Uzmanlara göre; zeka, bir kişinin genetik yapısının ve içinde geliştiği çevrenin etkileşiminden kaynaklanmaktadır.

Bebeğin zeka seviyesi çoğunlukla annesinin, babasının ya da yakın akrabalarının ona verdiği genetik mirastan etkilenir. Ancak bebeğin içinde geliştiği ortam da zeka gelişiminde kesinlikle çok önemli bir faktördür.

Bu sebeple anne adaylarının, bebekleri henüz doğmadan onun zekasını geliştirecek adımları bilmeleri önemlidir.

Vitamin ve Mineralleri Düzenli Kullanın!

Gebelikte anne adayının vücudunun vitamin ve mineral ihtiyacı arttığından mutlaka doktor kontrolünde alınması gereken takviyeler bulunmaktadır. Bu sebeple anne adayları beslenme programına vitamin açısından zengin gıdaları dahil etmenin yanı sıra, doktorlarının verdiği takviye ilaçları kullanmaya özen göstermelidir.

Özellikle hemen her hamile kadına verilen folik asit takviyesi, bebeklerde sağlıklı beyin hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur ve doğru miktarda folat almak da bebekte otizm görülme riskini azaltmaktadır.

Hareketli Olun!

Hamilelik döneminde egzersiz yapmak ve aktif kalmak anne adayının vücudunun sağlığı için çok önemlidir. Bununla birlikte son yıllarda yapılan çalışmalar egzersizin bebeğin beyin fonksiyonlarını da iyileştirebileceğini göstermektedir.

Anne adayları eğer riskli bir hamileliği yoksa ve doktoru da bu konuda görüş birliği içerisindeyse haftada 3–4 gün rahatlıkla egzersiz yapabilir. Günde yarım saatlik yürüyüşler dahi hem anne adayı için rahatlatıcı hem de bebeğin gelişimini destekleyici olabilir.

Ayrıca gebelik süresince egzersiz yapmak, gebelik ve doğum için anne adayının ihtiyacı olan dayanıklılığı sağlar ve bebeğin beynini de güçlendirebilir.

Amerikan Spor Hekimliği Fakültesi Dergisi’nde yapılan bir araştırmaya göre, hamilelik sırasında egzersiz yapan annelerin çocukları, hiç egzersiz yapmayan annelerin çocuklarına kıyasla 5 yaşında dil becerileri ve zeka testlerinde daha yüksek puan almışlardır.

Bunun nedeni kortizol hormonudur. Stres hormonu olarak da bilinen bu hormon, belirli miktarlarda salgılandığında anne karnındaki bebeğin beyninin ve diğer önemli organlarının büyümesini ve gelişmesini teşvik etmek konusunda çok etkilidir.

Bebeğinizle Konuşun!

Bilindiği üzere hamilelik sırasında klasik müzik dinlemek bebeğin zeka gelişiminde çok fazla bir fark oluşturmayabilir. Ancak bebeğinizle konuşmak çok önemli fark oluşturacaktır!

Dil öğrenimi daha anne karnındayken başlar. Bu konuda yapılan çalışmalar, hamilelik boyunca bebekleriyle konuşan ve bebeklerine hikayeler okuyan ebeveynlerin bebeklerinin doğduktan sonra daha erken dönemde konuşmaya başladıklarını göstermektedir.

Yumurta ve Balık Tüketin!

Yumurtada bol miktarda bulunan bir madde olan kolin hakkındaki hayvan araştırmalarından gelen heyecan verici haberler, gelişmekte olan bebekler için ve özellikle de bebeklerin beyin gelişimi için çok önemli etkilere sahip olabilir. Şöyle ki, sinir hücreleri beslenme ile vücuda alınan kolini asetilkoline dönüştürüyor. Bu da beyin gelişiminin desteklenmesi anlamına geliyor. Alzheimer hastalığı olan hastalarda hafızaya karışan ve eksik olan kimyasal olan asetilkolinin yeterince alınması zihni ve hafızayı güçlendiriyor.

Kısacası gebelik boyunca her gün bir tane yumurta sarısı tüketmek, bebeklerde öğrenmeyi ve hafızayı geliştirici etki gösteren vitaminleri yeterince alabilmek anlamına gelebilir.

Bu konuda yapılan bazı çalışmalar, ilgili gıdaları tüketen anne adaylarının bebeklerinde beyin hücrelerinin yapısını değiştirdiğini ve onları bilişsel gelişim için daha destekleyici hale getirdiğini göstermektedir.

Aynı zamanda bazı çalışmalar, bir Omega asidi olan DHA’yı beyin gelişimi ile ilişkilendirmektedir. Yani gebelikte ne kadar DHA alınabilirse, bebeğin beyin gelişimi o kadar iyi desteklenebilir. DHA birçok doğum öncesi takviyenin içinde bulunabilir. Ancak anne adayları beslenme programlarına haftada en az iki kez somon ve sardalye gibi balıklar ekleyerek yeterince DHA alabilir.

Uyuyun!

Hamile kadınların neredeyse tamamı uykusuzluktan yakınır. Karnında bir bebek varken aynı pozisyonda uyumak, uzun saatler boyunca rahat bir uyku çekmek hiç de kolay değildir. Hem idrara çıkmak zorunda kalmak hem dayanılmaz sırt ve bacak ağrılar ile mücadele etmek elbette ki anne adaylarının uyku kalitesini düşürmektedir.

Ancak bir anne adayının sabahları iyi dinlenmiş bir şekilde uyanması hem kendisi hem de bebeğinin beden ve zeka gelişimi için inanılmaz derecede önemlidir.
Hamilelikte uyku anne adayının sadece ruh halini düzeltmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir bebek doğurma şansını da artırır.

Doğru miktarda uyku ile bebeğin beyninin rahim içinde düzgün bir şekilde gelişmesi mümkün olmakla birlikte, doğum sonrası gelişim sorunları yaşama riskini de düşürmektedir.

 

Bebeğinizin anne karnında zekasını geliştirmeye yardımcı olan şeylerden biri de müzik dinlemek, özellikle de klasik müzik.

Hemen başlamak istersin diye Happy Mom Youtube kanalımızdaki zeka geliştirici parçalardan birini aşağıya bırakıyoruz:)

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir