Bir kadın hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için çeşitli testler ve tetkikler yaptırmalıdır.

Anne adayında mevcut hastalıkların ve gebeliğe bağlı oluşabilecek sağlık sorunlarının erkenden belirlenebilmesi, gerekli önlemlerin zamanında uygun şekilde alınabilmesi, bebekteki yapısal bozuklukların erken gebelikte tespit edilebilmesi ve doğumun doğru zamanda iyi koşullarda yapılabilmesi için gebe kadınların hamilelik süresi boyunca düzenli aralıklarla kontrollerini yaptırmaları oldukça önemlidir.

Hamile olduğunu yeni öğrenen bir kadın için tüm bu kontroller ve testlerin nasıl ve ne zaman yapılacağı büyük bir soru işaretidir.

Biz de Happy Mom Ailesi olarak, hamilelik boyunca yaptırılması gereken testler hakkında ayrıntılı bir blog yazısı kaleme aldık! 🙂

HCG Hormonu: Hamilelik hormonu adı verilen bu hormon, yumurta hücresi sperm ile birleştiği andan itibaren kanda oranı artmaya başlar.
Bu sebeple hamilelik şüphesiyle doktora başvurulduğunda veya erken hamilelik döneminde bir problem olup olmadığını tespit edebilmek için ilk yaptırılması gereken test, beta HCG testidir.

Kan Sayımı: Hamilelik sürecinde demir eksikliği yaşanmaması ve gerektiğinde demir takviyesi amacıyla yapılan testtir. Anne adayının genel sağlık durumu hakkında, fikir sahibi olunmasını sağlar.

TSH: Önceden bilinmeyen ve gebelikte aktif olarak ortaya çıkabilecek tiroid hastalığının tespiti için yapılan testtir. Tiroid hastalığı anne adaylarının yanı sıra bebeklerinin gelişimini de olumsuz yönde etkilediği için düzenli aralıklarla kontrol edilmesi oldukça önemlidir.

Kan Grubu: Anne ve babadan kaynaklanabilecek kan uyuşmazlıkları için gerekli önlemlerin alınmasına yönelik yapılan testtir. Kan uyuşmazlığı durumu, özellikle ikinci ve daha sonraki gebelikler için büyük riskler ortaya çıkarabilir.

Torch Tayini: Bu tayin, Toksoplazma ve Kızamıkçığa neden olan Rubella gibi hamileliğin sonlandırılmasına neden olabilecek önemli ve aktif enfeksiyonların erken dönemde tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılması için yapılır.

Seroloji: HIV ve özellikle ülkemizde çok sık görülen Hepatit B testleri gebelik sonrasında da bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bu sebeple tüm anne adaylarına rutin şekilde yapılan testler arasındadır.

Tam İdrar Tahlili: Hamilelik sürecinde görülecek gizli idrar yolu enfeksiyonları erken dönem düşüklerin en sık görülen nedenidir. Bu sebeple tam idrar tahlili, idrar yolu enfeksiyonları ilerlemeden müdahale edebilmek için oldukça önemli bir testtir. Tam idrar tahlilinin tüm anne adaylarına mutlaka uygulanması gerekir.

Smear Testi: Rahim ağzı taraması testi olarak bilinir. Rahim ağzında herhangi bir kanser hücresi ya da kansere dönüşme ihtimali olan bir lezyon olup olmadığını anlamak için yapılır. Her kadının en az 2-3 yılda bir yaptırması gereken test, hamilelikten önce de mutlaka yaptırılmalıdır.

İkili Tarama Testi: Tüm anne adaylarına rutin olarak uygulanan bu test, 11-14. Hafta aralığında yapılır. İkili tarama testinde ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testiyle hesaplanır.
Bu testin amacı, sık rastlanılan Down Sendromu gibi bazı fetal anormalliklerin risk hesaplanmasını içerir. İkili tarama testi de dahil tüm tarama testleri yalnızca riski belirler. Tanı testi değildir.

Üçlü Tarama Testi: Üçlü tarama testi, üçlü test, Trizomi 21 testi ve triple test olarak bilinen denilen üçlü tarama testi, hamile kadınların gebeliğinin 16. ve 18. Haftalarında yaptırdığı bir taramadır.

Dörtlü Tarama Testi: Bu test en sık hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında yapılır. 16. ve 18. haftalar arasında ise, en doğru sonuçları verir. Bu test ile bebeğin down sendromu, kromozom anormalliği ya da nöral tüp defekti gibi bir rahatsızlığın olup olmadığı saptanmaktadır.

Detaylı Ultrason: Detaylı ultrason, daha gelişmiş aletler yardımıyla 18-23. haftalarında yapılabilir. Detaylı ultrasonda bebeğin beyin, yüz, omurga, kalp, mide, bağırsaklar, böbrekler, eller, kollar ve bacaklar gibi tüm vücudu anatomik açıdan incelenir.
Aynı zamanda plasenta adı verilen bebeğin eşinin yeri, yapısı, bebeğin suyunun miktarı ve fetal büyüme de değerlendirilir.

Şeker Yüklemesi: Gebelikte olan şeker hastalığının belirlenmesi için 24 ve 28 haftalarda glikoz yüklemesiyle yapılan şeker yükleme testinin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Şeker yükleme testi anne adaylarına 24 ve 28 haftalar arasında yapılmalıdır. Bu test sırasında anne adayına 50 gr glikoz içirilir. Bir saat geçtikten sonra kandaki glikoz seviyesi kontrol edilir. Bu tespit sırasında glikoz düzeyi 140 mg/dl altında olursa anne adayında gebelik şekeri yoktur. Fakat bu değerin üzerine çıkması halinde 3 saatlik 100 gr glikoz ile testin yeniden uygulanması gerekir.

Kontrollerin Sıklaşması: Hamileliğin ilk ve ikinci trimester döneminde daha çok 3-4 hafta aralıklarla doktor kontrolü yapılır. 30. hafta itibari ile ultrason kontrolleri daha sık yapılmaya başlanır. Tercihen 30, 32, 34, 36. haftalar olarak devam edilir.
Çünkü gelişme geriliği bu haftalarda başlar ve belirgin hale gelir. Gelişme geriliğinin erken tespit edilmesi, bebeğin anne karnında kaybına kadar birçok sorundan da korumuş olur.

Doppler: 32. haftadan sonra göbek kordonundan yapılan doppler incelemesi bebeğin sağlığı açısından, anne karnında yeterli oksijene sahip olup olmadığı bilgisini verir.

Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir