back to top

Hamilelikte Nefes Darlığı

Nefes darlığı hamilelik döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Özellikle hamileliğin son 3 aylık dönemine doğru hamilelikte nefes darlığı sorunu daha sık ve yoğun olarak yaşanabilir. Bu durumun temel nedeni büyüyen rahimin, karın ve göğüs boşluklarını birbirinden ayıran diyafram kasını yukarı doğru itmesidir. Ayrıca gebelik sırasında vücudunuzun oksijen gereksinimi daha da artacağı için daha hızlı ve sık nefes almaya başlarsınız.

Nefes darlığı ya da çok kolayca nefes nefese kalma çoğu zaman hafif bir fiziksel aktivite ile bile ortaya çıkabilir. Birkaç basamak merdiven çıkmakla ya da kısa mesafe yürümede bile nefes nefese kalabilirsiniz. Bu durum aslında zararsızdır ve bebeğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak sizi yorar ve nabzınızı yükseltir.

Hamilelikte Nefes Darlığının Nedeni Nedir?

Hamilelikte nefes darlığı normaldir ve çok fazla kişide görülür. Hamilelik süreci ilerledikçe nefes darlığı sorununu birçok kadın yaşar. Hatta gebeliğin erken dönemlerinde de görülebilir. Ama en sık görüldüğü dönem son trimesterdir.

Hamilelik boyunca vücutta daha fazla oksijene ihtiyaç duyulur. Vücut bu oksijen ihtiyacını hemen karşılamak için çeşitli yollara başvurur ve bu duruma kendini adapte etmeye çalışır. Hormonlardaki yükselme (özellikle progesteron hormonundaki yükselme) direkt olarak akciğerleri etkiler ve beyindeki solunum merkezini uyarır. Her 1 dakikadaki alınan nefes sayısı artar.

Hamileliğin ileri dönemlerinde içinde bebekle birlikte büyüyen rahim diyaframa doğru baskı yapar. Bu durum solunum için daha fazla çaba göstermeye neden olur. Özellikle iri bir bebeğe hamile olmak, ikiz bebekler veya aşırı amniyon sıvısı gibi nedenler solunumu daha da zorlaştırabilir. Doğum zamanı gelmeden birkaç hafta destek almak faydalı olacaktır.

Hamilelikte Nefes Darlığı Olduğunda Ne Yapılabilir?

  • Hamilelikte nefes darlığı varsa dikkatli olmakta fayda vardır. Hareketlerde daha yavaş olmak, hızlı hareket etmek yerine sakin olmak gerekir.
  • Dik oturmak, omuzları arkaya yaslamak gerekebilir. Gece uyurken baş altını ekstra yastıklarla daha yüksek tutmak nefes açısından özellikle uykuda rahatlatıcı olur.
  • Doğum sonrası ise solunum,  eğer başka bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa gebelik öncesindeki eski durumuna dönecektir.

Ciddi Bir Hastalığın Belirtisi Olabilir Mi?

  • Hamilelikte nefes darlığı çekmek ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Örneğin astım ve zatürre gibi bir solunum hastalığı olan kişiler hamilelik döneminde ciddi bir durum yaşayabilirler.
  • Hamilelik dönemi boyunca kan pıhtılaşmasındaki değişiklikten dolayı akciğer embolisi denilen durumun yaşanması riski de daha fazla olur. Bu nadir bir durumdur fakat riski vardır ve ciddidir.
  • Aniden ortaya çıkan hamilelikte nefes darlığı sorunu daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu durumda tıbbi destek almak ve araştırma yaptırmak önemlidir.

 Ayrıca aşağıdaki durumlarda da hekime danışmak ve yardım almak gerekir:

  • Astım sorununun daha kötüleşmesi
  • Hızlı solunum
  • Nabızda hızlanma, kalp çarpıntıları ya da zayıflık
  • Nefes alırken göğüste ağır veya acı olması
  • Dudak kenarlarında, parmaklarda ve tırnaklarda mavileşme
  • Solgun görünme
  • Oksijen yetersizliğinden endişe etmek
  • Sürekli öksürük, kanlı öksürük veya ateş ve titremenin eşlik ettiği öksürük

Azaltmak İçin Çözüm Yolları

  • Vücudunuzun sulu kalmasına dikkat edin ve bu nedenle bol su için. Baharatlı yiyecekler ve diüretik içeceklerden kaçının. Suyu da abartmayın tabii…
  • Anemi hastalığını önlemek için demir açısından zengin bir beslenme programı oluşturun. Bolca ıspanak ve badem tüketin.
  • Rahat ve bol kıyafetler giymeyi tercih edin. Dar kıyafetler vücut üzerinde daha fazla baskı oluşturur ve nefes darlığı sıkıntısına neden olabilir.
  • Kendinizi serin tutun. Terleme daha fazla oksijen gerektirir ve bu nedenle nefes nefese kalabilirsiniz.
  • Hafif egzersizler daha fazla oksijen almak için ideal yöntemlerden biridir. Stres yapan unsurlardan da uzak durmaya çalışın.
  • Doğum öncesi yoga ve nefes egzersizleri son derece yararlı ve rahatlatıcıdır.

Hamilelikte Nefes Darlığı Riskli Mi?

Hayır, değildir. Hamilelik sırasında yaşanan nefes darlığı  sıkıntılarından endişe edilmemelidir. Bebeğiniz bu sorundan etkilenmez. Nefes darlığı ve solunum güçlüğüne aşağıdaki durumlar da eşlik ediyorsa tehlikeli olabilir:

1 –  Göğüs veya karın bölgesinde şiddetli ağrı

2 –  Baş dönmesi veya bayılma

3 – Öksürük ve hırıltılı nefes durumu

4 – Akut nefes darlığı ve kalpte çarpıntı

Ciddi durumlarda, derhal doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Hamilelikte ortaya çıkan nefes sıkıntılarından kurtulmanız biraz zaman alabilir. Ancak genellikle bu sorun geçici olmaktadır.

Hamilelikte Nefes Darlığını Önlemek İçin Tavsiyeler Nelerdir?

Hamilelikte nefes darlığına sebep olacak ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız yoksa, bir takım önlemler alarak hamilelikte nefes darlığı sıkıntısını yaşamamanız mümkündür.

  • Yanlış duruş pozisyonu nefes almayı zorlaştırır. Hamilelikte nefes darlığı yaşamamak için otururken ve yürürken sırtınızı dik tutun. Vücudunuzu doğru pozisyonda tutmak, daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
  • Düzenli olarak hamilelik egzersizi, yürüyüş, yoga veya hamilelik pilatesi yapmak nefes darlığının giderilmesine ve solunumun iyileşmesine yardımcı olur.
  • Hamilelikte nefes egzersizi yapmak, nefes alış verişlerinizin daha düzenli olmasını sağlar ve nefes darlığı şikayetinizi azaltır.

  • Hamilelikte sigara içmek kesinlikle yasaktır. Nefes darlığı şikayetiniz olmasa bile, hamileliğiniz boyunca asla sigara içmeyin. Hem bebeğiniz hem de kendi sağlığınız için, sigara içilen ortamlarda bile bulunmayın.
  • Gebelikte nefes darlığına bazı bitkisel ilaçlar ve bitki çayları da neden olabilir. Hamilelik süresince doktorunuza danışmadan bitkisel bir ürün sakın kullanmayın.
  • Evinizi sık sık havalandırın. Kalabalık, kapalı ve havasız ortamlarda mümkün olduğunca az kalın. Açık havada solunum sistemi daha rahat çalışır.
  • Parfüm, deodorant, oda spreyi, ağır kokulu deterjan ve temizlik ürünleri kullanmayın.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller!

Hamilelik döneminde vücuda alınan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve...

Doktorunuza Sormanız Gereken 10 Önemli Soru!

Gebe olduğunuzu öğrendiniz... Muayene zamanınızın geleceği günü iple çekiyorsunuz...

Hamilelikte Probiyotik Kullanımı

Bakteri denildiği zaman çoğu kişinin aklına mikrop bulaştıran, küçük...

Kolay Bir Doğum İçin Evde Yapılacak Egzersizler

Hamilelikte yapılacak olan egzersizler fazla kilo alma riskini ve...

Hamilelikte Lazer Epilasyon

Hamilelikte artan hormonlarının da etkisiyle artan tüylenmeden çoğu anne adayını...

Yenidoğan Bebeğinin Hassas Cildi İçin Kullanacağın Islak Bebek Mendili Nasıl Olmalı?

Hamilelik serüveninden itibaren araştırmasına başladığınız ve uzun seneler kullanacağınız...

Doğum Sancınızı Tanıyın

Merhaba Annelerimiz...  9 aylık serüvenin sonunda sizleri neler beklediği...

Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri

Hamilelik döneminde yaşanan bazı durumlar oldukça rahatsız edici bir...

Hamilelikte Göğüslerden Sızıntı Gelmesi!

Gebelik süresi boyunca anne adaylarının her organ sisteminde çok...

Hamilelik Döneminde Omega 3 Kullanımı!

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Omega 3 yağ asitlerinin vücut...