Hamilelik boyunca, bedendeki değişim gövde ile sınırlı kalmaz; vücut ağırlığındaki artışa bağlı olarak ayakların yükü de artar. Artan ağırlığa bağlı değişim ayaklarda en çok ayak kavisinin düzleşmesiyle kendini gösterir. Ayak kavisindeki düzleşme bir deformasyondur. Bu düzleşme sonucu ayakta daha önce görülmeyen ayak ağrıları ve tırnak batması görülebilir.

Hamilelik ilerledikçe ayak bileği çevresi ve ayaklarda şişme giderek belirginleşir. Hormonal seviyedeki değişiklikler vücutta daha fazla su tutulmasına neden olur. Bu, aslında normal karşılanan bir durumdur: artan sıvı miktarı, bebeğe besin taşınmasına yardımcı olur; ama anne adayını da sıkıntıya sokar.

Yerçekimi de devreye girince, bacaklar ve ayaklarda ödem oluşur. Ayaklar ayakkabılara sığamaz. Anne adayı, terlik kullanmaya başlar. Bununla birlikte anne adayının ayak numarası büyüyünce arkası açık terlikten taşan topuklarda çatlaklar oluşur.

Tüm bu problemleri önlemek için de gebelik boyunca ayak bakımının nasıl yapılacağının bilinmesi önemlidir.

Gebelik Döneminde Ayaklarda Meydana Gelen Değişimler

Hamilelik sürecinde kilo artışı ve değişen hormonlar sebebiyle kadın vücudu büyük değişiklikler gösterir. Ayrıca kan basıncı artışı ile vücudun su tutması sonucu ayaklarda oluşan ödem ile ayaklar büyümektedir.

Özellikle bu dönemde normalden fazla ağırlık etkisiyle yoğun ayak ağrıları baş gösterir. Ayak duruş bozuklukları başlar, ayaklar şişer ve buna bağlı olarak tırnak batması oluşur.

Bunun yanı sıra el ve ayakta tırnak kırılmaları, ayakta ödem ve nasır sık görülür.

Hamilelik döneminde ayaklarda görülen sorunlardan bir tanesi de önemsenmeyen ayak ağrısıdır. Bu süreçte doğal olarak meydana gelen kilo artışını yürüyüş değişikliğine sebep olur ve anne adayının ayakta duruş pozisyonu değişmektedir. Farklı pozisyonlar normalden fazla ağırlık ve basınç oluşturduğu için diz ve ayak problemlerinin baş göstermesiyle sonuçlanır.

Topuk ağrısı ve taban ağrısı en sık görülen ayak sorunlarındandır. Kilo artışından dolayı bacakta kramp ve varis sorunları da yaşanabilmektedir.

Gebelikte Ayakkabı Seçiminin Önemi Nedir?

Gebelikte seçeceğiniz doğru ayakkabı ayaklarınızın deforme olmasını engelleyecek, batık ve nasır oluşmasına imkan vermeyecektir. 3 konuya dikkat ederek doğru ayakkabıyı seçebilirsiniz.

Alışveriş Saati: Ayakkabı alışverişi için günün ilerleyen saatleri seçilmelidir. Uyurken rahatlayan ve dinlenen ayaklar, günün yorgunluğunu çektikçe genişler. Unutulmamalıdır ki ayaklara uygun, sıkmayacak, can acıtmayacak ayakkabı aranmalıdır.

Model: Yüksek ökçeli ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Tabanı destekleyen, rahat yürümeye olanak veren ayakkabılar seçilmesinde yarar vardır. Burun kısmı geniş, yürüyüş ve koşu ayakkabıları idealdir.

Numara ve Kalıp: Ayakkabı numarasından çok rahatlık ve kavrayış önemsenmelidir. Ayağı saracak ama sıkmayacak genişlikte ayakkabı almaya dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Ayak Bakımı İçin Yapmanız Gerekenler

  • Rahat ayakkabı giyinin. Ayağınıza destek verecek, tabanı esnek ve süspansiyonlu modeller seçin.
  • Oturduğunuzda ayaklarınızı her zaman kaldırın. Ayaktayken sabit kalmayın, hareket halinde olun.
  • Ayak numaranıza uygun ayakkabı seçin. Sivri burunlu, topuklu ayakkabılar ayaklarınızı sıkıştıracak, kan dolaşımınızı etkileyecektir. Parmaklarınızı sıkıştırıp nasır ve batık tırnağa da yol açabilir.
  • Uzun süre ayakta kalmamalı, ayakta sabit kalmamalı, mümkün oldukça ayaklarınızı yukarı kaldırıp dinlendirmeli, uzun süre oturarak seyahat etmemelisiniz.
  • Hamilelik süresince ayaklarınız büyüyebilir; şişer ve taban çökerse uzar ve genişler. Bunu göz önünde bulundurarak ayakkabılarınızı aldığınızda ayaklarınızı ölçtürün veya en rahatını alın.
  • Ancak “Rahat olacağım” diye büyük ayakkabı almayın! Ayaklarınız büyük ayakkabının içinde yüzer ve daha farklı sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Tabanlık giyin, ayak ağrılarınızı azaltır.
  • Dikişsiz çoraplar giyin. Ayak şişken deri hassaslaşabilir, bu da nasıra sebep olabilir.
  • Çoraplarınızın lastiklerinin gevşek olmasına dikkat edin, lastikler kan dolaşımınızı etkiler.
  • Her gece ayaklarınızı derin nemlendirici krem ile masaj yapın.
  • Eğer bir merkezde ayak bakımı yaptıracaksanız dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Gebelikte ilaç kullanımı kısıtlı olduğu için vücudunuzu her türlü virüse karşı korumanız gerekir. Ayak bakımı yaptırırken steril aletler kullanan ve hijyene önem veren merkezleri tercih etmelisiniz. Aksi takdirde siğil, hep B, Hep C bulaşabilir.
Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir