Canımız annemiz, sıcaklar devam ediyor. Bugünleri daha rahat ve sağlıklı atlatmak için dikkat etmen gerekenleri sıralardık:

  • Beslenmenize Dikkat Edin

Gaz ve hazımsızlık gibi şikayetlerinizi önlemek adına günlük beslenmenizi üç ana ve üç ara öğüne yayabilirsiniz. Böylelikle kilo kontrolünüzü sağlarken metabolizma hızınızı da düzenlediğinizden dolayı gebeliğin getirdiği yorgunluk hissinden kurtulmuş olursunuz.

  • Besinlerinizi Dikkatli Seçin

Yağ ve karbonhidrat oranı yüksek besinler tüketmeniz özellikle yaz aylarında oldukça zararlıdır. Her hamilenin kullandığı ‘’kendini ağır hissetme’’ terimi yaz sıcağı ve yağlı yiyecek tüketiminin birleşmesi ile daha fazla artmaktadır. Vitamin ve mineral yönünden zengin sebze ve meyvelerin çeşitliliğinin yaz aylarında artması size oldukça yardımcı olacaktır. Özellikle bol posa içeren meyveler ve sebzeler kabızlık sorununuzu da önleyecektir. Sebze ağırlıklı beslenseniz de bebeğin vücut ve beyin gelişiminde önemli rol oynayan protein alımını ihmal etmemelisiniz. Aşırı tuzlu yiyecekler, turşular ve sodalı içeceklerden uzak durmalısınız.

  • Dışarıda Yemek Yerken Dikkatli Olun

Sıcaklık nedeniyle zararlı bakterilerin rahatlıkla çoğalması yaz aylarında dışarıda yemek yemenin riskini arttırmaktadır. Özellikle bu dönemde az pişmiş veya buzdolabında bekletilmeyen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tavuk etinin ve yıkanmama tehlikesi bulunan sebzelerin tüketimine de dikkat etmek gerekmektedir.

  • Sıvı Tüketimini İhmal Etmeyin

Hormon değişikliği nedeniyle yazın daha fazla terlenildiği için, kaybedilen besin öğelerini yerine koymak açısından sıvı tüketiminin önemi yazın daha da artıyor. Yazın yeterli sıvı alınmaması rahimde kasılma ve erken doğum gibi sorunlara yol açmaktadır. Günlük en az 2-2.5 litre sıvı tüketilmelidir.

  • Dinlenmeyi İhmal Etmeyin

Hamilelik döneminde damarların geçişkenliğinin artması ile ödem oluşması sıklaşır. Ayaklarını uzatıp dinlenmeniz kan akışında artış sağlayacağından dolayı ödemi önlemeye yardımcı olur. Ödemi azaltmak ve kan akımını hızlandırmak amacıyla masaj yaptırmak da oldukça yararlı bir yöntemdir.

  • Yürümekten ve Yüzmekten Korkmayın

Hamilelerin yapabileceği en güzel sporlar yürüyüş ve yüzmektir. Doktorunuza danışarak rahatlıkla yüzebilirsiniz. Ancak denizin ve havuzun temiz olduğuna emin olun.

  • Güneşe Karşı Önlem Alın

Güneş ışınlarının dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin. Bu saatlerde dışarı çıkmak zorundaysanız mutlaka şapka kullanın ve 50 koruma faktörlü bir krem sürün.
Güneşin zararlı etkilerinden kaçınırken yararlarından da faydalanmak gerekmektedir. Cilt aracılığı ile alınan güneş ışınları, D vitamininin sentezlenmesini, kalsiyum ve mineralin vücut tarafından emilimini sağlar. Güneş ışıklarının kalsiyum; kemik, diş ve organ gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğundan dolayı ihmal edilmemelidir.

Daha Fazla Anne Sağlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir