Sevgili annelerimiz,

Hamilelik döneminde kadınların saçlarında vücutlarında oluşan hormonal değişiklikler nedeniyle bazı değişimler gözlenebilir. Kimilerimizin saçları daha yumuşak ve parlak hale gelirken kimilerimizde cansızlaşma ve donuklaşma gibi olumsuz etkenler gözlemlenebilir. Peki saç bakımımızı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle hamilelik dönemi boyunca anne adaylarının sıvı tüketimini arttırmaları gerekmektedir. Özellikle kalsiyum bakımından zengin olan, süt ve süt ürünleri daha sonra ise, kış aylarının vazgeçilmezi portakal suyu vb. gibi içeceklerin  tercih edilmesi oldukça faydalı olacaktır.

Eğer hamilelik süresince iyi beslenilmezse bu durum saç dökülmesine neden olur. Ayrıca hamile bayanlara saçlarını genellikle 2. ya da 3. aydan sonra kısa kestirilmeleri tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise hamilelik süresince saçlar yıpranacağı için saçlarınızı kısa kestirmek; saçlarınız dolgunluğunu ve canlılığını korumaya yardım edecektir.

Yapılan araştırmalar sonucu uzmanlara göre hamilelik süresi boyunca perma yaptırmak ve saç boyatmak zararlı olabileceği için kesinlikle tercih edilmemesi gereken bir olaydır. Buna ek olarak sevgili anne adayları, sakın unutmayınız ki saçlarınız hamilelik sonrası kendini yenileyip, eski haline kesinlikle dönecektir.

  • Beslenme Şekli

Beslenme şeklimiz bu sorunu en etkili biçimde çözebilir. Sıvı tüketimini arttırmak, kalsiyum açısından zengin besinler tüketmek (yogurt, peynir vb) ve vücudun demir ihtiyacını karşılamak saç sağlığımız açısından önemli bir yer tutar. Aynı şekilde çok fazla yağlı yiyecekler tüketmeniz sağlığınız için tehlikeli olacağı gibi saçlarınız sağlığını da bozacaktır.

  • Saç Kestirmek/Saç Boyatmak

Hamileliğin ilerlermesi ile saçlarınızın kırılganlığı da artış gösterebilir. Böyle bir durumda saçlarınızı kestirerek dolgunluğunu koruyabilirsiniz. Uzmanlara göre özellikle hamileliğin ilk üç ayında saç boyatmaktan ve kimsayal işlemlerden (perma gibi) kaçınılmalı ve aynı şekilde kimyasal saç düzleştiriciler, renk açıcılar ve keratin etkili saç güçlendiricilerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Saç boyası için tercih edilecekse kına gibi bitkisel/doğal ürünler tercih edilmelidir.

  • Saç Bakımı

Hamilelik dönemi boyunca organik şampuanlar tercih edilmelidir. Hamilelik döneminde saçlarınızı her gün yıkamaktan ziyade haftada 2-3 kere yıkayabilir, şampuanın saçta tutulduğu süreyi azaltabilir ve saçların güzelce durulanmasına dikkat edilmelidir. Gebelikte saçlarınız için krem kullanıyorsanız, saç kremi saçın sadece uçlarına sürülmeli, saç diplerine gelmesi engellenmelidir. Saçlar kuruysa ve bakım istiyorsa evde uygulayabilecek bir maske yapabilir. E vitamini, zeytinyağı ve B vitamini ampullerinden bakım yapılabilir, bu maskeyi 3-4 saat tutup durulayabilirsiniz. Gebelikte saç bakımı için aynı zamanda doğal yağlardan yararlanabilir; susam, ceviz yağı gibi doğal besleyiciler kullanabilirsiniz.

Doğal Saç Maskesi Tarifleri:

1-Malzemeler:

  • Yumurta Akı
  • Zeytinyağı
  • Bal
  • Saç Bonesi

*Bir yumurta beyazı, bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir miktar balı pürüzsüz bir macun kıvamına gelene kadar çırpın. Saçınızı hafifçe ıslatıp nemli saça ve saç derisine uygulayın. Saç bonesini takıp 30 dk bekletin. Saçınızı güzelce duruladıktan sonra şampuanlayın.

2-Malzemeler:

  • İki adet olgunlaşmış muz
  • 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı bal

*İki olgun muzu iyice ezip püre haline getirin. İçinde  parçalar bırakmadığınızdan emin olun. Bal, Hindistan cevizi ve zeytinyağını, ezilmiş muza ekleyin ve tekrar karıştırın. Saçlarınıza uygulayın ve en az 5 dakika bekleyin. Ilık suyla iyice durulayın.

3-Malzemeler

  • Küçük olgunlaşmış avokado
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya badem yağı
  • ½  su bardağı süt

* Avokadoyu parçalara ayırın. Ezerek püre haline getirin ve hiçbir topaklanma olmamasına dikkat edin. Süt ve zeytinyağını (veya badem yağı) ekleyip çok iyi karıştırın. Saç köklerinden uçlarına doğru uygulayın. 15 dakika bekleyin ve yıkayın.

.

Daha Fazla Güzellik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir