Hamilelik döneminin her haftasında bambaşka güzellikler ve sıkıntılar anne adaylarını bulur ve bu nedenle heyecan neredeyse hiç bir zaman eksik olmaz. Bir hafta bebeğinizin ne kadar sağlıklı olduğunu, gelişimini ve hareketlerini takip ederken, sonraki hafta kendi bedeninizde çeşitli problemlerin varlığı ile moralinizi biraz bozabilirsiniz. Ancak aslında bu süreçte yaşanan her şey doğal gelişimin bir parçası ve bir şüpheniz olduğunda kadın doğum uzmanınız zaten gelişimler hakkında sizi bilgilendirecektir. Hamilelikte karın sertleşmesi ise en çok korku doğuran durumlar arasında yer alıyor ve bu nedenle ona dair biraz daha detaylara inmek gerekli.

Hamilelik döneminde karın bölgesinde yaşanan sertleşme, aslında kendini kasılmalar ile birlikte gösterir ve anne baba adayları bunun doğum kasılmalarına benzemesi nedeniyle endişeye kapılırlar. 1800’lü yıllardan beri bilinen bir fenomen olan bu durum, o zamandan bu yana detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir.

Karın sertleşmesi genellikle 3. üç aylık dönemde ortaya çıkar ancak bazı vakalarda 2. üç aylık dönemde ortaya çıktığı da görülebilmektedir. Sertleşme ve kasılmalar sırasında herhangi bir ağrı ya da sızı olmadığı için bu durumun çok ciddi bir rahatsızlık sebebi olduğunu söylemek de zordur. Genellikle otuz saniyeden iki dakikaya kadar uzayabilen sertleşmeler, doğum yaklaştıkça daha sık hale gelirler ve pek çok uzman bu kasılmaların bedenin doğuma hazırlanma aşaması olduğunu düşünmektedir.

Zira anne adayının doğum sırasında ciddi kasılmalar gerçekleştirmesi gerekmektedir ve bu da vücudun kendi doğal mekanizmaları ile gerçekleştirilir. Doğum zamanı gelmeden gerçekleşen kasılmalar ise kasların hazır olmalarını sağlarken anne adayının da bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlar. Bazı araştırmalar rahme giden kanın arttırılması ve rahim ağzının daha yumuşak hale getirilmesi için de karın sertleşmesi ve kasılmalarının iyi bir araç olduğunu belirtiyorlar.

Neden Karın Sertleşmesi Meydana Gelmektedir

  • Rahimde Büyüme

Gebeliğin başlangıcından itibaren her geçen gün gelişen bebek, rahmin içinde büyümeye başlar. Bu süreçte bebek, mesane ile rektum arasında bulunan leğen kemiğinin arasına yerleşmektedir. Anne karnındaki bebeğin büyümesiyle annenin rahmi de  büyümeye başlayacaktır. Rahmin genişlemesi ile anne adayının bel ölçüsü de  hızla genişlemeye başlamaktadır.  Karın sertleşmesinin ana sebeplerinden biri büyüyen rahmin karın bölgesine baskı yaparak bebeği sığdırmak için daha fazla genişlemeye çalışmasıdır. İlk üç aylık dönem içinde daha yavaş büyüyen rahim, ikinci üç aylık dönemde büyümesini hızlandırır ve bundan dolayı da midede bulunan su oranı artar. Tüm bunlar gebelikte karın bölgesinde sertlik ve gerginliğin oluşmasına neden olmaktadır.

  • Bebeğin iskeletinin gelişmesi

Gebeliğin ikinci üç aylık döneminden sonra bebeğin iskeleti gelişmeye başlamaktadır. Bu durum anne adaylarında meydana gelen karın sertleşmesi sorununun bir nedenidir. Anne karnındaki bebeğin vücudundaki kemikler şekil almaya başladıkça, anne adayının karın bölgesinde de sertleşme başlayacaktır. Hamilelik ilerledikçe bu gerginlik ve sertleşme daha fazla hissedilecektir.

  • Anne adayının kilosunun artması

Hamilelik döneminde zaman içinde karnın sertleşmesi oldukça normaldir ve her gebe kadın bu durumu yaşamaktadır. Karın sertleşmesi sorunun da bireysel farklılıkların etkisi olması ile beraber anne adayının vücut tipi ve kilosu sorunun şiddetini etkilemektedir. Örneğin zayıf olan kadınlar, hamileliğin ilk günlerinde mide bölgelerinde aşırı sertleşme sorunu yaşarlar. Ancak fazla kilolu olan anne adayları ise karın sertliği ve gerginliği sorununu gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde yaşamaya başlarlar. Bu yüzden doktorlar, tüm anne adaylarını gebelik döneminde fazla kilo almamaları konusunda uyarmaktalar. Alınan fazla kiloların sebep olduğu pek çok sorundan birisi de karnın aşırı sertleşmesidir.

  • Sağlıksız Beslenme ve Kabızlık

Hayatın her döneminde sağlıklı beslenmek  sağlığımız için büyük bir önem taşımakla beraber gebelik döneminde bu çok daha önemli bir husustur. Gebelik döneminde karın sertleşmesinin önemli sebeplerinden birisi de sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır. Anne adayının çok hızlı yemek yemesi  ve besinleri çiğnemeden yutması karında gerginlikler oluşmasına sebep olabilir. Besinleri yeterince çiğnemeden yutmak anne adayının sindirim sistemine zarar vermektedir. Dolayısıyla da kabızlık sorunu ortaya çıkar ve şiddetli karın sertliği meydana gelir. Bunların yanında bazı alkolsüz içecekler, şekerli, asitli kutu içecekler de karın sertleşmesine neden olmaktadır. Bu bağlamda anne adayları daha sağlıklı ve rahat bir gebelik dönemi geçirmek için sindirim sistemlerinin fonksiyonlarını destekleyen lif bakımından zengin gıdalar tüketmelidir.

  • Plasenta ayrılması

Plesenta, anne karnında bebeğin beslenmesini sağlamaktadır. Sağlıklı, normal bir gebelikte plasenta, rahim astarına yakın bir şekilde bağlı bulunmaktadır. Ancak bazı gebeliklerde plasenta ayrılmakta ve bunun sonucunda anne adayı kanama yaşamaktadır. Bu kanama ile birlikte anne adayının rahmi daha da hassas hale gelir, gerilme ve sertlikler daha belirgin olur. Bu şikayetler gerginlikler bazen kısa sürede geçebilirken, kimi zaman da çok daha uzun ve şiddetli olabilir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesinin İşaretleri

Hamilelikte yaşanan bu sertleşmeler, doğum kasılmalarından ciddi şekillerde ayrılırlar ve bu nedenle karıştırılmamaları gerekir. Karın sertleşmesinin belirtilerine kısaca bir göz atmak gerekirse;

  • Dinlenildiği zaman hafifler ve ortadan kalkarlar
  • Ağrısızdırlar
  • Vakitsizdirler, düzenleri yoktur
  • Nadiren ortaya çıkarlar
  • Karında sertleşme ve toplaşma hissine sebep olurlar

36. haftadan sonra hiç bir zararı bulunmayan bu sertleşmeler, daha önceki haftalarda ortaya çıkmaları halinde erken doğum riskine sebep olurlar. Zira karın kasılmaları nedeniyle rahim ağzı yumuşar ve bu durum bebeğin erken doğumuna sebep olabilir.

Araştırmalar hem bebek hem de anne fazla hareketliyse, anne karnına çok sıklıkla dokunuyorsa, idrar uzun süre tutuluyorsa, cinsel ilişkiye giriliyorsa ve vücuttaki sıvılar çok azalıyorlarsa kasılmaların daha sık ortaya çıktıklarını gösteriyor. Bu nedenle hareketsiz kalınmamalı ancak hareketlilik kontrol altına alınmalı, idrar tutulmamalı, düzenli olarak su içilmeli ve özellikle son aylarda cinselliğe bir miktar ara verilmeli.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Anında Yapılması Gerekenler

Öncelikle karın sertleşmesi hissedildiği anda duruş veya yatış pozisyonu değiştirilmeli, hareketliyseniz oturmalı, oturuyorsanız hareket etmeli, ayrıca su içmelisiniz. İsteyenler kasları gevşetebilmek için ılık suyla bir duş da alabilirler. Özellikle kas kasılmalarına karşı etkili olan magnezyum tabletler bu tip durumlarda faydalı olmaktadırlar ancak bu tabletleri tüketmeden önce doktorunuza danışmalı ve herhangi bir risk oluşturmayacağının onayını almalısınız. Ne yapılırsa yapılsın geçmeyen kasılmalarınız mevcutsa bir an önce kadın doğum uzmanınıza başvurmanız da doğru olacaktır çünkü çok sık ve bitmeyen şekilde gelen sertleşmelerin bebeğin doğumuna sebep olmaları da mümkün.

Hamilelikte karın sertleşmesinin bu derecede ciddi bir vakaya dönüşme ihtimali daima düşüktür ancak gerektiğinde uzmanınızı rahatsız etmekten de çekinmemelisiniz.

 

  • Hamilelikte Uyku

    Gebeliğin ilk haftalarında anne olma düşüncesi ve heyecanı kadınların çoğunda uykusuzluğa …
  • İkili Tarama Testi Nedir?

    Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas, en önemli dönemdir. İşte b…
  • Mide Yanması ve Çözüm Önerileri

    Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının şikâyetlerindendir…
Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir