Hamilelik oluştuğu andan itibaren progesteron hormonundaki artış, anne adayının vücudunda kaslarının gevşemesine neden olur. Bu durum bağırsakları da etkiler ve bu da daha yavaş bir sindirim sistemi anlamına gelir.
Kabızlık, hamilelik sırasında sıkça görülür. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin az olarak, tuvaletini yapamama durumudur. Karın ağrısı olur ve dışkı çok sert olur.
Anne adaylarının neredeyse tamamını, hamileliklerinin bir döneminde bu durumu mutlaka yaşar. Bu durumun sebebi, hormonal değişiklikler ve rahim üzerindeki baskı ve prenatal vitaminlerdeki demirdir.
Ayrıca hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de rahmin rektuma baskı uygulaması kabızlığın en etkili sebeplerinden bir tanesini oluşturur. Kabızlık beraberinde anne adaylarında; karın ağrısı, şişlik ve kanama şeklinde şikayetlere neden olabilir.
Bu sebeple hamilelik döneminde kadınların kabızlık problemine karşı yeterli bilgiye sahip olması gerekir.
Hamilelikte Kabızlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hamilelik sürecinde kabızlık anne adaylarının yaklaşık olarak yüzde ellisinde görülen yaygın şikayetlerden bir tanesidir.
Hamilelik sürecinde kabızlığa neden olan faktörler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Hamilelik sürecinde artan progesteron hormonunun bağırsaklarda bulunan düz kasların gevşemesine neden olması ve bu sebeple bağırsak hareketlerinde azalma meydana gelmesi,
- Rahmin büyümesi ile birlikte ilerleyen aylarda bağırsaklara baskı uygulaması,
- Hamilelik sürecinde demir takviyesi için kullanılan kan hapları,
- Hamilelik sürecinde alınan kilolar sebebiyle hareketin kısıtlanması
- Lif yönünden fakir bir beslenme,
- Bol su içmemek,
- Stres,
- Düzensiz beslenme
Hamilelik sürecinde meydana gelen kabızlığa sebep olan en önemli faktör, artan Progesteron hormonudur. Bu hormonun görevlerinden biri düz kasları gevşetmektir. Düz kas içeren organlar ise rahim, kan damarları ve bağırsaklardır.
Progesteron hormonunun artmasıyla birlikte bağırsak içerisinde sıvıların ve katı gıdaların sindirilmek üzere ilerletilmesini sağlayacak olan kasılmaların sıklığı ve şiddeti azalır. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması neticesinde içeride bulunan sıvılar ve yiyeceklerin emilme oranı artacaktır. Sonuç itibariyle dışkı kuruyacak, çok sıkı ve sert bir hal alacaktır.
Bu durum ise dışkının dışarı atılabilmesini zorlaştıracaktır. Bu süreç içerisinde bazı anne adaylarının beş gün süresince tuvalete çıkamadığı durumlar bile gözlenebilir.
Hamilelik sürecinde kabızlık sorunu erken dönemlerde de başlayabilir. Ancak kabızlık genel itibariyle yirminci haftadan sonra görülen bir sorundur. Bu dönemde progesteron hormonu en üst seviyeye çıkmış, aynı zamanda da rahim bağırsakları sıkıştırabilecek kadar büyümüştür.
Hamilelikte Kabızlığı Önleme Yolları!
1-Lifli Gıdalar Tüketmek!
Hamilelikte, günde en az 25 ile 30 gramdan başlayarak lifli gıdalar tüketilmelidir. Taze meyve, sebze, fasulyeler, bezelye, nohut, kayısı ve tam tahıllı ekmek, buna örnek verilebilir.
2-Susuz Kalmamak!
Anne adaylarının hamilelikleri boyunca bol su tüketmesi oldukça önemlidir. Bu miktar, normalde içilen miktarın iki katına çıkabilir. Genellikle hamilelik döneminde en az 12 bardak su içmek gerekir. Bu bağırsakların daha yumuşak kalarak sindirimi kolayca yapabilmesine yardımcı olacaktır.
3-Öğün Sayısını Artırmak!
Kabızlığı önlemek için öğün sayısı 3 ve fazla yemek yerine; 5-6 öğün fakat az az haline getirilmelidir. Böylece mide fazla mesai yapmadan yemekleri sindirecek ve yiyecekler bağırsaklara daha kolay ulaşacaktır.
4-Hareket Etmek!
Düzenli yapılan aktiviteler de bağırsak hareketlerinin yoluna girmesini sağlayacaktır. Çünkü egzersizler bağırsakları uyarır. Anne adaylarının, doktorlarına danışarak günde 20-30 dakika arasında haftada 3 gün egzersiz yapmaları çok faydalıdır.
5-Doktora Danışmak!
Hamilelik döneminde kullanılması oldukça önemli olan takviyelerden bir tanesi de demirdir. Ancak demir takviyeleri, kabızlığa neden olabilir. Bu sebeple kullanılan demir ilacının kabızlık yaptığı düşünülürse, doktora danışarak farklı bir demir takviyesi alternatifi kullanılabilir.
Hamilelikte Kabızlığa İyi Gelen Besinler!
Zeytinyağı: Anne adayları, zeytinyağını günde yarım çay bardağı limon ile içerek bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olabilirler. Bu, bağırsakların rahatlamasına hem de bağırsaklarda asılı kalmış, atılamayan dışkıların temizlenmesine yarayacaktır. Bu yöntem, doktora danışılarak 2 hafta boyunca uygulanabilir.
Sıcak Su: Kabızlık sorunu yaşayan anne adayları sabah uyanır uyanmaz, hiçbir şey yemeden önce ılık hatta sıcağa yakın bir bardak su içebilir. Bu, bağırsakların daha kolay açılmasına ve çalışmaya başlamasına yardımcı olacaktır.
Kayısı: Kayısının kendisi de tüketilebileceği gibi bir bardak su içine koyulup bir gece bekletilirse ve ertesi gün içilirse de faydası görülecektir.
İncir: Taze incir, bağırsakları çalıştırmaya yarayan en kuvvetli meyvelerden biridir. Anne adayları, aşırıya kaçmadan tüketebilir.
Erik: Kırmızı erik, gebelikte kabızlığa doğal çözüm denildiğinde akla ilk gelenlerden bir tanesidir. Kırmızı erik, erik suyu olarak tüketilebileceği gibi kuru erik olarak da yenebilir.
Probiyotik: Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeren besinler, bağırsakların düzenlenmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.