Perine; vajina ve anüs arasındaki bölgeyi ifade eden bir terimdir. Perine bölgesi ortalama olarak 3 cm çapında bir bölgedir. Normal doğum sırasında yırtılmalar genellikle bu alanda olmaktadır.

Bazı durumlarda da doğum sırasında kontrolsüz yırtıkların oluşmaması adına, doktor tarafından epizyotomi adı verilen kesiler uygulanır.

Yapılan birçok araştırmaya göre ise; perine masajı adı verilen uygulama sayesinde, doğumda meydana gelebilecek kontrolsüz yırtıkların veya epizyotomi gereksiniminin oldukça azaldığı belirtilmektedir.

Bu sebeple hamile kadınların perine masajı hakkında yeterli bilgi sahibi olması gerekir.

Perine Nedir?

Vajina ile anüs arasında kalan ince yapılı bölgeye perine adı verilir. Perine bölgesi, yaklaşık 3 cm çapa sahip bir alandır. Pelvik taban kasları yani mesane, üreme organları ve bağırsakları desteklemekte olan kaslar bu bölgede yer alır. Bu nedenle idrar ve dışkının kontrolü perineal bölgenin yönetimindedir.

Vajinal doğum sırasında bebeğin başı ve vücudu dışarı çıkarken perine bölgesinde normalin üzerinde bir gerilme meydana gelir. Bu gerilme bölgede kontrolsüz yırtık oluşumuna neden olabilir. Bu tür yırtılmaların meydana gelmesini önlemek adına bazen doğum esnasında perineal alana kesi atılması gerekir. Kesi, vajina alt duvarı ile pelvik kasların yaklaşık 3-4 cm kesilmesi şeklinde yapılır.

Yapılan bu kesi işlemine epizyotomi denir. Epizyotomi, gerek duyulduğunda perinenin kendi kendine yırtılmasının önüne geçen, iyileşmesi zor yırtıkları engelleyen faydalı bir uygulamadır. Fakat bölge yeterli elastikliğe sahipse kesi işlemine gerek kalmayabilir.

Perine Masajı Nedir?

Perineal bölgedeki kasları gevşetmek ve esnetmek amacı ile birtakım yağlar kullanılarak parmaklar yardımı ile yapılan masaj uygulamasına perine masajı adı verilir.
Perine masajı, vajinanın alt kısmındaki iç dokuların esnetilmesi şeklinde yapılır. Bu dokular masaj ile esnetildiğinde hem bebeğin geçişi sırasında daha az ağrı hissedilir hem de perinede yırtık oluşma riski azalır.

Perine Masajı Ne Zaman Yapılır?

Bebeğinizi kucağınıza alma vakti yaklaştıkça doğumu kolaylaştıracak uygulamaların önemi de gözünüzde bir o kadar artmaya başlar. Bu sebeple anne adayları perine masajına başlamak için en ideal zamanı merak edebilirler.

Hamileliğin 34. haftasından itibaren perine masajı yapmaya başlanabilir. Haftada en az 3-4 kez olmak üzere doğuma kadar uygulamaya devam edilmelidir. Masaj için ideal süre ise 5-10 dakika arasıdır.

Perine Masajının Faydaları Nelerdir?

Perine masajı sayesinde bu alanda bulunan doku ve kasların esnekliği artacaktır. Bu sayede de doğumda meydana gelebilecek olan yırtıkların önüne geçilir.

Türkiye’de Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde perine masajı hakkında yürütülen bir çalışmada perineal masaj uygulanan 50 hastanın yalnızca 5 tanesinde doğumda epizyotomi uygulanması gerektiği bildirilmiştir. Perine masajı yapılmayan kadınlardan 50 tanesinin 46’sı ise epizyotomiye ihtiyaç duymuştur. Bu çalışmaya göre, perine masajının epizyotomi kesisine gerek kalmadığı bildirilmiştir.

2008 senesinde yürütülen diğer bir araştırmaya göre ise ilk doğumunu yapan 234 anne incelenmiştir. Bu çalışmada perineal masaj yapan annelerde doğum sırasında yırtık oranı masaj yapmayanlarla benzer olarak görülmüştür.

2006 senesinde yürütülen ve birçok çalışmayı derleyen bir değerlendirmede ise perineal masajın epizyotomi kesisi ve doğum sırasında oluşan yırtıkları azalttığı ifade edilmiştir.

Perine masajı, normal doğumu kolaylaştıran ve çeşitli durumlarda epizyotomi uygulanmasının önüne geçebilen bir masajdır.

Perine Masajı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle masaja boş bir mesane ile başlayın. İdrarınız varsa yapın.
  • Ardından masaj öncesinde elleri su ve sabun yardımıyla iyice yıkayın. Tırnaklar uzunsa kısaltın.
  • Masaj için güvenli ve rahat bir alan seçin. Yatak odasında yatağınızda veya banyoda yapılabilir.
  • Uygun bir pozisyon bulun. Ayakta dururken bir ayak yüksek bir objenin üzerine koyularak, duşta küvet içerisindeyken, yatakta uzanıp bacaklar iki yana açık ve dizler bükülü pozisyondayken, çömelirken, yarı oturur pozisyondayken kısacası perine bölgesine rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir pozisyon seçin.
  • Kayganlığı sağlamak için parmaklarınıza zeytinyağı, badem yağı, hindistan cevizi yağı veya dilediğiniz bir aromatik yağ ya da karışımı sürün. Parmakları birbirine sürtüp ısıtın.
  • İki elinizin baş parmaklarını vajinanın içerisine ikinci boğuma kadar (Yaklaşık 4-5 cm) sokun.
  • Parmaklarınızla vajina arka duvarını hissedin. Bu bölgeyi ve yan kısımları hafif hareketlerle ovmaya başlayın.
  • Parmakları saat 3 ve 9 yönünde konumlandırıp U şekli vererek sağa ve sola hareket ettirin.
  • Masajı eşiniz yapıyorsa işaret parmaklarını kullanmasını söyleyin ve aynı hareketleri yaptırın.
  • Başlangıçta esneklik olmadığı için zorlanma yaşanabilir. Kendinizi zorlamayın. Hareketler ilerledikçe dokunun gevşediğini ve açıldığını hissedeceksiniz.
  • Masajı yaparken 10 dakikayı geçmemeye özen gösterin.
Daha Fazla Doğum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir