back to top

Bebeğinizin Hafta Hafta Gelişimi

Adetinizin gecikmesi ile başladığınız bu yolda doktorunuzun size hamile olduğunuzu bildirmesi ile yaklaşık 5 hafta civarında bir hamileliğiniz oluşmaktadır. Bu zaman diliminden itibaren bulantı ve kusmalarınız başlayabilir, yorgun ve uykulu olabilir ya da bazı şeyleri çabuk unutabilir bir hale gelebilirsiniz. Meraklanmayın bu bebeğin eşi denilen plasentanın salgıladığı hormonlar yüzündendir. Bu hamilelik belirtileri hormon salgılama işlevinin bebeğe devir edileceği 12-14. haftalara kadar devam etmektedir.

Eğer, 5 hafta üstü bir hamileliğiniz var ise ve bebeği ultrasonda görebilecek duruma gelmişseniz bu haftalarda keseyi, bebeği ve hatta kalp atımlarını görebilmeniz mümkündür. Anne karnındaki bebeğin kalbi 22. günde atmaya başlamaktadır. Ancak anne bebeğin kalp atışlarını ilk olarak 5-6. hafta civarında duyabilirsiniz. Bu sürede bebeğin beyni, gözleri, ağzı, iç kulakları ve sindirim sistemi gelişmeye, sinir sistemi, beyni, kalbi ve akciğerleri şekillenmeye başlamaktadır.

Bebeğinizin bu haftalarda kulakları küçücük nokta şeklindedir, gözleri ve burnu oluşmuştur. Aynı şekilde kol ve bacakları şekillenmeye başlamıştır. 2. ayın sonunda ise embriyo elma çekirdeği boyutuna ulaşıp yaklaşık 6 mm büyüklüğüne gelmektedir. 6. haftada kan, şeker, idrar tahlilleri, karaciğer, böbrek kontrolleri, şüphe olması durumunda kan hastalıkları yönünden taraması ve smear testi yapılması gerekmektedir.

11-14. Hafta Arası

Bu haftada ilk bakılan şey bebeğin burun kemiğidir. Burun kemiği bebeğinizin olası genetik bozuklukları hakkında bilgi vermektedir. Ense kalınlığı ve ikili tarama testi bu haftalarda yapılması gereken önemli testler arasında yer almaktadır. Bebeğinizin boyutu yaklaşık 45-85 mm arasındadır ve şekli küçük prototip insan gibidir. Bebeğiniz bu dönemlerde ellerini ve kollarını hareket ettirebildiği gibi, yutkunmaya ve hıçkırmaya da başlamıştır. Bebeğinizin cinsiyetini görebilmek her zaman mümkün olmasa da bazen bu haftalarda da belirlenebilmektedir.

16-18. Hafta Arası

Bu haftalarda bebeğinizin saçı, kaşları, kirpikleri, el ve ayak parmak tırnakları, parmak izi; ses telleri, tat duyusu gelişmektedir ve bebeğiniz başparmağını emmeye başlamaktadır. Bebeğinizin ışığa duyarlılığı ve ultrason dalgalarına duyarlılığ da artmaktadır. Bu haftalarda bebeğinizin böbrekleri çalışmaya başlar, amniyotik sıvının dolaşımını sağlanır. Bebek soluk alma ve verme hareketleriyle amniyon sıvısını içine çekmektedir. Bu haftalarda bebeğinizin neredeyse tüm organları oluşmaktadır. Bebeğiniz yaklaşık 12-14 cm boyunda ve 250 gr ağırlığında olmaktadır. Bu dönemde mutlaka genetik tarama testleri olan üçlü ve dörtlü testlerin yapılması gerekmektedir.

20-22 Haftalar Arası

Bu haftalar bebeğin doktorlar tarafından en net şekilde değerlendirebildiği zamanlardır. Bu haftada bebeğinizde meydana gelen herhangi bir değişimi atlamamak için detaylı ultrason değerlendirmesi yapmanız gerekmektedir. Bebeğinizin tekmelerini artık hissedebilirsiniz ve bu haftalarda bebeğiniz sizin konuşmalarınızı duyup anlayabilmektedir.  Bu bakımdan, bebeğiniz için uygun müzikler dinleyerek bebeğinizin zeka gelişimine de yön verebilirsiniz.

24-28. Hafta Arası

Bu haftalar arasında şeker yüklemesi testini yaptırmanız gerekmektedir. Bebeğiniz bu haftalarda da büyümeye devam etmektedir. Anne adayı da bu dönemde daha fazla kilo alr, yorgunluğu artar, çok idrara çıkar ve sindirim problemleri yaşar.  Bu nedenle düzenli bir diyet ile ve posa yönünden zengin beslenmeye özen göstermeli, doktorunuza takviye mineral/vitamin desteği ihtiyacınız olup olmadığını danışmalısınız.

Bebek bu haftalarda 28-40 cm uzunluğunda, 700-900 gr ağırlığında, ışığa ve sese başını çeviren, dudakları ve göz kapakları belirginleşmiş, vesikalık fotoğraf vermeye, yani 4 boyutlu ultrason yaptırırsanız yüzünü net görebileceğiniz bir hale gelmiş olmaktadır.

28-32. Hafta Arası

Bu dönemlerde bebeğiniz uyuyup uyanmaya başlamaktadır. Bebekler bu dönemde gün ışığını algılamaya başlarlar ve beyin/sinir gelişimi oldukça gelişir. Bebeğin kan yapımı dalaktan kemik iliğine geçmektedir. Aynı şekilde akciğerleri dışarıda biraz destekle yaşayabilecek olgunluğa erişmektedir. Bu haftada gerçekleşen doğumlara prematür doğum denmektedir.

Bebeğin gerek sinirsel gelişimi, gerekse uyanıp uyanma ve tepkimeleri de yerleştiğinden NST denilen alete bağlanılması ve düzenli aralıklarla (2-4 haftada bir) takip yapılması gerekmektedir.

Bu arada anne adayında birtakım vajinal akıntılar oluşabilmektedir. Bebeğiniz bu aylarda 40-45 cm 2000-2500 gr ağırlığa ulaşmaktadır.

Doğuma Yaklaşılan Haftalar

Koskocaman 9 ayın ne kadar çabuk geçtiğini bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman anlayacaksınız. Bu zorlu ve heyecanlı süreçte vücudunuzda onlarca değişikliğe maruz kaldınız. Belki çok kilo aldınız, belki ödem yaptınız belkide saçlarınızda ve cildinizde değişimler meydana gelmeye başladı. Şimdiyse geriye doktorlarınızla konuşarak doğum şeklinize karar vermeniz kaldı. Sizin vücut yapınız, bebeğinizin geliş pozisyonu ve ağırlığı ile anlık değişim gösterebilen kalp atımları burada doğum şekline karar vermeniz açısından yardımcıdır.

Sancılarınızın başlaması ve nişane denilen kanlı sümüksü akıntı ile doğum zamanınızın geldiğini anlayacaksınız. Öncelikle servikal açıklığın (rahim ağzı açıklığı)10 cm’e ulaşması gerekmektedir. İlk kez doğum yapan biri iseniz saatte 1- 1,5 cm,  daha önceden doğurmuş iseniz, saatte 1,5-2,5 cm gibi değişken hızlarda açıklığınız meydana gelecektir.

10 cm’i takiben, bebeğinizin başı vajinanıza basmaya başlamaktadır. Bu zaman diliminde doktorunuzla işbirliği içinde doğru teknikle ıkınmanız çok önemlidir. Her şey yolunda giderse,  yaklaşık 30 dakikada bebek ve 15-20 dakika sonrasında bebeğin eşi doğacaktır.

Bebeğinizin Kalp Atışları

Karnınızda sizden bir parça taşıdığınızı fark ettiğiniz en duygusal zamanlardan biri de bebeğinizin kalp atışları duyduğunuz zamandır. Bebeğin kalp atışları ilk olarak gebeliğin 6. haftasında renkli doppler ultrason ile de dinlenebilmektedir. Gebeliğin 6. haftasından itibaren her kontrolde bebeğinizin kalp atışlarını takip edebilirsiniz. Bebeğinizin kalp atışları Transvajinal ultrason ile gebeliğin 5. haftasından sonra da duyabilirsiniz. Ancak karından uygulanan ultrason ile bebeğin kalp atışlarını duyabilmek için birkaç hafta daha beklemeniz gerekmektedir.

Bebeğinizin Minik Hareketleri

Bebeğiniz erken gebelik haftalarından itibaren hareket halindedir. Ancak bu dönemlerde bebeğinizin kasları ve kendisi henüz oldukça küçük olduğu için anne adayı bu hareketleri hissedememektedir. Bebek, gebeliğin 7. haftasından itibaren hareket etmektedir. Bu haftalarda yapılan ultrason kontrollerinde bebeğin kalp atışlarının da düzenli olduğu tespit edilmektedir. Karından yapılan ultrason kontrollerinde gebeliğin 6. haftasında bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Ancak ultrason cihazına bağlı olarak kalp atışlarını duymanız daha uzun zaman alacaktır. Gebeliğin 14. ve 26. haftaları arasında anne adayı bebeğin hareketlerini duyacaktır. Daha önce gebe kalmış anne adayları ise bebeğin hareketleri daha erken gebelik haftalarında ayırt edebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller!

Hamilelik döneminde vücuda alınan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve...

Doktorunuza Sormanız Gereken 10 Önemli Soru!

Gebe olduğunuzu öğrendiniz... Muayene zamanınızın geleceği günü iple çekiyorsunuz...

Hamilelikte Probiyotik Kullanımı

Bakteri denildiği zaman çoğu kişinin aklına mikrop bulaştıran, küçük...

Kolay Bir Doğum İçin Evde Yapılacak Egzersizler

Hamilelikte yapılacak olan egzersizler fazla kilo alma riskini ve...

Hamilelikte Lazer Epilasyon

Hamilelikte artan hormonlarının da etkisiyle artan tüylenmeden çoğu anne adayını...

Yenidoğan Bebeğinin Hassas Cildi İçin Kullanacağın Islak Bebek Mendili Nasıl Olmalı?

Hamilelik serüveninden itibaren araştırmasına başladığınız ve uzun seneler kullanacağınız...

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz...  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği...

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir...

Hamilelikte Göğüslerden Sızıntı Gelmesi!

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının her organ sisteminde çok...

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımı!

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut...