Hamilelik her anne adayı için eşsiz deneyimlerin yaşandığı özel bir süreçtir. Bu süreç içinde anne adayı olumlu ya da olumsuz birçok duyguyu bir arada yaşayabilmektedir.

Hamilelikte hormon seviyesinin artması ve fiziksel özelliklerin değişmesi nedeniyle anne adayları birçok ağrı çeşidi ile karşılaşabilmektedirler. Hamilelik sürecinde en hafif dozda bile olsa herhangi bir ilaç kullanımının hem anne adayına hem de bebeğe olumsuz birçok yan etkisi olduğu için ağrılar ile doğal yollardan başa edebilmek çok önemli bir konudur.

Hamilelikte diş ağrısı, baş ağrısı gibi en yaygın görülen bir ağrı çeşidi de gebelikte bel ağrısıdır. Hamilelikte bel ağrısına sebep olan pek çok faktör olduğu bilinmektedir.

Hamilelikte bel ağrısı şikâyetlerinden kurtulmak için yapılması gereken ilk şey bel ağrısını tetikleyen etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Bu sebeple anne adaylarının bel ağrıları hakkında yeterli bilgiye sahip olması önem taşımaktadır.

Hamilelikte Bel Ağrısı

Hamilelik sürecinde her 5 anne adayının 4’ünde bel ağrısı sorunları yaşanabilmektedir. Gebeliğin normal seyrinde bu tip şikayetlerin yaşanmasının normal olduğu unutulmamalıdır.

Anne adayları hamileliğin hemen hemen her döneminde hatta uyku halindeyken dahi bel ağrısı şikayetlerini yaşayabilmektedirler.

Gebelik ile birlikte hormon seviyesinde görülen artış bel ağrısı gibi şikayetlerin yaşanmasına da sebep olduğu bilinmektedir. Ancak hamilelik döneminde bel ağrılarına sebep olan birçok faktör bulunur.

Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte bel ağrılarına sebep olduğu bilinen pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri gebelik sürecinde kilo alımının hızlanması ile birlikte vücut ağırlık merkezinin değişmesidir. Gebelikte haftaların ilerlemesi ile anne karnındaki bebek de büyümeye başlamaktadır.

Bebeğin büyümesi ile birlikte anne adayının karnı da iyice büyümektedir. Artan vücut ağırlığının yük merkezi ise bel ve sırt bölgesidir. Bu nedenle anne adayında özellikle gebeliğin son dönemlerinde hızlanan kilo alımı ile birlikte gebelikte bel ağrısı şikâyetleri ile daha sık karşılaşılmaktadır.

Hamilelikte bel ağrısına neden olan diğer faktörler ise anne adayının yorucu ve zorlayıcı aktiviteler yapması, ağır yük kaldırması, yetersiz dinlenmesi, uzun süre ayakta kalması ya da uzun süre aynı pozisyonda kalması gibi etkenlerdir. Ayrıca pelvik bölgesinde hissedilen rahim kesesinin baskısının artması da bel ağrısı nedenleri arasında yer almaktadır.

Yanlış ayakkabı seçimi gebelik sürecinde görülen bel ağrısı şikâyetlerini artırmaktadır. Yüksek ya da sivri topuklu ayakkabı giymek, kalitesiz ve ayak sağlığına uygun olmayan ayakkabıları tercih etmek hamilelikte bel ağrısı nedenleri arasında yer almaktadır.

Omurlar arasında görülen bağ gevşemesi, sinirlerin sıkışması gibi durumlar bel ağrısının görülme nedenleri arasında yer almaktadır. Ayrıca anne adayının bel ve sırt kaslarının yeterince gelişmemiş olması da gebelikte bel ağrılarının görülme nedenlerindendir.

Hamilelikte Bel Ağrıları Nasıl Hafifletilir?

  • Hamilelikte bel ağrılarından kurtulmak için yapılması tavsiye edilen ilk şey bel kaslarını güçlendirecek egzersiz hareketlerinin yapılmasıdır. Hamile yogası veya hamile pilatesi gibi aktivitelerin düzenli olarak yapılması bel ve sırt ağrısı gibi şikayetleri önemli oranda azaltmaktadır.
  • Anne adayı duruşuna, oturuş pozisyonuna ve ani hareket etmemeye çok dikkat etmelidir. Özellikle uzun süre aynı pozisyonda kalmak bel ağrısı şikayetlerinin yaşanmasını tetiklemektedir.
  • Hamilelikte bel ağrılarını tetikleyen bir diğer etken olan ayakkabı seçimi de bel ağrılarını geçirmek için çok önemlidir. Rahat ve ortopedik ayakkabı seçimi ile gebelik sürecinde görülen bel ağrıları önemli oranda azaltılabilir.
  • Hormon salgılamasından kaynaklanan bel ağrılarından kurtulmak için ise bol su içilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Özellikle rahat bir uyku düzeni oluşturmak bel ağrılarını önemli oranda azaltmaktadır. Uzmanlar tarafından anne adaylarına en ideal uyku pozisyonu olarak tavsiye edilen sol ve yan tarafa yatarak uyumak aynı zamanda bel sağlığı içinde oldukça rahatlatıcı etkilere sahiptir. Ayrıca yatarken karın altına ya da bacakların arasına yastık koyarak destek sağlanması da rahat bir uyku için önerilmektedir.
  • Her gün düzenli olarak 15 – 20 dakika esneme hareketleri yapmak gün içinde bel ağrısı şikayetlerini önemli derecede azaltacaktır.
  • Özellikle ödem oluşmasına bağlı görülen hamilelikte bel ağrılarından kurtulmak için yapılması tavsiye edilen bir diğer uygulama da eklemlere buz kompresi yapmaktır. Kan dolaşımını hızlı bir şekilde etkileyebileceği için kalça ya da koltuk altı gibi bölgelere buz uygulanması tavsiye edilememektedir.
Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir