Abdominal Gebelik

Bebeğin rahmin dışında karın boşluğuna yapışarak geliştiği dış gebelik türü.

Abortus

(Düşük, Abort) Gebeliğin 20 haftadan önce kendiliğinden kaybedilmesi, bebeğin düşmesi

Adhezyon

Yapışıklık. Organların çevre dokularla arasında gelişen yapışıklıklardır. Genellikle ameliyat, enfeksiyon sonrası yada travma sonucu doku bütünlüğünün bozulduğu durumlarda gelişir.

AFP

(Alpha-fetaprotein) Fetal karaciğerde üretilen ve anne kanında da saptanan protein. Çoğul gebelik, fetal ölüm, neural tup defekti (omurgada açıklık), fetal karın duvarında açıklık (gastroşisis) varlığında anne kanında beklenenden yüksek saptanırken; Down sendromu, trisomi 18 varlığında beklenenden düşük saptanır.

AH

(Assisted Hatching) Tüp bebek terimidir. Erken embriyonun dış kısmındaki protein kabuğu kırarak döl yatağına tutunması gerekir. Tüp bebek tedavisinde bu protein kabukta dışarıdan kimyasal yada mekanik yollarla delik açılarak enbrionun rahme tutunmasına yardımcı olunmasına asisted haching denir.

Albumin

(ALB) Protein yapısında kan elemanı, normalde idrarda bulunmaz. Gebelikte idrar tahlilinde albumin saptanması preeklampsi denen gebelik zehirlenmesinin işareti olabilir. Preeklampsi halk arasında albumin hastalığı olarak bilinir.

Amenore

Adet görememe.

Amniyosentez

Bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan bir iğne ile örnek alma işlemi; genellikle tarama testleri riskli geldiğinde ve bebeğin down sendromu olup olmadığının öğrenilmesi için yapılır. Ancak başka hastalıkların teşhisi ve bebek akciğer gelişimini öğrenmek içinde yapılabilir.

Androjen

Erkeklik hormonlarının genel adı.

Anembriyonik Gebelik

(su gebeliği – boş gebelik ) Ultrasonda görülen gebelik kesesinin içinde bebek görüleceği bir büyüklüğe ulaştığı halde içinde embriyonun (bebeğin) oluşmadığı durumdur. Genetik nedenlerden kaynaklansa da genellikle tekrarlayıcı değildir. Saptandığı takdirde kürtaj ile alınması gerekir.

Anestezi

Bedenin tümünün yada belli bir bölümünün ağrıya duyarsız hale gelmesini sağlayan işleme anestezi denir. Genel anestezi geçici bilinç kaybı ile ile birlikte duyu fonksiyonlarının ortadan kalkmasıdır.

Anovulasyon

Yumurtlama olayının gerçekleşmemesi yani yumurtanın çatlamaması.

Antenatal

Doğum öncesi döneme ait, doğum öncesi dönemde örneğin: antenatal bakım, antenatal takip.

Antepartum Hemorraji

Doğum öncesi gerçekleşen kanama

Antikor

Vücut savunma sisteminin mikrop yada yabancı algıladığı durumlara karşı geliştirdiği protein yapısındaki savunma elemanı- antibody

Areola

Meme dokusunda meme ucunu çevreleyen pembe – kahverengi kısım

Aşılama

IUI -İntrauterin inseminasyon, aşılama. Sperm hücrelerinin dış ortamta hazırlanarak (aşı) yumurtlama zamanı rahmin içine enjekte edilmesi işlemi. Erkek üreme hücresi spermlerin suni yolla dışarıdan kadın rahmine verilmesi işlemi.

Aspire etmek

1- Hava yoluna hava dışında katı yada sıvı bir maddenin solunması yada kaçması 2- Hava yoluna kaçan bir maddenin bir aspirator cihazı vasıtasıyla emilerek çıkarılıp hava yolunun temizlenmesi işlemi

Azospermi

Erkek menisinde sperm hücresi olmaması.

Amnion Sıvısı

Bebeğin gebelik boyunca içinde yer aldığı sıvı; halk arasında bebeğin suyu olarak bilinir. Bebeğin rahat hareket edip gelişmesi için gerekli olduğu gibi dış ortamdan gelen darbelere karşıda koruyucudur.

Amniotik Kese

Gebelik boyunca bebeği ve suyunu muhafaza eden kese şeklindeki yapı.

Anencephali

Fetusun beyin dokusunun gelişmediği doğumsal kafa anomalisi

Angajman

Fetal başın en geniş çapı ile pelvik grime girmesi; klinikte başın oturması olarak kullanılır. Eğer pelvik grimi geçmemişse ‘baş oturmamış’ denir. İlk doğumda 38 haftada baş angaje olmakla birlikte daha sonraki doğumlarda doğum eylemi başlayınca anjaje olabilir.

Anomali

Vücudun bir bölümünün gelişmesinde aksama sonucu oluşan şekil bozukluğu

Apgar Skorlaması

Bebek ilk doğduğunda 1. ve 5. dakikada genel durumunu belirlemede kullanılan puanlama sistemidir. Kalp atım hızı, solunum, refleks yanıt ve cilt rengi puanlanır. Bebeğin doğduğunda iyi durumda olup olmadığını gösterir. Apgar 7-10 arasındaki bebekler normaldir.

Apne

Geçici ve istemsiz olarak solunumun durması durumu

 

Sayfalar 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Daha Fazla Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir