Hamilelik döneminde, anne adaylarının el ve kollarında uyuşma-yanma hissi görülebilir. Daha ileri durumlarda güçsüzlük hissi de meydana gelmektedir.

Bu hisler, hamileliğin son 4 aylık döneminde daha fazla görülür. Bu duygunun asıl sebebi, karpal tünel sendromudur. Her ne kadar bazı meslek gruplarında, daha çok da bilgisayar başında çalışan kişilerde, bu hisler görülse bile, hamilelik döneminde daha fazla yaygınlaşır.

El ve kollarda uyuşma; daha çok gece daha yaygın ve daha kötü bir şekilde hissedilebilir. Bazen bu duygular, kolun ön ve üst bölümünde de hissedilmektedir.

Daha kronik durumlarda, el ve kollarda güçsüzlük meydana gelir. Sakarlık durumlarında fazlalaşma olur. Uyuşukluk, yanma ve ağrı her 2 el ve kolda da hissedilebilmektedir. Doğumun ardından ise, belli bir zaman içerisinde kendi kendine kaybolur. Ancak yine de anne adaylarının bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerekir.


Hamilelikte El ve Kollarda Uyuşma Neden Olur?

Gebelik sürecinde vücutta sıvı tutulması ve şişkinlik artar. Bu şişkinlik bileklerde, el ve parmak bölgesinde yer alan sinirlere baskı uygulamasına sebep olur. Bu sebepten yanma, uyuşma, ağrı gibi hisler ortaya çıkar.

Karpal tünel sendromunda parmak, el ve bileklerde uyuşukluk, yanma ve ağrı hissedilir. Bu hisler çoğunlukla geceleri ve kötü şekilde hissedilir. Bu hisler bazen, kolun ön ve üst bölümünde de görülebilmektedir. Kronik durumlarda, elde güçsüzlük meydana gelir. Bu hisler her 2 elde de yaşanabilir. Hamileliğin ardından ise, belli bir zaman içinde kendiliğinden kaybolur.

En net teşhis, iyi bir nörolojik muayeneyle başlar. Muayeneden sonra, boyun fıtığından ayrılabilmesi için anne adayından MRI istenir. Daha sonra da EMG yani sinir iletim testi tahlilleri yaptırılır. Aynı zamanda kan tahlilleri de yapılır. Tanı kesinleştikten sonra uygulanacak olan tedavinin planı yapılır.


Hamilelikte El ve Kol Uyuşması Kimlerde Daha Çok Görülür?

  • Bileklerini sıkça hareket ettiren meslek gruplarında çalışmak
  • Bileklere aşırı baskı uygulamak
  • Tiroid bezinin az çalışması, şeker hastalığı ve romatoid artrit benzeri hastalıklara sahip olmak
  • Bilgisayar başında bileklerin uygun pozisyonda durmaması
  • Elleri ve kolları çok sık kullanmak zorunda olunan işler hamilelikte el ve kol uyuşmasını tetikleyen durumlar arasındadır.

Hamilelikte El ve Kol Uyuşmasını Tetikleyen Nedenler Nelerdir?

  • El bileğinde tekrarlayan hareketler,
  • Bilek üzerine baskı,
  • Titreşim yapan el aletlerinin uzun süre kullanılması,
  • Bilgisayar kullanımında yanlış pozisyon,
  • Gebeliğin ileriki devreleri,
  • Şeker, romatoit artrit, tiroit bezinin az çalışması gibi sistemik hastalıkların olması hamilelik döneminde el ve kol uyuşmasını tetikleyen nedenler arasındadır.


El ve Kollarda Oluşacak Ağrıyı Hafifletmek için Ne Yapılabilir?

Ağrı olan bölgeleri mümkün olduğunca dinlendirmek gerekir. Elleri ve kolları güçlendiren, rahatlatıcı ve esnetici egzersizler yapılması çok fayda sağlayacaktır. Elleri ve kolları uzun süreli kullanmayarak onları dinlendirebilmek amacıyla, sıkça ara verilmesi gerekmektedir.

Elin ve kolun üzerine yatmaktan durmak gerekir. Uykudan uyandığınızda ağrı ya da uyuşukluk hissederseniz, bu durum geçene kadar ellerinizi sallamanızda yarar olacaktır.

Aynı zamanda, yoganın da ellerinizi güçlendirmek ve semptomları minimuma indirebilmek için yardımı olacaktır.

Hamilelikte Oluşan El ve Kol Uyuşmalarının Tedavisi Nasıldır?

Yaşadığınız ağrı ve uyuşukluk, şiddetli olduğu için günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladıysa, geceleri uykunuzu bölüyorsa, vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmekte yarar olacaktır.

Doktorunuza danışmadan, herhangi bir şekilde ilaç kullanmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Eğer ağrı ve uyuşukluklar doğumdan sonra azalmadıysa yine aynı doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. İhtiyaç halinde doktorunuz sizi bir ortopediste yönlendirebilir.

Karpal tünel sendromunu birtakım hastalıklar tarafından tetikleniyorsa, öncelikle bu hastalıkların tedavisi planlanmalıdır. Eğer iltihap oluşumu varsa iltihap giderici ilaç, ağrılar için de ağrı kesici verilir. Bileklere ise doktor yönlendirmesi ile steroid enjeksiyon uygulanabilir.
Semptomları tetikleyecek hareketlerden uzak durulması önerilir. Uygulanan tedavi sonuç vermediği takdirde, cerrahi yöntem uygulanır.

Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir