Hamilelik dönemi anne ve bebek için çok önemli bir evre ve süreçtir. Beslenme düzeninizin doğru ve sağlıklı biçimde gerçekleşmesi sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemli olmaktadır. Ancak bu dönemde bazı yiyecekler vardır ki hamilelerin uzak durması, bazılarının ise sımsıkı sarılması gerekir. Bu yazımızda ise hamilelik döneminizde bebeğinizin gelişimine katkı sağlayarak, onlara güç kuvvet veren yiyecekleri sizlerle paylaşacağız. Ancak besin alerjilerinize karşı doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

  • Havuç

Havucun tüketildiğinde insan vücuduna yararlarını çok iyi biliyoruz. Aynı şekilde anne karnındaki bebek de havucun vitamin ve besin değerlerinden yararlanır. Bebeğin ileride çıkacak diş sağlığına, gözlerine ve kemik gelişimine katkısı oldukça büyüktür.  Ancak içinde yüksek oranda A vitamini bulunduğundan dikkatli tüketilmeli, fazla yenmemelidir.

  • Mango

Gebelik döneminde gün içinde tüketeceğiniz mango bebeğinize, A, C vitaminleri ve özellikle de potasyum yönünden büyük katkı sağlar. Eğer sade olarak tüketmek çok tatlı geliyorsa süzme yoğurt veya labneli bir karışım hazırlayabilirsiniz.

  • Yumurta

Omega 3 açısından tam bir kaynak olan yumurta gebelik döneminde tüketildiğinde annenin kilo alma sürecini yavaşlatıyor. Bunların haricinde ise; bebek için yararlı vitaminleri içererek protein konusunda bebeği besliyor. Aynı zamanda Omega 3 ise bebeğin zeka ve beyin gelişimini tetikliyor.

  • Kuruyemişler

Gebelik döneminde canımız atıştırmalık bir şeyler çektiğinde kuru yemişler devreye giriyor. Yiyeceğiniz fındık, ceviz ve badem gibi kuru yemişler hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça faydalı yağlar ve vitaminler içermektedir. Aynı zamanda tüm bu yemişler bakır, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve E vitamini bakımından da oldukça zengindir. Doktorunuzun önerdiği miktar ve sıklıkta her gün bunları tüketebilirsiniz.

  • Balıklar

Protein kaynağı ve sağlıklı bir besin olan balığın tüketimi her zaman önemlidir. Gebelik döneminde yüksek civa barındıran balıkları sık sık tüketmenin, fetusun beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koyuyor. Gebelik döneminde tüketilebilecek balıklar ise: somon, sardalya, palamut ve uskumru gibi yüzey balıklarıdır.

  • Yulaf

Gebelik döneminde tüketeceğiniz yulaf bebeğinize lif ve B vitamini olarak geri dönecektir. Kahvaltılarda ara öğünlerde kolaylıkla tüketebileceğinizden dolayı yulafa da yer vermek istedik. Ayrıca mideyi fazla yormayıp, kabızlık gibi sorunların da tedavisinde doğal bir yardımcıdır.

  • Mercimek

Kırmızı, yeşili; çorbası ve salatası… Her haliyle ve her yemeği ile kalpleri fethetiyor. Gebelik dönemi boyunca salgın hastalıklara karşı, bağışıklık sistemini destekliyor ve kalkan görevi görüyor. Enerji vererek gebelik döneminde yorgunluk ve halsizlik hissini ortadan kaldırıyor. Protein ve lif yönünden de gizli bir hazine gibidir. Gebelik döneminde katkısının yanı sıra anne sütünü arttıran mucizevi besinler arasında da yer alıyor.

  • Yoğurt

Yoğurdun faydalarını bilmeyen yoktur muhtemelen. Kalsiyum mu istersiniz, folik asit mi, ne ararsanız var. Yoğurt, kemik ve iskeleti güçlendirerek, gebelik dönemi boyunca yaşayacağınız eklem ağrılarınızı azaltır. Aniden yükselen tansiyonu düşürme özelliği taşır. Kalsiyum, magnezyum ve sodyumu taşır ve bunu bebeğinize güzel bir şekilde aktarır. Gereksiz atıştırmaların önüne geçer. Tüm gebelerin büyük korkusu, şüphesiz ki kilo almaktır. Gebelik dönemi boyunca düzenli olarak tüketeceğiniz yarım yağlı veya yağsız yoğurtlar, kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.

  • Kırmızı Biber

A vitamini yönünden tüm bitkilerin önüne geçer. Hem sizin hem bebeğinizin alması gereken tüm vitaminler yer alır. Hasar görmüş hücreleri yeniler ve enerji verir. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi, içinde yüksek oranda A vitamini olduğundan dengeli tüketilmeli, fazla yenmemelidir.

  • Avokado

Aniden bastıran açlık krizlerinizi, birkaç dilimi ile dahi kontrol altına almayı başarıyor. Gebeliğin en keskin belirtisi mide bulantılarına, tek kelime ile savaş açıyor. Gebelik boyunca sıkça yaşanan ayak kramplarının azalmasına yardımcı oluyor. Bağırsak hareketlerinizin düzene girmesinde de rol oynuyor. Folik asit ve içerdiği birbirinden harika vitaminler ile, bebeğinizin beyin gelişimine katkı sağlıyor.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir