Hamile kadınların yaklaşık %75’inde hormonal değişimler sebebiyle görülen aşırı terleme ve sıcak basmaları, doktorlar tarafından normal kabul edilir ve herhangi bir tedavi gerektirmez.

Hamilelik döneminde terleme ve sıcak basmaları özellikle 2. ve 3. trimester döneminde yoğunlaşır. Yaz aylarında ise durum işin içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Hamilelikte Sıcak Basması Nedenleri

  • Hormonlardaki Dalgalanmalar

Gebelikte ateş basmasının en temel nedenlerinden biri, progesteron ve östrojen hormonlarında yaşanan ani dalgalanmalardır. Gebelik hormonlarında meydana gelen ani düşüş ve yükselmeler sıcak basmasına yol açar.

  • Metabolizmanın Hızlanması

Hamilelikte sıcak basmasının altında yatan en büyük sebeplerden biri de metabolizmanın hızlanmasıdır. Dinlenme halindeyken vücudunun enerji harcama hızı artar bu durum da kış aylarında bile ateş basmasına yol açabilir.

  • Vücut Isısındaki Artış

Hamileyken vücut ısısı normal zamana göre neredeyse 1°C yükselir. Artan vücut ısısı da sıcak basmasına neden olur. Ancak hamilelikte ateş basması geçici ataklar şeklinde kendini gösterir. Vücut ısını ölçtüğünde bariz bir yükselme olmaz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda enfeksiyondan şüphelenilebilir.

  • Tiroit Bezlerinin Aşırı Çalışması

Tiroidin aşırı çalışması nabızda yükselme, ellerde titreme ve sinirlilik gibi durumlara yol açar. Özellikle hipertiroidi olanlar hamilelikte ateş basması problemini daha sık yaşarlar.

  • Psikolojik Etkenler

Gebelikte değişen hormonal dengeler ve vücut ölçülerin sebebiyle duygu durumunda birtakım dalgalanmalar söz konusu olabilir. Anne adayları kendilerini daha stresli ve gergin hissedebilir. Bu durum da adrenalin gibi birtakım stres hormonlarının salınımını artırarak kan akışını hızlandırır ve bazal vücut ısısının artmasına neden olur.
Ayrıca istenmeyen gebelik gibi birtakım problemler de oluşan stresten ötürü hamilelikte ateş basmasına yol açar.

  • Vücudun Susuz Kalması

Hamilelikte su tüketimine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Vücudun ısısını ve sıvı dengesini düzenlemesi sebebiyle yeteri kadar su tüketilmediğinde bedenin sıcaklığı artar, bu da ateş basmasına neden olur. Bu sebeple gebelik döneminde günde 2-3 litre kadar su içilmesi gerekir.

Hamilelikte Aşırı Terleme

Terleme, vücuttaki hormon dalgalanmaları ve metabolizmanın hızlanması nedeniyle gebeliğin erken belirtileri arasında en sık görülen işaretlerden bir tanesidir. Terleme problemi, sıcak basmasıyla paralel ilerler. Yani, hamileliğin başlangıcında terleme problemi yaşansa da özellikle son 3 ayında terleme problemi daha yoğun yaşanabilir.

Gebelik hormonlarının ter bezleri üzerindeki etkisi ve bebeğin yol açtığı sıcaklık hissini üzerinden atma ihtiyacı hamilelikte aşırı terlemeye yol açar.

Bunun sebepleri arasında;

  • Metabolizmanın hızlanması,
  • Hormonlardaki artış,
  • Hipertiroidi,
  • Enfeksiyon,
  • Gebelik şekeri gibi durumlar vardır.

Ayrıca hamilelikte terleme şikayeti, buna bağlı olarak isilik gibi sorunları da beraberinde getirebilir. Özellikle gebeliğin son dönemlerinin yaz sıcaklarına denk gelmesi, anne adaylarını oldukça zorlayabilir.

Hamilelikte Egzersiz Yapmak, Sıcak Basması ve Terlemeyi Önlemede Etkili midir?

Gebelikte ateş basmalarında etkinliği saptanmış olan en önemli yöntem tabii ki düzenli egzersizdir. Özellikle yaz aylarında yüzme en çok önerilen egzersizdir.

Çünkü vücut ısısını düzenlemekte çok faydası olan ve tüm vücuttaki kasları çalıştırması açısından, tüm gebelik boyunca yaşanılan sıkıntıları da hafifletebilen en önemli spordur.

Her tür sporda veya düzenli egzersizde, gebelikte çok ciddi terleme artışını göz önüne alarak susuz kalınmamasına dikkat edilmesi gereklidir. Ancak herhangi bir spora başlamadan takipli olunan kadın doğum doktorunun onayını almak gerekir.

Gebelikte Ateş Basması ve Terlemeyle Savaşmak İçin Etkili Öneriler

  • Özellikle gece yatarken yaşanan sıcak basmaları için evin en serin odasında yatmayı tercih edebilirsiniz.
  • Beslenmenizde aşırı yağlı, baharatlı, tuzlu veya şekerli gıdalara yer vermemelisiniz. Bunun yerine mevsim meyveleri ve protein ağırlıklı beslenebilirsiniz.
  • Sıcak basması terlemeye neden olacağından vücudunuzda sıvı kaybı olacaktır. Bunu engellemek için gün boyunca en az 2 litre su tüketmelisiniz.
  • Pamuklu ve rahat kıyafetler giyerek sıcak basması atağını daha rahat atlatabilirsiniz.
  • Gün içinde alacağınız ılık duşlar da size iyi gelecektir.
  • Gebeliğiniz boyunca stresten uzak durmalısınız ve hamileliğinizi pozitif insanların yanında geçirmelisiniz.

Hamilelik döneminde gelip giden sıcak basmaları oldukça normaldir ve ateşlenme ile sıcak basması arasındaki fark iyi bilinmelidir. Ateşlenme bir enfeksiyon habercisi olabilir ve hamilelikte yüksek derecede ateş tehlikeli olabilir. Bu sebeple şüphelendiğiniz noktada ateşinizi ölçmeli ve 38 derecenin üzerinde olduğu noktada en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir.

Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir