerlendirilir ve bu muayeneyle Bishop skoru saptanır. Bishop değer ine kadar yüksekse suni sancının tutma ihtimali o kadar fazladır. Annenin rahminin ağzı kapalıysa, sert ve arkaya dönükse rahmin ağzını yumuşatmak için prostoglandin emdirilmiş şeritler 12-24 saat önce vajinaya yerleştirilir.
Annenin hastanede geçirdiğini bu zamandan sonra suni sancı kullanılmaya başlanabilir. Suni sancı öncesi rutin sweeping ya da stripping başarıyı arttırır. Anne obezitesi, iri bebek, ileri anne yaşı boşarı olasılığını biraz azaltır.
Suni Sancı Olumsuz Etkileri
Ne kadar güvenli bir yöntem olsa da bu işlem de kendi içinde bazı riskler barındırmaktadır. Ancak ortaya çıkabilecek sıkıntıların çoğunu önlemek mümkündür. Suni sancı uygulanan hastalar risk grubunda olduğundan dolayı sezaryen ve müdahaleli doğum ihtimalleri fazladır. Bu nedenle uygun yöntem uygun zaman ve uygun ekip kurallarına dikkat edilmesi çok önemlidir.
