Hamilelik döneminde her kadının vücudunda hormonal değişimler yüzünden farklılıklar oluşmaya başlamaktadır. Bu dönemde bebeğinizin anne karnındaki değişimlerine şahit olursunuz ve bebeğinizin hareketlerinin başlaması ile anne olduğunuzu hissedersiniz.

Ancak bu mucizevi hamilelik döneminin anne adayı için bazı olumsuz etkileri de bulunmaktadır ve bu etkiler anne adayını zorlayabilmektedir. Bulantılar, ağız tadındaki değişimler, kokuya karşı hassasiyetler, alerjiler, bebeğe dair ufak sorunlar ve diğer pek çok faktör, hamilelik döneminde anne adaylarına zorluk çıkararak bu dönemi yer yer problemli hale getirebilir. Ağız tadında meydana gelen değişiklikler de hamilelik döneminde anne adayını rahatsız edebilecek zararsız etkilerdendir.

Hamilelikte Ağız Tadı Neden Değişir

Anne adaylarının pek çoğunda hamilelik döneminde ağız tadında değişme olduğuna dair yakınmalar oluşmaktadır. Bu konuda yapılmış olan araştırmalar, her anne adayında farklı düzeyde tat değişimlerinin meydana geldiğini belirlemiştir.

Hormon Etkisi: Hamileliğin başlamasıyla birlikte anne adayının vücudundaki hormonal değişimler anne vücudunda değişimler meydana gelmesine sebep olmaktadır. Hamilelik hormonlarının anne adayındaki diğer hormon seviyelerini de etkilemesi yüzünden bir anda vücuttaki tepkilerde farklılık meydana gelir. Anne adayının vücudundaki tat ve koku duyuları birbirine bağlantılı şekilde işlev görmektedir. Eğer bu duyular hatalı bir bilgi verirse, algılarda değişme meydana gelir. Hamile olmayan kişilerde bile hasta olunan dönemde tat düzeylerine değişim olmaktadır. Hamilelikte anne adayının vücudunda yaşanan değişimler göz önüne alındığında, annede ağız tadı değişiminin olması oldukça normal karşılanmalıdır.

Dil Dokularının Değişmesi: Hamilelikte meydana gelen vücut değişimleri anne adayının her organının etkilenmesine neden olmaktadır. Dil de bu organların içinde yer almaktadır. Dilde tat almaya yarayan tomurcuklar vardır. Hamilelikte bu tomurcukların boyutları değişmekte, dolayısıyla kadının hissettiği tatlarda değişim meydana gelmektedir. Bu hamilelikte ağız tadı değişiminin sadece hormonal etkilerden kaynaklanmadığını gösterir. Fiziksel değişimlerde hamilelikte bu sorunun yaşanmasına etkili olmaktadır.

İhtiyaç Duyulan Maddelerin Etkileri: Hamilelikte bebeğin ihtiyaçları anne aracılığıyla sağlanır. Bebek ihtiyacı olan maddeleri annenin vücudundan karşılar. Bu yüzden hamilelikte beslenme önerileri oldukça önemlidir. Bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak bir beslenme düzeni anne tarafından uygulanmalıdır. Beslenme düzeni sağlanmadığı zaman bebek ihtiyaçlarını giderme için annenin vücut depolarını kullanmaya başlar. Bu şekilde annenin vücudunda bazı maddelerde eksiklik ortaya çıkabilir. Bu durum hamilelikte ağız tadı değişiminin yaşanmasına yol açabilir. Bazı kadınlarda görülen aşerme denilen durum, kadınların daha önceden yemediği besinlere yönelmesi, yediklerini yemek istememesi gibi durumlar da bununla bağlantılıdır. Kadının yemeyi çok istediği şeylerin depolardan eksilenler olduğu düşünülebilir. Kadının bunları yerine koyması ağız tadındaki sorunun giderilmesine yardımcı olacaktır. Aksi durumda tat ve koku değişimleri devam edebilir.

Ağız içi dengesindeki değişme: Hamilelikte bebeğin gelişimiyle birlikte anne adayında diş sorunları da yaşanabilir. Bu rahatsızlıkların sebeplerinden biri anne adayının vücudundan kalsiyum emiliminin olmasıdır. Ancak diş sorunlarının yaşanması sadece kalsiyum emiliminden kaynaklanmaz. Hamilelikte ağız içindeki bakterilerin ve ağzı içi asidite dengesindeki değişimde buna uygun zemin hazırlar. Anne adayının ağız içi pH dengesindeki bu değişimlerde hamilelikte ağız tadının değişmesinde etkili olmaktadır. Bu durum aynı zamanda anne adayının ağız içinde bakteri oluşumuna da uygun ortam hazırlamaktadır. Buna engel olabilmek için, ağız içi hijyenine hamilelik döneminde ayrı bir önem verilmelidir.

Ağız Tadı Değişimi Nasıl Önlenir?

Hamilelikte anne adayının her gün dişlerini fırçalaması, fırçalama sırasında nane içerikli diş macunlarının kullanılması önerilmektedir. Bunun yanında naneli ferahlatıcı sakız çiğnenmesi de ağız tadındaki değişimleri önlenmesi açısından faydalı olmaktadır. Ağzın sıkça çalkalanması, bol su içilmesi de ağzı içi dengesinin sağlanmasında, dolayısıyla tat duyusunun düzelmesinde etkili olacaktır. Bu önlemlere rağmen anne adaylarında belli oranda ağız tadı değişimi meydana gelebilmektedir. Ancak bu rahatsız edici seviyede olmayabilir, eğer olursa dişçiye gidebilirsiniz.

 

Daha Fazla Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir