Hamilelik dönemi, bir kadının duygusal anlamda en hassas olduğu dönem olduğu kadar hormonal olarak da oldukça değişkenlik gösterdiği bir süreçtir.

Ancak unutmamak gerekir ki artık tek başınıza değilsiniz. Rahminizin içerisinde geçen her gün büyüyen, sizin beslendikleriniz ile beslenen ve her an yanınızda olan birisi var. Bu nedenle, siz ne kadar sağlıklı ve dengeli beslenirseniz bebeğiniz de aynen o şekilde beslenmiş olacaktır.

Hamilelikte meydana gelen hormonal değişimler, çoğu zaman aşerme adı verilen durumları ortaya çıkarabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, kadınların neredeyse tamamı hamilelik dönemlerinde en az bir besine karşı aşerme dürtüsü geliştirirler.

Abur cuburlar ise, hamile kadınların en çok aşerdikleri yiyecekler arasındadır.

Abur Cubur Nedir?

Abur cubur, yüksek kalorili, aşırı şekerli, aşırı yağlı olmasının yanında protein, vitamin ve mineralleri çok az içeren, yararı gözetilmeksizin rastgele yenilen sağlığa zararlı ve dikkatsiz pişmiş yiyecekler için kullanılan terimdir.

Abur cuburların fiyatı genelde 1 TL ile 10 TL arasında değişirken; enerji içecekleri, gazlı içecekler, meşrubatlar, meyveli-aromalı içecekler, kolalı içecekler, meyve suları, kızartmalar, cipsler, tüm çikolata ürünleri, jöle şekerleme, sert şekerleme çikolatalı-kakaolu barlar, gofretler, bisküviler, kekler, yaş pastalar, ekler, kruvasan, donut, parfe, mozaik pasta, muffin, cupcake, dondurmalar vb ürünleri kapsar.

Herhangi bir markette bu tip ürünlerden yüzlerce çeşit bulunabilir. Fiyat aralığının nispeten uygun olması da tüketilme sıklığının bu kadar yüksek olmasının en büyük sebeplerindendir.

Hamilelikte Abur Cubur Tüketimi

Kadınların beslenmelerine en çok dikkat etmeleri gereken dönemlerin başında gebelik dönemi gelir. Gebelikte anne adayları yiyip içtikleri her gıdayı bebekleri ile paylaştıkları için çok fazla özen göstermelidir.

Bununla birlikte her gün her öğünde sağlıklı ve doğal beslenirken anne adaylarının canı arada bir abur cubur yemek ister. Ancak abur cuburların içindekilerin sıralandığı etiketlerde bir anne adayının tüketmemesi gereken her şey mevcuttur.

Temel besin kaynaklarının yanında bazı gıdalar ise boş kalori kaynağıdır, vücut sistemlerinin çalışmasına, vücudun sağlığına hiçbir faydası yoktur. Besleyici öğeler içermeyen boş kalori kaynağı besinleri tüketmek hem hamilelik hem emzirme dönemlerinde, aslında tüm yaşam boyunca sağlığa zararlıdır. Çünkü yüksek oranda şeker ve yağ içerikleri ile vücut sistemlerinin, organların, dokuların sağlığını bozar, işleyişine zarar verirler. Bir de hamilelik söz konusu olduğunda bu boş kalorili besinler bebeğin gelişimini olumsuz etkilemekte, tüm vücut sistemlerinin fonksiyonlarına zarar vererek sağlığını bozabilmektedir.

Bu sebeple de abur cuburları günlük beslenme düzeyinde sınırlı tutmak, gebelik söz konusu olduğunda ise tamamen beslenme programından çıkarmak doğru olur. Eğer tamamen çıkarılamıyorsa, gebelikte çok az da olsa abur cubur tüketilebilir, ancak bu ürünleri tanıyarak tüketmek gerekir.

Abur Cuburların İçerisindeki Tehlike: Çin Tuzu

Abur cuburların içerisinde lezzet vermesi amacıyla kullanılan ve çin tuzu adıyla bilinen monosodyum glutamat maddesi, vücutta doğrudan açlık-tokluk mekanizmasını bozmaktadır.
Özellikle hamilelik döneminde, karaciğerde doku hasarına neden olurken; plasenta aracılığıyla bebeğe geçerek zihinsel gelişimi sekteye uğratır. Son yıllarda oldukça sık görülmeye başlanan öğrenme güçlükleri ve hafıza problemlerinin, çin tuzu tüketiminin artması ile ilişkili olduğu ortaya konan iddialar arasındadır.

Peki, Çin tuzu nasıl üretilir?

Çin tuzu, şeker pancarı ya da şeker kamışı ile nişasta gibi doğal besin kaynaklarının, özel işlemler sonucunda yapılan fermantasyonu ile elde edilir.

Tüm hazır paketli ürünlerde ve fast food içeren tüm besinlerde bulunan Çin tuzu, beyne ‘lezzet’ komutu veren kimyasal bir madde gönderir. Kısacası lezzet içermeyen ve besin değeri açısından hiçbir özelliği bulunmayan gıdaların dahi lezzetli olarak algılanmasını sağladığından dolayı bağımlılık oluşturur.

Bununla birlikte iştah açıcı etkisi bulunan bu madde, abur cubur gibi hazır yiyecekleri sürekli tüketme isteği uyandırır ve kilo alımı kaçınılmaz olur.

Hamilelik Döneminde Abur Cubur Tüketmemek İçin Yapılabilecekler

  • Abur cubur tarzı gıdalar tüketmek istemeyenler öncelikle bu tür besinleri marketten satın almamalı, evine getirmemelidir.
  • Evde abur cuburlar gibi kolay tüketilebilen sağlıklı besin alternatifleri bulundurulmalı. Ev yapımı atıştırmalıklar abur cubur yeme isteğini azaltır.
  • Abur cubur tüketimi kutlamalar, davetler, bayramlar, yıl dönümleri gibi özel günlerle sınırlandırılmalı.
  • Daha sağlıklı ve yine çok lezzetli olan kuru meyveler, yulaflı gevrekler, kuru yemişler, patlamış, haşlanmış mısır çeşitleri, süt ürünleri hem besin ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur hem de sağlıksız yüksek kalorili gıdalar tüketiminin önüne geçer.
  • Öğün atlanmamalı, uzun süreli aç kalınmamalıdır.
Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir