Ramazan ayında hamile kadınların oruç tutup tutmamak konusunda aklında soru işaretleri bulunur. Hem diyanet hem de genel anlamda doktorların önerisi, hamile ve emziren kadınların oruç tutmaması yönündedir.

Yine de hamilelik döneminde anne adayının herhangi bir sağlık problemi yoksa ve doktoru da oruç tutmasına izin verdiyse, bu sürecin nasıl yönetilmesi gerektiği oldukça önemlidir.

Hamile Kadınlar Sahurda Nasıl Beslenmelidir?

Sahur, insanları oruca hazırlayan en önemli öğündür. Açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesini önlemek, hamileliğin de etkisiyle sürekli değişken hormonlar ve yavaşlayan metabolizma neticesinde oluşan istemsiz kilo artışının önüne geçebilmek için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır.

Sahurda; kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk gibi çok yağlı şarküteri ürünleri ile çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Bu tür besinler daha fazla susamaya neden olacağı için, oruç tutulmasını güçleştirecektir. Sahurda uzun süre tokluk hissi verecek yumurta, yoğurt, kefir, süt, az yağlı peynir gibi protein içeren besinler; çiğ ve tuzsuz fındık, ceviz, badem gibi tok tutan yağlı tohumlar, zengin lif içeriği ile bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı taze sebze ve meyveler tercih edilmelidir.

Sahurda mümkün oldukça beyaz ekmek veya pide tüketilmemelidir. Çünkü bu ekmek türleri glisemik endeks bakımından yüksektir ve hızlı acıkmaya sebep olur. Bunun yerine tam buğday veya çavdar unundan yapılmış ekmekler içeriğindeki kompleks karbonhidratlar sayesinde kan şekerini dengede tutar ve tokluk süresini uzatır.

Hamile Kadınlar İftarda Nasıl Beslenmelidir?

Uzun süren açlık sonrası kan şekerinin düşmesi sonucu hızlı ve çok fazla miktarda yemeye eğilim olmaktadır.

Bu durum, hamilelik söz konusu olduğunda ani kan şekeri değişkenliği için tehlikeli olabilir. Bunun önüne geçebilmek için oruç 2 bardak ılık su+1 adet hurma ile açılmalıdır. 1 kase çorba ve avuç içi büyüklüğünde pide ile yemeğe devam edilmeli, sonrasında 15-20 dakika ara verilmelidir.

Unutulmamalıdır ki beyne tokluk sinyali 15-20 dakikada ulaşmaktadır. Ardından ana yemeğe geçilmeli, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemeye dikkat edilmelidir.

İftarda; ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanmış et, tavuk veya zeytinyağlı sebze yemekleri, etli sebze yemekleri, kuru baklagilleri tercih etmeli ve bu yiyecekler yoğurt, ayran, cacık, kefir, bol yeşillikli salata, birkaç dilim tam buğday/kepekli/çavdar ekmeği ile tüketilmelidir.

Hamilelik söz konusu olduğunda özellikle iftar öğününde ağır hamur işleri, kızartma, kavurma, yağda kızartılmış şerbetli hamur tatlılarından uzak durulmalıdır.

Hamile Kadınlar İftar ve Sahur Arasında Nasıl Beslenmelidir?

Anne karnındaki bebek için, tüketilen su miktarı oldukça önemlidir. Günlük tüketilmesi gereken en az 8 bardak suyun en az 6 bardağı, mümkün olduğunca iftar ve sahur arasında zamana yayılarak tüketilmelidir.

İftar ve sahurda tüketilen fazla miktardaki su, midenin gereğinden fazla şişmesine ve bazı sindirim sorunlarına zemin hazırlayabilir.
Bununla birlikte bir porsiyon sütlü tatlı, meyveler ve çiğ kuruyemişler porsiyonlara dikkat edilerek bu süre zarfında tüketilebilir.

Hamile Kadınların Ramazan Ayı Boyunca Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmedir.
  • Sağlıklı beslenme tabak modeli benimsenerek tabağın yarısı sebze grubu, diğer yarısı ise sağlıklı karbonhidrat ve uzun süreli tokluğa yardımcı olacak protein grubunu içerecek şekilde hazırlanmalıdır.
  • İftar ve sahur süresince yeterli sıvı alınmaması hamilelik de göz önünde bulundurularak baş ağrısı, bulantı, halsizlik, tansiyon düşmesi gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu bağlamda günlük 2-2.5 litre su tüketilmelidir.
  • Hamilelik süresince ramazan ayında siyah çay ve kahve vücutta diüretik yani su kaybettirici etkiye sahip olduğundan tüketim en aza indirilmeli, onun yerine su, ayran, şekersiz komposto, bitki çayları gibi sağlıklı içecekler tercih edilmelidir.
  • Eğer doktor içilmesinde bir mahsur görmediyse rezene çayı, iftar ve sahur sonrası midede oluşabilecek gaz ve şişkinlik problemlerini çözmede oldukça faydalıdır.
  • Kan şekerini ani yükseltip düşüren ve çabuk acıkmaya neden olan beyaz un ve şeker içeren besinler yerine tam buğday, çavdar veya kepek unundan yapılmış ekmek, makarna veya bulgur tercih edilmelidir.
  • Tokluk hissi sağlamayan ve gün içerisinde aşırı susamaya sebebiyet veren hamur işleri, kızartmalar, çok yağlı, tuzlu yiyecekler, işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır.
  • Besinler sağlıklı yöntemler olan ızgara, fırın, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmelidir.
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli hafif tatlılar haftada 1-2 kez tercih edilebilir.
  • Hareket ve besin azlığına bağlı olarak çok yaygın görülen kabızlık problemi için lif içeriği yüksek olan taze sebze ve meyveler, yulaf ezmesi, keten tohumu ve probiyotik sağlıklı bir ürün olan kefir beslenme planına eklenmelidir.
Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir