Bebeğinizle muhabbet edin, sizi duyuyor!

Gebeliğin ilk haftalarında kendi kendinize konuşuyormuş hissi olabilir tamam kabul. Ancak ilerleyen haftalarda bebek hareketlendikçe tepki bile verecek. Konuşun… Ne var ne yok anlatın. Tuhafınıza gitmesin sakın. Gerçekten duyuyorlar. Pozitif-negatif duygularımızı ayrı ayrı hisseden varlık, sesimizi mi duymayacak… Duyuyorlar valla. Hatt cevap bile veriyorlar.

“Bebeğiiim beni özlediysen iki tekme at.”

“Pat pat.”

Bebeklerin anne karnında ilk aşina olduğu ses, annenin kalp atış sesidir. Bununla beraber bağırsak sesleri de duydukları ilk sesler arasındadır. Bebeğiniz zaman ilerledikçe dış sesleri algılamaya  başlayacak ve  sizden ses duymak isteyecektir.

Kendisinin bir mucize olduğunu, kabul olmuş bir dua olduğunu, yuvanıza neşe katacağını, görmeden sevdiğinizi, heyecanınızı, özleminizi, ona bol bol anlatın. Sizi huzur içinde dinleyecek ve mest olacaktır. Elinizi karnınıza koyup muhabbet edin. Bebeğinizin verdiği tepkileri hissettikçe siz de mest olacaksınız.

Bebeğimle bir anımı sizinle paylaşayım; bebeğimin sesimi duyduğunu bildiğim için zaman zaman sesli bir şekilde Kur’an-ı Kerim okuyordum. Bir gün yine sesli bir şekilde okurken elimi karnıma koydum. Bebeğim tam elimi koyduğum yere gelip toplandı ve öylece durdu, sanki dinliyor gibiydi. Biraz sonra elimi çektim, hemen hareketlenip tekme atmaya başladı. Bu sırada Kur’an okumaya devam ediyordum. Tekme atınca tekrar elimi koydum, elimi koyduğum yere geldi yine ve toplanıp öylece durdu. Bir süre sonra yine elimi çektim, yine hareketlenip tekme atmaya başladı. Tekrar elimi koydum, bebeğim yine gelip toplandı ve bitene kadar elimi çekmedim.

Çok muhteşem bir duyguydu. Gerçekten duyuyorlar. Bunu bizzat deneyimledim.

Uzmanlar bebek ile konuşmaya anne karnında başlamanın bebeğin gelişimi açısından önemine de vurgu yapıyorlar. Anne karnında sesinize alışan bebek, doğduğunda sizin sesinizi duyunca tanıyacak; huzur, sakinlik ve rahatlamayla karşılık verecektir. Zamanla annenin ses tonundaki değişikliği, canlılığı, tizliği ve yüzündeki mimikleri birbirinden ayırt edecek; gülümseyerek veya kol-bacak hareket ettirerek tepki gösterecektir.  Bu yüzden doğduktan sonra da bebeğinizle bol bol konuşarak, bilmediği bir dünyada en tanıdık kişi olarak onunla iletişimi her zaman güçlü tutmanız gerekir.

Unutmayın ki; yaradılışından itibaren tanıdığı ve bağı olduğu tek kişi sizdiniz.

Ee hadi o zaman, eller karınlara, muhabbet başlasın!

Sevgiler.

Sümeyye Gündoğdu

Daha Fazla Blogger Anneler

2 Yorumlar

  1. Sabiha

    12 Haziran 2018 at 11:18

    Çok güzel bir yazı olmuş. Zaten konuşuyorum bebeğimle ama daha çok dikkat edeceğim artık😊 emeğinize sağlık

    Cevap Ver

    • Sümeyye Gündoğdu

      14 Haziran 2018 at 22:56

      Bol sevgi dolu muhabbetler dilerim.😍 Teşekkür ederim. 🤗💐

      Cevap Ver

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir