Asitli içecekler; filtrelenmiş su, karbondioksit, tatlandırıcılar ve asit düzenleyiciler ile oluşturulur. Asitli içeceklerin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık bir şekilde tüketilmesi, içerisindeki kafein maddesinden kaynaklanır.

Kafein, vücutta bağımlılık oluşturan ve uyarıcı olan bir maddedir. Bu sebeple asitli içeceklerin bağımlılık yapması mümkün hale gelir.

Hamileliğinden önce yoğun bir şekilde asitli içecek tüketen kadınlar, hamilelikleri döneminde bu alışkanlıklarına devam edip edemeyeceğini oldukça merak ederler.

Bu sebeple bizde Happy Mom Ailesi olarak, sizler için asitli içeceklerin gebeliğe etkilerini kaleme aldık! 🙂

Asitli İçecekler ve Gebelik

Gebelikte asitli içecekler içmenin zararları, genel olarak kafein üzerinden şekillenir. Çünkü, gebelik döneminde alınan kafeinin dışarıya atılması, normal döneme kıyasla çok daha zordur.

Asitli içeceklerin içerisinde her şeyden önce kafein bulunmaktadır. Kafein; anne karnındaki bebeğe direkt olarak geçebilen bir maddedir. Bu kafein geçişinin; birden farklı sonuçları bulunabilir. Örneğin; bir bardak asitli içeceğin içerdiği şeker oranı, on çay kaşığı şekere eşdeğerdir. Normal şartlarda direk olarak on çay kaşığı şeker tüketmek, mideyi bulandıracak ve kişiyi rahatsız edecektir.

Fakat asitli içeceklerin içerisinde bulunan fosfolik asit bu şeker düzeyinin kişiyi rahatsız etmesini önler. Bu sebeple vücuda kısa bir sürede alınan bu şeker oranı; bazı bebeklerde aşırı kilo almaya neden olabilirken, bazı bebeklerin büyümesini baskılayarak düşük doğum ağırlığına ve gelişim geriliğine sahip olmasına neden olabilir.

Gebelikte asitli içecek içmenin bir diğer zararı ise, özellikle yüksek oranlarda tüketildiğinde düşük riskine sebep olmasıdır. Kafein ve düşük arasındaki ilişki incelendiğinde, özellikle ilk trimester döneminde vücuda yoğun miktarda alınan kafein vücudun aşırı uyarıcı etki göstermesine sebep olabilir ve hamilelik düşük ile sonuçlanabilir.

Bunların haricinde hamilelik döneminde asitli içecekler tüketmek; vücutta vitamin eksikliği, uyku bozukluğu, bağımlılık oluşturması, daha hızlı kilo alma, görsel sorunlar, cilt sorunları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi durumlara sebep olabilir.

Hamilelik Döneminde Asitli İçecekler Tüketmenin Sonuçları

  • Her gazlı içecek içildiğinde; bu içeceklerin içerdiği asit ve gaz bileşimi, midenin diğer sıvı alınımlarına oranla üç kat büyümesine neden olur. Hamilelik döneminde midenin bir miktar yer değiştirmesi, bu büyüme ile birleştiğinde ciddi kramplar meydana gelebilir.
  • Midede daha fazla süre kalabilen gazlı içecekler, mide yapısının bozulmasına neden olur ve var olan mide yanması-gebelik reflüsü şikayetleri şiddetlenebilir.
  • Asitli içecek tüketimi fazla olan kişilerde tokluk sinyalleri daha geç oluşur. Bu da hamile kadınların daha fazla kilo almasına neden olur.
  • Gazlı içeceklerin tatlı olmaları, vücutta normalden daha fazla insülin salgılanmasına sebep olur ve bu durum sonucunda özellikle karın çevresinde yağlanma oluşur. Rahmin büyümesi ile birlikte bu durum, daha fazla çatlama anlamına gelir.
  • İçerdiği yüksek asit düzeyi, şeker ve kafein gibi, insan vücuduna zarar veren birçok maddeyi içinde bulunduran asitli içecekler, anne karnındaki bebeğin gelişimini sekteye uğratabilir.
  • Besleyici değeri olmamasına rağmen, kalori değeri yüksek olan bu içecekler, devamlı aç hissedilmesine ve bulantı şikayetlerinin artmasına neden olur.

  • Asitli içecekler içerdiği yüksek kafein ile, hamile kadının kemiklerinden kalsiyumun çekilmesine neden olur ve bu da bebeğinin kalsiyum mineralinin yeterince karşılanamaması anlamına gelir. Bu durumda bebeğin kemik ve diş gelişiminde ciddi aksamalar meydana gelir.
  • Asitli içecekler tiroid bezinin yapısının bozulmasına ve hormon salımının düzensizleşmesine neden olabilir. Hamilelik döneminde görev yükü oldukça artan tiroid bezi, asitli içeceklerin tüketimi ile daha fazla değişime uğrayabilir.
  • Asitli içecekler karın kaslarının pasifleşmesine ve ödem probleminin oluşmasına neden olabilir. Hamilelik döneminde ise bu şikayetler daha zorlayıcı bir hale gelebilir.
  • Genel olarak konuşma gerekirse, asitli içecekler içmenin gebelik dönemine ek olarak, günlük hayatta da zararlı olduğunu söylemek mümkündür.
  • Yapay asitli içeceklerin içerisinde bulunan kafein ve sitrik asit vücutta birtakım tahribatlara yol açar. Bunları tüketen bir insan, meydana gelen zararlardan yalnızca kendisi etkilenirken hamile bir kadının asitli içeceklerin zararlı etkilerini bebeğine taşıması da mümkün olur.
  • Sonuç olarak, bebeğin kafein ve sitrik aside maruz kalmaması adına gebelik döneminde asitli içecek tüketilmesinden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Asitli İçeceklere Alternatif Ne Tüketilebilir?

Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.

Çay ve kahve tüketimi, doktor önerisiyle günde 2 bardağı geçmemelidir.

Maden suyu, eğer vücutta etkileşime girecek bir problem söz konusu değilse ve doktor tarafından yasaklanmamışsa, asitli içeceklere daha sağlıklı bir alternatif olarak düşünülebilir.

Bununla birlikte kefir, hamilelik döneminde hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından tüketilebilecek en sağlıklı içeceklerden bir tanesidir.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir