Hamileliğin 1. ayından itibaren bolca duyabileceğiniz ‘yeterli ve dengeli’ beslenme tanımları, aslında hiç de abartılmıyor!
Bu dönemde anne adayının beslenme düzeni, annenin ve gelişmekte olan fetüsün ihtiyaçlarını karşılayacak ayrıca gebelik sonrası laktasyon yani süt üretimini de sağlayacak yeterlilikte olmalıdır.
Bu sebeple anne adaylarının hamilelikleri boyunca hangi dönemde ne yemesi, nasıl beslenmesi gerektiğini bilmesi oldukça önemlidir.
İlk Trimester Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
İlk üç aylık dönemde anne adayının, bebeği için fazladan kalori almasına gerek yoktur. Bununla birlikte özellikle 6. Haftadan sonra bulantılar başlar ve 10. Haftada en yoğun halini alır.
Tüm bu bulantı süreci ilk trimester dönemini kapsadığından, bu dönemde daha çok mideyi bastıracak sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek gerekir.
Günlük tüketilmesi gereken kalori miktarı, bol su içmeye özen gösterme, az az sık sık beslenme ve 4 yapraklı yonca modelini benimseme de ilk üç aylık dönemde uzmanların önem verdiği konular arasındadır.
İlk Trimester Döneminde Mide Bulantısına İyi Gelen Besinler
- Şeftali ve yoğurt bileşiminde bulunan A vitamini sayesinde gebelikte görülen mide bulantısını hafifletir.
- Sabah uyandığınızda mide bulantınız varsa yataktan hemen kalkmayın ve içinizi bastıracak kraker, grissini gibi atıştırmalıklar tüketebilirsiniz.
- Limonun hamilelikte bulantılara iyi geldiği saptanmıştır, bu bağlamda şekersiz bir limonata tüketebilirsiniz.
- Günde 10-12 bardak su tüketmeye çalışmalısınız. Su içmek, her zaman ve her koşulda size iyi gelecektir.
- Yapılan araştırmalarda zencefilin, mide bulantısı ve kusmayı azalttığı bulunmuştur. Hatta zencefili koklamak bile işe yarayabilir!
- Bulantınızın olduğu anlarda 1-2 adet nane yaprağı çiğnemek veya nane çayı içmek bulantınızı hafifletecektir.
- Hamilelikte bulantıya iyi gelen diğer bir besin ise elmadır. Elma lif içeriği sayesinde bulantıya yol açan toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır. Buradaki önemli nokta elmayı dilimleyerek ve yavaş yavaş yemektir.
- Gebelikte bulantı sebebiyle yemek reddi yaşanabilir ve yeterli protein alınamaz ancak bulantı varken de et, tavuk veya balık tüketemeyebilirsiniz.
- Böyle zamanlarda kuruyemişlerden destek almanız bulantınızı hafifletecektir. Günde 10 fındık, 6 badem veya 2 ceviz tüketebilirsiniz.
İlk Trimester Döneminde Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Elma: Gebelik döneminde kabızlık problemi sık yaşanan bir problemdir. Bu problem ile başa çıkmanın yolu lifli gıdalar tercih etmekten geçer. Ara öğünlerinizde elma tüketebilirsiniz. Elma iyi bir lif kaynağı ve lezzetli bir meyvedir.
Ispanak: Ispanak bebeğinizin gelişmekten olan omurgasını korumaya yardımcı demir, C vitamini ve folik asit içerir. Ayrıca ıspanak anne adayının enfeksiyonlarla baş etmesine yardımcı olur.
Süt: Süt ve süt ürünleri gebelik dönemi süresince oldukça önemlidir. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri. A vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini gibi vitaminleri içerir. Bu sebeple gebelik döneminde ana öğünlerinizin yanına yoğurt, ayran veya cacık eklemelisiniz. Ara öğünlerinizde ise özellikle süt grubundan kefir gibi probiyotik kaynakları tüketebilirsiniz.
Tahıllar: Gebelik döneminde kilo alırım korkusuyla karbonhidratları günlük beslenme düzeninizden çıkartmamalısınız. Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih etmelisiniz. Tam tahıllar, bu aşama için oldukça faydalı olacaktır.
Kurubaklagiller: Gebelik döneminde kemik minerilizasyonu anneden bebeğe yeterli miktarlarda kalsiyum ve fosfor geçişiyle olmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde kalsiyum ve fosfor yönünden zengin beslenmeye çalışın. Kurubaklagiller de bu noktada işinizi görecektir.
C Vitamini: Hamilelik döneminde turunçgiller, kivi, brokoli, patates, lahana gibi besinleri günlük beslenmenize ekleyin. Bu besinler C vitamininden zengin olmakla birlikte demir emilimini kolaylaştırır. Vücudumuz C vitaminini depolayamaz, bu nedenle düzenli olarak almanız gerekir.
Hurma: Hamileliğinizin ilk trimester döneminde nadiren de olsa tatlı ihtiyacı artış gösterebilir. Bu tatlı isteğini boş enerji kaynaklarından karşılarsanız kilo kontrolü açısından sorun yaşayabilirsiniz. Tatlı isteğinin bastırılması için, hurma tüketebilirsiniz.
İlk Trimester Döneminde Hangi Besinler Tüketilmemelidir?
Zararlı Alışkanlıklar: Abur-cubur tüketimi, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarınızdan uzaklaşmaya çalışarak ilk adımı atabilirsiniz.
Bitki Çayları: İçtiğiniz tüm bitki çaylarını yeşil çay dahil olmak üzere, kafein oranı yüksek olduğu için bırakmanız gerekiyor. Siyah çay ve kahve miktarını ise mümkün olduğunca azaltmalısınız. Siyah çayı, açık ve limonlu tüketmenizde ise fayda var. Siyah çayı yemekler ile birlikte tüketmek, demir emilimini olumsuz etkileyebiliyor.
Yoğun Aroma: Yoğun aromaya sahip besinler bulantınızı tetikleyebilir ve hamileliğinizin seyrini olumsuz etkileyebilir. Bunun için baharatlar ve tatlandırıcılar gibi yoğun aromaya sahip besinleri beslenmenizden uzak tutmalısınız.
Aşırı Yağlı Besinler: Hamileliğinizin ilk trimester döneminde hemen hemen tüm hormonlarınızın miktarında değişimler meydana gelir. Sindirim sisteminizin bu durumdan etkilenmesi ve yavaşlaması da hazımsızlık gibi bazı problemlere neden olabilir. Bu sebeple hazımsızlığınızı artıracak ve sindiriminizi zorlaştıracak aşırı yağlı besinlerden uzak durmalısınız.
.