back to top

Hamilelikte Sigarayı Bırakmak İçin İpuçları

Hamilelikte sigara içmek hem anne, hem de bebek açısından geri dönüşü olmayan ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Sigara içen kişilerin kansere yakalanma risklerinin içmeyenlere göre onlarca kat daha yüksek olduğu kesin, ancak sigaranın bebek üzerindeki etkileri bundan çok daha ağır ve ölümcül olabilir.

Sigara bağımlılığı kadınlarda dış gebeliğin en büyük tetikleyicilerinden biri olmakla birlikte sağlıklı gebeliklerde de anne adayının gebelik sürecinde sigara içmesi bebeğin rahim içinde sağlıksız biçimde gelişmesine, sağlıklı ağırlığın altında doğmasına ya da ölü doğum ile sonuçlanabilecek plasenta komplikasyonlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hamilelikte sigarayı bırakmak özellikle uzun süredir sigara kullanan anne adayları açısından zor olsa da asla imkansız değildir. İşte bu süreçte size yardımcı olabilecek birkaç tavsiye:

Bağımlı olduğunuzu / sigara alışkanlığınız olduğunu kabul edin.

Yapılan araştırmalara göre sigara içen hamile kadınların %20 ila %30 kadarı ilk iki ziyaretlerinde doktorlarına sigara tiryakisi olduklarını söylemiyorlar. Bu durumun nedeni olarak ise anne adaylarının hamileyken sigara içtikleri için tepki çekmekten ya da sigarayı aniden bırakmaktan korkmaları gösteriliyor. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmek ve bebeğinize büyüyüp gelişmesi için en uygun ortamı hazırlamak adına hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez doktorunuza sigara kullandığınızı da belirtmeli ve hamilelikte sigara bırakma yolları üzerine konuşmaya başlamalısınız.

Kendiniz için doğru yöntemi bulun. 

Hamilelikte sigaranın nasıl bırakılması gerektiğine dair üzerinde evrensel olarak uzlaşılmış bir yöntem söz konusu değildir. Kimi uzmanlar sigarayı birden bırakmanın en etkili yol olduğunu düşünürken kimileri sigaranın bağımlılık yapıcı etkisinin çok yüksek olması nedeniyle azaltarak bırakma yönteminin daha etkili olduğunu ileri sürmektedirler. Eğer sigarayı azaltarak bırakmak istiyorsanız bunu 10 ila 14 günlük bir süre içinde gerçekleştirmeniz gerekir. Sürecin başarılı olması için her gün içtiğiniz sigara miktarını biraz daha azaltmalı ve son günün son sigarasını içtikten sonra bir daha sigaraya elinizi sürmemelisiniz. Bunun yanı sıra bırakma sürecinde hangi gün kaç tane sigarayı tam olarak saat kaçta içeceğinizi planlamak da gebelikte sigarayı bırakma konusunda size yardımcı olabilir.

Destek alın. 

Çevrenizdeki herkese sigarayı bırakmaya karar verdiğinizi/bıraktığınızı söylemek verdiğiniz söze bağlı kalmanızı kolaylaştıracaktır. Eğer etrafınızda sizi bu konuda destekleyen, yüreklendiren ve yeri geldiğinde kontrol eden insanlar olursa sigara krizlerini çok daha kolay atlatabilirsiniz. Bu konuda yalnız olmadığınızı hissetmek adına internet üzerinden katılabileceğiniz destek ve tartışma grupları da mevcuttur.

Nikotine alternatif ürünleri araştırın.

Eğer hamilelikte sigarayı bırakmak konusunda fazlaca zorlanıyorsanız doktorunuzla nikotin bantları ve sakızları ya da elektronik sigaralar ürün ve yöntemler hakkında konuşabilirsiniz. Sigaranın içeriğindeki binlerce zararlı maddeden biri olan nikotinin tek başına anne ve bebek sağlığı üzerinde nasıl bir etkisi olduğu henüz kesin olarak kanıtlanmış olmamakla birlikte bu tarz destekleyici ürünlerin doğrudan sigara içmekle kıyaslandığında çok daha az riskli içerdikleri bilinmektedir.

Profesyonel yardım alın. 

Pek çok anne adayı gebelikte sigarayı bırakma konusunda zorluklar yaşar. Eğer tüm çabanıza ve çevrenizin desteğine rağmen sigarayı evde kendi kendinize bırakamıyorsanız bu konuda doktorunuzun sizi yönlendireceği bir uzmandan ya da sigara bırakma kliniğinden yardım almayı düşünmelisiniz.

Kendinize karşı acımasız olmayın. 

Hamileyken sigara içtiğiniz için herkes sizi eleştiriyor, çevreniz bir an önce bırakmanız için sürekli baskı yapıyor ve her gün içtiğiniz her bir sigaranın bebeğinizi ne kadar büyük bir risk altına soktuğuna dair yazılar okuyorsunuz. Tüm bunlar üzerinizde büyük bir baskı ve gerginlik yaratabilir. Hamilelikte sigarayı bırakma konusunda elbette kararlı olmanız gerekiyor, ancak unutmayın ki sizin huzur ve rahatınız da bebeğiniz için en az bedensel sağlığınız kadar önemli.

Sigarayı hemen bırakamazsanız ya da bırakma çabalarınızda birkaç kere başarısız olursanız kendinize karşı çok acımasız olmayın ve uğraştığınız şeyin milyonlarca kişiyi etkisi altına alan güçlü bir bağımlılık olduğunu unutmayın. Siz yalnızca pes etmeyin ve her ne olursa olsun sigarayı bırakma çalışmalarına devam edin.

 

2 YORUMLAR

  1. Evet bende sığar kullanıyordum sigrayı bırakmam gebeliğimin onuncu haftasına kadar sürdü. Önce üç öğüne düşürdüm sigarayı adet olarak 3 tane içmeye başladım günlük . Daha sonra hadi bugün hiç içmiycem dedim. Çok zor oldu ilk bir hafta sonra aklıma bile gelmedi . aşeriyor gibiyim bazen istiyorum ama sonra diyorum olmaz. Çok şükür.

  2. günde 1.5 pakete yakın sigara içerken hamile olduğumu öğrendiğim gün sigarayı bıraktım sigara bağımlılıktan çok alışkanlıktır elinizin altında bir sigara paketi bulunduğu ve aklınızı sadece sigaraya taktığınız sürece bırakmak kabusa dönüşür zorlana bilirizsiniz ama inanın 1 haftayı geçmiyor canınız sigara çektiği zaman onu düşünmek yerine düşüncelerinizi başka şeylere yönlendirmek beyni başka bir işle meşgul etmek en etkili yöntem 15 20 dk sonra isteğin azaldığını fark edeceksin bu güçe sahipsin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Bebeğinin Hassas Cildi İçin Kullanacağın Islak Bebek Mendili Nasıl Olmalı?

Hamilelik serüveninden itibaren araştırmasına başladığınız ve uzun seneler kullanacağınız...

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz...  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği...

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir...

Hamilelikte Göğüslerden Sızıntı Gelmesi!

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının her organ sisteminde çok...

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımı!

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut...

Hamilelikte Egzersiz&Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sanılanın aksine hamilelik boyunca egzersiz yapmaktan uzak durup dinlenmek...

Hamilelik Döneminde Saçlar Boyatılabilir mi?

Hamilelik döneminde her kadının aklına en az bir kez,...

Hamilelik ve Ruh Değişimleri

Hamilelik döneminde vücudumuzda meydana gelen hormonal değişiklikler yüzünden ruh...

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen, hamile bir anne adayının karın cildi, karın duvarı...

Banyonun Bebek Sağlığına Etkisi

Suyun rahatlatıcı etkisini hepimiz biliriz. Keyfimiz olmadığında bunalmış hissettiğimizde...