Yeni Koronavirüs Hastalığı’nın sağlık açısından risk oluşturabileceği gruplar arasında hamileler de yer almaktadır.
Hamilelerin hormonal değişikliklerinden dolayı hem yapısal olarak hem de bağışıklık sistemlerinde meydana gelen değişimler nedeniyle solunum hastalıklarına yakalanma riskleri bulunmaktadır.

Özellikle 35 yaş üstü, akciğer hastalıklarına sahip, kalp, böbrek ve HIV pozitif olan hamile kadınların bu risk grubunda olduğu gözlemlenmektir.

Bu sebeple anne adaylarının, hamilelik döneminde korona virüs hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Hamilelik, Koronavirüs Riskini Artırır Mı?
Koronavirüs enfeksiyonunun hamile kadınlar üzerindeki etkilerini anlamak için araştırmalar devam etmektedir. Veriler sınırlıdır, ancak şu anda genel popülasyondan daha ağır hastalık riski altında olduklarına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Ancak hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin zayıfladığı bilinmektedir. Bağışıklığın azalması hamile kadınları viral solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha yatkın hale getirmektedir.

Ayrıca hamilelik döneminde solunum sisteminde bazı değişiklikler olmaktadır. Bu değişiklikler solunum yolu enfeksiyonlarının hamilelik döneminde daha şiddetli geçirilmesini de beraberinde getirmektedir.

Uzmanlara göre yeni tip korona virüs ile ilgili şu ana kadar elimizdeki veriler hamilelerde topluma göre artmış bir duyarlılık olmadığını göstermekle birlikte korona virüsün bu yeni tipiyle dünya ilk defa karşılaştığı için elimizdeki veriler oldukça sınırlıdır.

Daha önceki SARS ve MERS gibi farklı tip corona virüs salgınlarında hamilelerin bu salgınlardan daha fazla etkilendiği görülmüştür. H1N1 grip salgınında da hamile bireyler daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle anne adaylarının Kovid-19 salgına karşı daha tedbirli olmaları gerekmektedir.

Hamilelikte Koronavirüs’e Yakalanmak Düşüğe Neden Olur mu?
Anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında, koronaya yakalanmak ile düşüğün arasında bağlantının olup olmadığı yer alıır. Yeni Koronavirüs Hastalığı’nın gebelerde düşük gibi problemlere neden olup olmadığı konusunda henüz yeterli veri bulunmamaktadır.

Bununla birlikte annenin enfekte olması durumunda bunun bebeğe geçip geçmeyeceği ile ilgili olarak da yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Ancak koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Aralık 2019 döneminden bu yana anne karnında anneden bebeğe geçtiğine dair bir vaka bildirilmemiştir.

Koronavirüs salgınında şu zamana kadar erken doğum yapan bir iki vaka bildirilmiştir ancak bunun kesin nedeninin virüs olduğunu netleşmediği, ancak anneye hızlıca tedavi uygulanması için doğumun erken yaptırılmış olması olasılığının yüksek olduğu vurgulanmıştır.

Bu sebeple hamile kadınların olabildiğince temastan kaçınması ve bu nedenle kalabalık ortamlarda bulunmaması gereklidir. Virüsün en çok damlacık yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Hamilelerin, etrafında öksüren veya hapşıran kişiler varsa ortamdan uzak durması gerekmektedir.

Anne Adayları Koronavirüs’ten Nasıl Korunmalıdır?
• Ellerinizi sık sık alkol bazlı el ovma veya sabun ve su ile yıkayın.
• Kendinizle başkaları arasında en az 1.8 metre mesafe bırakın.
• Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
• Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu dirseğiniz ile ya da herhangi bir mendi ile kapatın yani solunum hijyeni uygulayın. Ardından kullandığınız mendili hemen atın.
• Bunun dışında sağlıklı beslenmeye, bol sıvı tüketmeye, vitaminlerinizi ihmal etmemeye, kefir veya ıhlamur gibi içecekler tüketmeye ve egzersizlerinizi ihmal etmemeye özen gösterin.
• Ateş, öksürük veya nefes almakta güçlük çekiyorsanız, derhal tıbbi yardım alın. Bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce arayın ve yerel sağlık kurumunuzun talimatlarını izleyin.

Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir