Diyabet hastası olan kadınların sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesi ve sağlıklı bir bebeğe sahip olması için, gebeliğin öncesinden başlayarak uzman kontrolünde olmaları gerekiyor.
-
Diyabeti olan kadının hamile kalması ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmesi mümkün mü?
Diyabetle yaşamayı bilen ve kontrollerini düzenli yaptıran diyabet hastalarının sağlıklı bir bebek sahibi olmaması için neden yok. Ancak gebe kalmadan önce ve gebelik döneminde bilinmesi, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Gebelik döneminde diyabet hastalığının görülme sıklığının %5- %9 arasındadır.
Diyabet ve gebelik ilişkisi, önemli bir konudur. Tanı ve tedavideki gelişmeler sayesinde, binlerce diyabetik kadın problemsiz bir gebelik dönemi geçirerek sağlıklı bebek sahibi olabilirler.
İnsülinin keşfinden önce, hem anne hem de çocuk için varolan büyük problemler artık yok olabiliyor.
Bugün uygulanan bilinçli erken tedavi yöntemleri hastalığın yan etkilerini ve anne-çocuğun ölüm riskini en düşük düzeylere indirebiliyor.
-
Diyabet bebeği etkiler mi?
Yükselen kan şekeri doğrudan çocuğa plasenta yoluyla geçer. Bu durumda çocuğun pankreası sürekli uyarılarak çocuğun kilosunda hızlı artış oluşur.
İri bebek doğumuna sebep olan bu durum aslında Tip II Diyabet tohumlarının atıldığının belirtisidir.
Bu çocukların beslenmesine ve egzersizine özen gösterilmezse aşırı şişman ve şeker hastası olurlar. Ayrıca özellikle kan şeker düzeyleri kontrolsüz olarak yüksek olduğu durumlarda, düşük ve ölü doğum, gebelik toxemisi (hipertansiyon) ve plasentanın erken ayrılma riski artar.
-
Kimler risk altında?
Hamilelik döneminde hormonların artışı tüm gebelerde görülüyor. Ancak gebelik diyabeti sadece bazı kadınlarda rastlanıyor. Bunları şöyle sıralamak mümkün:
- 1. derece akrabalarında diyabet öyküsü olanlar,
- Kilolu veya şişman olanlar,
- Daha önce 4 kg. ve üzerinde bebek doğuranlar,
- Daha önce ölü doğum ve düşük yapmış olanlar,
- Daha önceki gebeliklerinde “Gestasyonel Diyabet” geçirmiş olanlar,
- Hipertansiyonu (yüksek tansiyon) olanlar ve kan yağları yüksek olanlar,
- Yaşı 30 ve üzerinde olanlar,
- Daha önce “gizli şeker” olduğu söylenmiş olanlar,
- Polikistik over sorunu olanlar