Kurban Bayramı’nda kahvaltılarda dahi kırmızı et tüketmek yaygın bir gelenektir. Anne adayları ise bu dönemde nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirler.

Bu sebeple kırmızı etin günlük hangi miktarda tüketilebileceği, toksoplazma riskine karşılık hangi önlemlerin alınması gerektiği ve nasıl pişirilmesi gerektiğinin bilinmesi oldukça önemlidir.

Hamilelikte Kırmızı Etin Faydaları

Kırmızı et; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynar.

Vitamin B12 karbonhidratlar, protein ve yağların işleme tabi tutulması için gereklidir. Aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. Folik asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir; sinir iletilerini kolaylaştırır.

Kırmızı et, önemli bir çinko kaynağıdır. Çinko 50’den fazla enzimin yapısına girer. Et çinko açısından en zengin kaynak olup ihtiyacın neredeyse %50’si sadece etten karşılanabilmektedir.

Hamilelik döneminde tüketilen protein, yüksek kaliteli ve sindirilebilir olmalıdır. Çünkü insan vücudu hayvansal proteinlerin %75’inden, bitkisel proteinlerin ise %50’sinden faydalanılabilir. Bu kapsamda hayvansal gıdaların içerdiği protein bitkisel gıdalara kıyasla çok daha kalitelidir.

Kırmızı et ise, en değerli hayvansal protein kaynağıdır.

Kurban Bayramı’nda Kırmızı Et Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Kırmızı et, her ne kadar yüksek bir yağ oranına sahip olsa da besin değerleri açısından oldukça zengindir. Kırmızı etin hamileler için en faydalı olan çeşidi dana etidir.
Çünkü kuzu ve koyun gibi hayvanlara göre daha az yağ içerir. Hamilelikte mutlaka tüketilmesi gereken kırmızı et; protein, demir ve çinko açısından zengin, diğer besinlerden alınan demirin sindirimini kolaylaştırır, B grubu vitaminler içerir ve kansızlığı önler.

Hamileler kurban bayramında günde 100- 120 gram arasında kırmızı eti gönül rahatlığı ile tüketebilir. Ancak hamilelikte tüketilecek dana eti yağsız ve sinirsiz olmalı, pişirmeden önce et üzerinde yağlı kısımlar varsa temizlenmeli ve pişirirken ızgara, güveç ve kavurma gibi yöntemler tercih edilmelidir. Hamilelikte iyi pişmiş daha eti çok kaliteli bir besin kaynağıyken az pişmiş et toksoplazma ve listeria gibi çok tehlikeli hastalıklara neden olduğu için oldukça risklidir.

Bununla birlikte kırmızı etin hamilelik süresince kızartma yapılmaması; bunun yerine haşlama, buğulama veya fırında pişirilmesi önerilmektedir.

Ayrıca kırmızı etin içerisindeki demirin emiliminin artması için etin yanında bol salata veya sebze, taze sıkılmış portakal suyu gibi yüksek C vitamini içeren besinler tüketebilirsiniz.

Hamilelikte Fazla Et Tüketiminin Zararları

Kurban Bayramı’nda kırmızı et bolca tüketilir. Ancak unutulmamalıdır ki her besinin fazlası zararlı olabilmektedir. Kırmızı et doymuş yağ asitleri ve kolesterol açısından oldukça zengindir. Kalorisi de oldukça yüksektir. Ancak kırmızı etin az tüketilmesi kadar aşırı tüketilmesi de zararlıdır.

Fazla tüketim; aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ve bazı karaciğer ve barsak hastalıklarına yol açabilir.

Kırmızı et, sindirimi zor bir besin olduğu için gereğinden daha fazla tüketilmesi durumunda midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetler de görülebilir.

Tüm bu sebepler de Kurban Bayramı boyunca anne adayının kendisini rahatsız hissetmesine sebep olabilir.

Kırmızı Et ve Toksoplazma Tehlikesi

Toksoplazma; toksoplazma gondii adı verilen parazitlerin yol açtığı ve anne karnındaki bebeğin sağlığını tehdit eden bir enfeksiyon türüdür. Toksoplazma, parazitlerin kan dolaşımına geçmesi ya da enfeksiyonu taşıyan gıdaların tüketimi sonucu mide-bağırsak yoluyla bulaşır.

Etlerin az pişmiş veya çiğ şekilde tüketilmesi de toksoplazma riskini oldukça artırabilir. Bu sebeple Kurban Bayramı boyunca tüketilecek etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir