Hamilelikte meydana gelen kasık ağrılarının birçoğu oldukça normaldir. Gebelikte meydana gelen karın ağrılarının ve kasık ağrılarının nedenleri çoğunlukla aynıdır. Bu dönemlerde bebeğinizin rahat büyüyebilmesi için vücudunuz bir değişim dönemine ayak uydurmaktadır ve artan kan akışı ile beraber rahminizin de büyümesi ile sancı yaşamaya başlarsınız. Ancak vücudunuzda meydana gelen bu değişikliklerden başka nedenler de kasık ağrıları yaşamanıza neden olabilmektedir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Meydana Gelir?

Hamilelik döneminden önce pelvis sınırları içerisinde bulunan bir organ olan rahim, hamilelik süresince zamanla büyür ve çevresinde bulunan idrar torbası, barsaklar ve üreterler gibi organları itmeye veya baskı yapmaya başlar. Aynı şekilde benzer biçimde rahmi yerinde tutan bağlarda meydana gelen gerilme de kasık ağrısı yaşamanıza neden olabilmektedir. İlerleyen gebelik haftalarında bebeğinizin hareketleri doğrultusunda kasıklarda rahatsızlık hissi meydana gelebilmektedir. Eğer normal seyreden bir gebeliğe sahipseniz kasık ağrılarınıza ilave olarak bulantı veya kusma gibi belirtileri sıklıkla yaşayabilirsiniz.

Kasık ağrısını genellikle hamileliğinizin ilk günleri yerine ilk haftalarda yaşamaya başlarsınız. Yeni hamile kaldığınız zaman ağrılar yaşayabileceğiniz gibi gebeliğinizin son trimesterinda da sancılarınız olabilir. Hamileliğinin özellikle ilk 6-8 haftası içerisinde hafif bir ağrı hissedebilmeniz oldukça olasıdır. Bu zamanlarda yumurtalarınız rahminize yerleşiyor ya da rahminiz büyüyordur. Bu sancıları büyüme sancısı olarak da adlandırabilirsiniz. Hamileliğinizin son trimesterine girdiğiniz zaman yalancı doğum sancıları da yaşayabilirsiniz. Eğer bu sancıları düzenli olarak devam ederse ve geçmezse doktorunuza başvurabilirsiniz.

Zararlı Kasık Ağrılarında Doktora Başvurulmalı Mı?

Kasık ağrısı ile beraber başka yan etkiler de hissettiğiniz durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz. Kasık ağrılarına eşlik eden kanama, vajinadan sıvı gelmesi, idrar yaparken yanma ya da idrarda kan görülmesi, ateş, baş ağrısı, ishal gibi belirtiler bu yan etkilere örnek olmaktadır. Bu gibi durumlarda detaylı ve hızlı bir değerlendirme yapılması oldukça önemlidir. Doktorunuz, kasık ağrısı olan gebeyi değerlendirirken sizde meydana gelen belirtilerin yanı sıra gebelik haftası, ultrasonografi ile bebeğin kalp atışları, vajinal kanama durumu, amniyon sıvısının gelip gelmediği gibi bebeğin iyilik hali göstergeleri de göz önünde bulundurmalıdır. Doktorunuz kasık ağrınızı değerlendiren bir muayenede detaylı bir klinik muayene, ultrasonografi ve gerekli durumlarda bazı diğer tetkikleri (kan ve idrar tetkikleri gibi) uygulamalıdır. Eğer kasık ağrılarınızın yanında vajinal kanama, akıntı ya da su gelmesi şüphesi gibi yan etkiler bulunuyorsa vajinal muayene yaptırmanız gerekli olabilir. Ultrasonografi ile hem bebeğinizin iyilik hali hem de akut apendisit, böbrek taşı, hidronefroz, myomlar ya da yumurtalık kistleri gibi kasık ağrısının diğer bazı nedenleri hakkında bilgi edinilebilir. Tüm bu muayeneler sonucunda doktorunuz sizin için uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Hamilelikte Meydana Gelen Zararsız Kasık Ağrıları

  • Yuvarlak Bağ Ağrıları

Yuvarlak bağ, rahminizin iki üst köşesinden başlayarak genital organlara kadar uzanan bağlardır. Hamilelik döneminde rahminiz büyüdüğü için yatakta dönerken ya da ani hareket ettiğiniz zaman genellikle bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrılar genellikle kramp tarzında oluşmakta ve sizi bir süre hareketsiz bırakmaktadır. Bu ağrıları hamilelik döneminizin 2. trimesterinde görmeniz olasıdır. İkinci trimester dönemi hamileliğin ikinci 3 aylık dönemi olmaktadır. Bu tür ağrılar meydana geldiği zaman tedavi için güzelce dinlenmeli ya da yatma pozisyonunuzu değiştirmelisiniz. Bu tür durumlarda magnezyum içeren suda eriyen tabletleri de içebilirsiniz.

  • Gaz Sancısı ve Kabızlık

Hamilelikte progesteron hormonunun artması ile bağırsak hareketlerinde yavaşlama meydana gelmektedir. Gaz oluşması ya da kabızlık şikayeti yaşamanızın bir sebebi bu olabilmektedir. Bu şikayetler aynı zamanda ağrıya ve krampa da neden olabilmektedir. Bu tarz durumlarda bol lifli gıdalarla beslenip bol su içmeniz gerekmektedir. Kabızlığa neden olan beyaz ekmek, kafein, çikolata, peynir, dondurma gibi gıdalardan uzak durmalısınız. Hareketsizlik de bu rahatsızlıklarınızı arttırmaktadır.

  • Gebeliğe Hazırlık Kasılmaları

Gebeliğinin ileri haftalarında rahim kaslarınız iyice çalışmaya başlamaktadır. Bu hareketlilik vücudunuzun doğuma hazırlandığının bir kanıtı olmaktadır. Bu durumlarda karnınızda, kasıklarınızda ya da belinizde bir ağrı yaşayabilirsiniz. Yalancı doğum kasılmalarını gerçek kasılmalardan ayırt edebilmenin en kolay yolu bu kasılmaların düzensiz olmasıdır. Ağrıyı azaltmak için dinlenmeniz, sıvı alımını arttırmanız ya da magnezyum içeren tabletleri tüketmeniz gerekmektedir. Gerçek doğum kasılmalarını hissedene kadar bu ağrı keyfinizi kaçırabilmektedir.

  • Büyüyen Bebeğin ve Rahimin Baskısı

Hormonların etkisiyle leğen kemiğinde gevşeme meydana gelmektedir. İkinci ya da daha sonraki hamileliğindeysen bu ağrıyı hissedebilirsin. Tüm bunlara ek olarak, uzun süre oturmanız ya da ayakta kalmanız da ağrı yaşamanıza neden olabilmektedir. Kasıklarınızda ve karnınızda meydana gelen ağırılar genellikle hamilelik döneminizde sizin için tehlike oluşturmamaktadır.

Hamilelikte Meydana Gelen Zararlı Kasık Ağrıları

Bu tür ağrılar sürekli devam eder, dinlenseniz bile geçmeyen ve kanamalı olan ağrılar diğerleri kadar masum olmamaktadır. Aşağıda hamilelikte kasık ve karın ağrısına neden olan bazı tehlikeli durumlardan bahsettik ve eğer bunlardan birini yaşarsanız kesinlikle doktora görünmelisiniz.

  • Dış gebelik

Bu tür gebeliklerde gebelik kesen rahim iç dokusunun dışında bir yere yerleşebilir. Eğer bu durum fark edilmezse dokunuzun içinde 6-10 hafta içinde büyümeye devam eder. Zamanla çatlar ve eğer kanamaya başlarsa yüksek miktardakasık ve karın ağrısı yaşayabilirsiniz.

  • Plasentanın erken ayrılması ve kanama

Bu durum genellikle ileri gebelik haftalarında yaşanmaktadır. Eğer karnınıza darbe alırsanız ya da hipertansiyon yaşarsanız bebeğinizin plasentası yerinden ayrılabilir.Bu durum sonucunda mide bölgenizde şiddetli bir ağrı hissedersiniz ve bu ağrı kısa zamanda geçmez.

  •  Gebelik kaybı 

Hamileliğinin ilk 12 haftasında geçmeyen bir kasık ağrısı ve kanama yaşarsanız düşük riskiniz olabilmektedir. Böyle bir durumda hemen doktora görünmeniz gerekmektedir.

  • İdrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu anne adaylarının gebelikte en sık yaşadığı enfeksiyondur. Eğer tuvalete çıktığınızda yanma hissediyorsanız, ağrı yaşıyorsanız ya da sık idrara çıkıyorsanız idrar yollarınızda enfeksiyon meydana gelebilir. Aynı şekilde üşüme, titreme, ateş gibi sıkıntılar da yaşayabilirsiniz. Oluşan enfeksiyon, böbreklerinize ulaşmadan mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

  • Preeklampsi

Hamilelik döneminde yaşanan yüksek tansiyondur. Baş ağrısı ve görmede sıkıntılar olabilir. Bu tür durumlarda da doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir