Baba adaylarının bebeğe hazırlık süreci anne adaylarına nazaran daha farklı gerçekleşmektedir. Anne adayları bebeğe hem bedenen hem de ruhsal hazırlanırken, baba adaylarıysa, sadece ruhsal yönden hazırlanmaktadırlar.

Baba adaylarının bebeğe hazırlık süreci anne adaylarına nazaran daha farklı gerçekleşmektedir. Anne adayları bebeğe hem bedenen hem de ruhsal hazırlanırken, baba adaylarıysa, sadece ruhsal yönden hazırlanmaktadırlar. Yapılan bilimsel araştırmalar baba adayının bebeğe hazırlık süreci için, babalık duygusunu bebeğin doğumundan 6 ay gibi bir süre geçmesinden sonra hissetmeye başlıyorlar.  Bu nedenle uzmanlar babaların baba olduklarını hissedebilmeleri için kendilerine zaman tanımaları gerektiğini tavsiye ediyorlar.

Baba Adayının Bebeğe Hazırlık Süreci Duygusal Hazırlık

Bebeğe hazırlanmada geçen bu zevkli ve heyecanlı hazırlık döneminde anne ve baba adaylarının yapacakları en önemli hazırlık duygusal hazırlıktır. Çiftlerin gelecek olan bebekle ilgili beklentileri, bebek geldiğinde değişecek yaşam şekilleri, iş bölümü, yeni roller ve artacak sorumlulukları ile ilgili gerçekçi konuşmalar yapmaları bebeğe duygusal hazırlıkta büyük önem taşır.

“Neden Bebek Sahibi Olmak İstiyorsunuz”

Hamilelik süresinde eşler bebeğe ne kadar çok duygusal olarak hazırlana bilirlerse, ne kadar gerçek bir iletişim halinde olabilirlerse, annelik ve babalık üzerinde ne kadar düşünüp üzerine konuşurlarsa bebekle ilgili kendilerini o kadar iyi hissederler. Uzmanlar anne baba adaylarına bebeğe hazırlık sürecinde büyük fayda sağlayacak, bu konuşmalara neden çocuk sahibi olmak istediklerini birbirlerine sorarak başlamalarını tavsiye ediyorlar.

“Artık Planlama Yapmaya Başlayabilirsiniz”

Anne ve baba adaylarının bebekle ilgili yapmış oldukları konuşmalar ve neden bebek istedikleri ile ilgili verdikleri cevaplar tıpatıp aynı olmasa bile, kurdukları bu şekildeki iletişimle birlikte akıllarındaki bebek imajı paralel bir duruma ulaşabilmiş olur. Böylece, sağlıklı ve gerçekçi bir ortamda, bebek için heyecanlanmaya ve plan yapmaya başlayabilirler. Baba adayının bebeğe hazırlık süreci içerisinde, Anne ve babanın bu şekildeki iletişimi aynı zamanda doğacak olan bebekleriyle sağlıklı bir iletişim kurabilmenin de ilk sağlam adımların atıldığını gösterir.

Dışlanmışlık Hissi Babalık Görevi Süresini Uzatıyor

Yeni annelerin bebeklerinin bakımında babalara yeteri kadar güvenememeleri, bütün işleri kendilerinin yapmasında ısrarcı davranmaları, babalarda gün geçtikçe kendilerini daha fazla dışlanmış hissetmelerine neden oluyor. Bu şekilde babaların kendini dışarıda hissetmeleri hayatına giren bebeğe alışma ve ihtiyaçlarını karşılama süresi uzayabiliyor. Uzmanlar bu durumun kısır bir döngü haline gelmeden önce annelerin, babayı daha fazla sorumluluk alabilmesi için teşvik etmeleri gerektiğinin altını çiziyorlar.

Uzmanlardan baba adaylarına babalığa hazırlanma sürecinde yapmaları istenen küçük öneriler.

  • 1- Doktor kontrollerine birlikte gidin,
  • 2- Bebeğinizi ultrasondan izleyin,
  • 3- Empati (kendinizi annenin yerine koyma) kurup hamile olduğunuzu düşünün,
  • 4- Eşinizin karnına dokunun,
  • 5- Diğer babalarla konuşun,
  • 6- Anne adayıyla birlikte alışverişe çıkın,
  • 7- Bebeğinizle ilgili birlikte hayal kurun,
  • 8- Bebekle ilgili hissettiğiniz duygularınızı saklamayın,
  • 9- İhtiyaç hissettiğinizde profesyonel bir eğitim alın
  • 10-Bebeğinizin doğumu kaçırmayın!
  • 11- Bebek bakımından kaçınmayın,
  • 12- Bebek doğduktan sonra ona biberonla süt vermeyi ihmal etmeyin,
  • 13-Çevreden gelecek bebek bakımıyla ilgili ön yargılara kulak asmayın,
  • 14-Bebek sağlığı hakkında bilgi edinin,
  • 15- Kendinizi mükemmel olmak için zorlamayın,
Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir