Değişen hormonlar, diyetteki değişiklikler ve stres artışları hamilelikte bazı sindirim sorunlarına neden olabilir.

Bu sindirim sorunları arasında anne adaylarının en çok karşılaştığı ve merak ettiği konulardan bir tanesi de ishaldir.

İshal Nedir?

İshal, dışkılama sayısının artarak dışkı niteliğinin değişmesi olarak tanımlanır.

Ayrıca ishal günde 3 kereden fazla olan sulu dışkılama anlamına gelir.

Karın ağrısı, bulantı- kusma, ateş ile birlikte görülebilir. Gebelikte sıklıkla tansiyon düşük seyreder. Sıvı kaybı tansiyonu daha da düşüreceği için anne adayları ishale bağlı kolay baygınlık ve halsizlik hissi yaşayabilir.

İshalin Nedenleri

İshalin en önemli sebebi hamilelikte yaşanan hormonal değişimlerdir. Bazen hormonlar sindirim sürecinin yavaşlamasına neden olabilir ve bu ishale neden olabilir. Her hamile kadın bu hormonal değişikliğe sahiptir, ancak bazıları bu değişikliklerin sonucunda gebeliğinin başlarında ishal sorunu yaşar.

Bir diğer nedeni, bazı gebe kadınların belirli gıdalara duyarlı olmasıdır. Bunlar daha önce sıklıkla tükettiği gıdalar olabileceği gibi, yeni tanışılan bir gıda da olabilir.

Hamilelik öncesinde tüketilmesinde herhangi bir problem olmayan gıdalar dahi, hamilelik döneminde vücudun tepki vermesine neden olabilir. İshal aynı zamanda bakteriyel veya viral bir enfeksiyona bağlı da gelişebilir.

Bunların haricinde;

Beslenme (Diyet) Değişiklikleri: Birçok kadın, hamile olduklarını öğrendikten sonra dramatik bir diyet değişikliği yaparlar. Yemek düzeninizdeki bu ani değişim, midenizi üzebilir ve muhtemelen ishale neden olabilir.

Yeni Gıda Hassasiyetleri: Gıdalardaki hassasiyetler, gebelik sırasında yaşadığınız birçok değişikliklerden biri olabilir. Hamile kalmadan önce sizi asla etkilemeyen gıdalar hamile kaldıktan sonra size gaz, mide bulantısı ve ishal olarak etki edebilir.

Prenatal Vitaminler, Takviyeler: Prenatal vitaminlerin alınması, büyüyen bebeğinizin sağlığı kadar sizin sağlığınız için de gereklidir. Bununla birlikte, bu vitaminler midenizi bozabilir ve ishale neden olabilir.

Hormon Değişikleri: Hormonlar sindirim sisteminizi yavaşlatabilir, bu yüzden kabızlık gibi bir sorun yaşayabilirsiniz. Hormonlar sindirim sistemini hızlandırabilir ve bu da ishal sorunlarına neden olabilir.

İshal Doğum Habercisi Midir?

Hamileliğin her döneminde ishal görülebilir. Çünkü hamilelikle birlikte vücutta birçok hormonal değişim meydana gelir ve bu durum sindirim sistemini direkt olarak etkiler.

Ancak son aylara yaklaştıkça ishalin daha yaygın hale geldiği gözlenebilir. Bunun nedeni vücudun kendisini doğum için hazırlamasıdır. Ancak bu durum her bünyede meydana gelmeyebilir. Ayrıca ishal mutlaka doğumun yalnızca birkaç gün uzakta olduğu anlamına gelmez, bu nedenle artan ishal anne adayını rahatsız etmemelidir.

Bazı kadınlar üçüncü trimester adı verilen son 3 aylık dönemde sıklıkla ishal olmayabilir ve bazıları kabız olabilir. Her kişinin hormonal yapısı farklı olduğu için deneyimi de farklı olacaktır.

Hamilelikte İshalden Korunmak İçin Öneriler

Hamilelikte ishal ve gıda zehirlenmesi nedenlerinin içinde en önemlisi Listeria bakterileridir. Listeria, ishale sebebiyet veren bir bakteri türüdür. Uygun olmayan koşullarda hazırlanan sağlıksız gıda maddelerinden bulaşan bir enfeksiyon olduğunu düşünürsek bu hastalığa yakalanmamak için gebelikte gıda alımında bazı kurallara uymak gerekmektedir.

  • Bu sebeple sebze ve meyveler yenmeden önce mutlaka bol su ile yıkanmalıdır.
  • Özellikle yeşil yapraklı marul, göbek, salata gibi sebzeler suda bir süre bekletildikten sonra tekrar yıkanıp yenmelidir.
  • Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kaçınılmalıdır. Taze, pastörize olmayan peynirlerden özellikle kaçınılmalıdır.
  • Gebeler, peynir tüketecekse açıkta satılan peynirlerden değil, market reyonlarındaki kapalı, pastörize ve paketlenmiş bilinen marka peynirleri tüketmeleri gerekmektedir. Aynı kural tüm süt ürünleri için de geçerlidir.
  • Hazır satılan tüm gıda maddeleri mümkün olduğunca güvenilir ve bilinen markalardan tüketilmeli, etiketleri iyi okunarak son kullanım tarihleri kontrol edilmelidir.
  • Çiğ yumurta, çiğ et, iyi pişmemiş tavuk, çiğ balık ve sushi yenmemelidir.
  • Sosis, salam, sucuk, füme ve dil gibi gıdalar uzmana danışarak tüketilmeli ve eğer anne adayı bu gıdaları tüketebiliyorsa mutlaka ısıtma işleminden sonra yemelidir.
  • Temizliğine inanılmayan ve az da olsa bir şüphenin olduğu hiçbir lokanta, büfe ve hazır meze satan yerlerden yemek yenmemelidir.

Ne Zaman Tedaviye İhtiyaç Duyulur?

Uzun süreli ishal dehidrasyona neden olabilir. İshaliniz iki veya üç günden fazla sürüyorsa, doktorunuzu arayın. Ağır dehidrasyon gebelik komplikasyonlarına neden olur.

Dehidrasyon belirtileri şunları içerir:

  • Koyu sarı idrar
  • Ağız kuruluğu
  • Susuzluk
  • Azalmış idrar çıkışı
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Halsizlik

Eğer ishal olduğunuzda bu belirtiler ortaya çıkıyorsa, doktorunuza danışmalı ve gerekli tedaviyi almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir