Fetal kalp atım hızı kontrolü olarak da bilinen bir nonstress testi (NST), bebeğin sağlığını kontrol etmek için doğum öncesi uygulanan bir testtir. Test sırasında bebeğin kalp hızı incelenir böylece bebeğin hareketlerine nasıl tepki verdiğine ulaşılmış olunur. Testteki nonstress terimi stressin fetüse yerleştirilmesi için hiçbir şey yapılmadığı gerçeğini ifade etmektedir. Uygulanan test sayesinde bebeğinizin hareketini, kalp atışlarını ve kasılmalarını kaydedebilirsiniz. Bebeğinizin yeterli miktarda oksijen alıp almadığına bu test sayesinde ulaşabilirsiniz. Fiziksel bir riski olmayan bu test bebeğinizi rahatsız etmemektedir. Test sırasında herhangi bir ilaç kullanılmaz ve doğal yollar ile bebeğinizin neler yaptığı kaydedilir.

Testi Ne Zaman Yaptırmalıyız?

Eğer fetüsün ölüm riski olduğu düşünülürse nonstress testi yaptırılması gerekmektedir. 26 ile 28 haftalık gebeliğin ardından bu test uygulanabilmektedir. Bazı test sonuçlarında bebeğinizin daha özel bakıma ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz.

NST Testi Neden Yapılır?

Aşağıdaki durumların oluşumunda doktorunuz NST testi yaptırmanızı tavsiye etmektedir.

  • Belirli komplikasyonlar içeren olan çoğul gebeliklerde
  • Tip 1 diyabet, kalp hastalığı veya hamilelik sırasında yüksek tansiyon gibi altta yatan tıbbi durumlarda
  • Son regl tarihinizden iki hafta önce uzamış bir hamilelik
  • Önceki gebelikte komplikasyon geçmişi oluşması durumunda
  • Fetal hareketleri veya fetal büyüme problemlerini azaltan bir bebek
  • Rh (rhesus) sensitizasyonu
  • Düşük amniyotik sıvı

NST Testi Nasıl Yapılır?

Bebeğin daha fazla hareket etmesini sağlayacağından dolayı test öncesi yemek yenilmesi tavsiye edilmektedir. Testten hemen önce tuvalet ihtiyacınızı halletmeniz sizin için iyi olacaktır. Test sırasında sol tarafa yatar durumda ya da yarı oturur pozisyonda olursunuz.

İşlem sırasında göbeğinize iki sensör bağlanır. Sensörlerden biri kasılmalarınızı izlerken diğeri bebeğinizin kalp atışlarını ve hareketlerini izler. Teknisyen bebeğinizin kalp atışlarını elektronik bir ekranda dinleyip izlerken kasılmalarınız kâğıt üzerine kaydedilir.

Bebeğiniz uyuyor ise uyandırmak için su, meyve suyu veya soda içmeniz istenebilir. Bebeğin hareket ettiğini hissettiğiniz zaman düğmeye basmanız istenebilir. Test süresi 20 ila 60 dakikadır.

Daha Fazla Bebek Sağlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir