Bebek arabası, uzun yıllar kullanmak ümidiyle alındığı için en çok araştırılan konulardan biridir. Bebek arabası seçerken genelde ilk önceliğimiz dış görüntüsü olur. Ancak araba seçerken sadece görünüşüne aldanmamak gerekir. Binlere çeşit ve marka arasından hangi arabanın bebeğiniz için en iyisi olacağını anlamak için birtakım kriterler değerlendirilmelidir. İşte bebek arabası seçimi sırasında dikkat etmeniz gerekenler.

Bebek Arabası Araştırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Bebek Arabası Kullanımının Rahat Olması

Bebek arabası yer kaplayan ve ağır bir yapıya sahip olduğundan dolayı açılıp kapanırken sizi zorlamaması önemli bir etkendir. Tek elle katlanabilen bir model size büyük kolaylık sağlayacaktır. Arabanın katlandığı zaman az yer kaplıyor olması dikkat edilmesi gereken başka bir özelliktir. Araba tekerleklerinin 360 derece dönüyor olması arabada bebeğin yönünü kendinize ve çevreye döndürebilmenizi sağlayacağından dolayı size büyük kolaylık sağlayacaktır.

  • Arabanızın Bebeğiniz İçin Sağladığı Konfor

Bebek arabanızı seçerken tabii ki de en çok dikkat etmeniz gereken özellik arabanın bebeğinize sağladığı konfordur. Bunu test etmek için oturma şiltesinin kalınlığı, sırt dayanağının farklı seviyelere uygun olarak ayarlanması, mevsim değişikliklerine göre tentesinin ayarlanabilmesi ve tentenin sizin görüşünüzü engellememesi dikkat edilmesi gereken özelliklerdendir.

  • Bebek Arabanızı Yaşam Tarzınıza Uydurmaya Dikkat Edin

Bebek arabası modelleri sizin yaşam tarzınıza göre değişiklik gösterebilir. Örneğin tekerleklerinin boyutu büyük olan modeller doğa hayatına daha uygundur. Arabayı daha çok iç mekanlarda kullanmayı düşünenler için ise manevra kabiliyeti yüksek, hafif ve katlanması pratik olan modeller tercih edilmelidir.

  • Bebek Arabanızın TS EN 1888 Belgesi Olmasına Dikkat Edin

Bu belge ürününüz Avrupa güvenlik şartlarına uygun olduğu gösterir. Arabanızın bu belgeye uygunluk gösterdiğine mutlaka dikkat edin.

  • Arabanızın Güvenli Olup Olmadığını Mutlaka Test Edin

Arabanızın metal aksamının sağlam olduğundan mutlaka emin olun. Emniyet mekanizmasının bebek-çoçuk tarafından kolayca açılamayacağına mutlaka dikkat edin. Bebeğinizi hem kol hem de bacaklarından saracak bir emniyet kemeri sistemi güvenlik açısından önemlidir. Arabanın sahip olduğu fren mekanizmasını mutlaka test edin.

  • Servis Ağı ve Garanti Belgesi

Diğer alışverişlerimizde dikkat etmemiz gerektiği gibi bebek arabası alışverişlerimizde de garanti belgesinin olduğuna mutlaka dikkat edin. İleride çıkabilmesi muhtemel arızalar için satış noktasında size hizmet vermesi kolay bir üreticiyi seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Aynı şekilde firmanın servis merkezlerinin yaygın olması ve servis kalitesinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Alacağınız bebek arabasının üretiminin bitmemiş olması dikkat etmeniz gereken başka bir konudur.

  • Kolay Kurulum ve Temizlik

Kurulumunu mutlaka önceden incelemenizi öneririz. Özellikle büyük modellerde seyahat öncesi yerleştirebilmeniz için sık sık söküp takmanız gerekebilir. Kumaşının da çıkartılıp yıkanabilir olması avantaj olacaktır.

Bebek Arabası Çeşitleri

Bebek arabası alırken dikkat etmen gerekenleri artık biliyorsun. Şimdi senin yaşam standartlarına göre hangi bebek arabasını seçmen gerektiğine karar verelim mi birlikte? Öncelikle kendine sorman gereken bazı sorular var… Bunları listelediğinde kafanda bir şeylerin oluştuğunu fark edeceksin.

  • Bebek arabasını hangi havalarda kullanacaksın?
  • Şehirde mi yoksa şehir dışında mı yaşıyorsun? Yaşadığınız yerde dik yokuşlar var mı? Yollar girintili çıkıntılı mı? Bebek arabasını kullanacağın yollar nasıl?
  • Bebek arabasının ergonomisi yenidoğan bebeğin için uygun mu?
  • Bebek arabasını ne kadar süreyle kullanmayı planlıyorsun? Bebeğinin ilerleyen yaşlarında da kullanmaya devam edecek misin?
  • Bebek arabasını nerede muhafaza edeceksin? Koyacağın alan geniş mi dar mı?
  • Bebek arabasını sık sık açıp kapatabilecek misin?
  • Rahat bir kullanım sunuyor mu?
  • Ağır mı?

Bu soruları cevaplandırdıktan sonra isteklerine en iyi cevabı veren bebek arabası türüne karar vermen gerekiyor. Bebek arabası türleri şu şekildedir:

  • Standart bebek arabası
  • Kabin boy bebek arabası
  • Baston bebek arabası
  • İkiz bebek arabası
  • Travel sistem bebek arabası
  • 3 tekerlekli bebek arabası

En kullanışlı bebek arabasını keşfetmen için bebek arabası türlerini tek tek inceledik.

  • Kabin Boy Bebek Arabası İncelemesi

Kabin boy baston bebek arabalarında bulunan ekstra pedli sırt dayama bölümü sayesinde doğum anından itibaren rahatlıkla kullanılabilen ürünler arasında yer alır. Tam yatabilen modellerin alüminyum hafif gövdeleri ise bebek arabasının ebeveyn tarafından rahatlıkla taşınmasını sağlar.

Kabin boy bebek arabası tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Yenidoğandan itibaren kullanılabilmesi, hafif olması, kabin boy olacak kadar az yer kaplaması, ekstra bir kişinin desteğine duymadan kucağımda bebek varken aç kapa yapabilmem ve merdiven çıkabilmem, kibar görünmesi, sağlam olması benim aradığım özelliklerdi. Bu nedenle kabin boy bebek arabası tercih ettim.

  • Baston Bebek Arabası İncelemesi

Baston bebek arabasına ne zaman geçilir diye düşünüyorsanız hem doğumdan itibaren hem de altıncı aydan itibaren kullanıma uygun baston puset modelleri bulunmaktadır. Bebeğinizin gelişimine göre doğum sonrasında ya da 1 yaşından sonra farklı zamanlarda ihtiyaçlarınıza göre kullanıma başlayabilirsiniz.

Kolay taşınabilir, pratik katlanır ve özellikle alışveriş yolculuklarında tam bir konfor sağlar. Her baston bebek arabası ana kucağı/puset takılabilir olmuyor. Bu nedenle öncelikle bunu araştırmalısın. Her modelinde tente bulunuyor ancak hepsi SPF dereceli olmayabiliyor. Bunların bazıları yan bazılarıyla üstten koruma sağlıyor.

Baston bebek arabası tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

 Önce Travel sistem tercih ettim. Görüntüsü ve uzun yıllar kullanılıyor olması beni cezbetmişti. Fakat aldığım model çok ağırdı ve bagaja zorla koyuyordum. Tek başıma yolculuklarda epey sıkıntı yaşadım. Hemen satıp yerine baston araba tercih ettim. Baston araba dediğimizde akla genelde çok küçük basit görüntüde ve güvenilir olmayan bebek arabaları geliyor ama oldukça iyi modeller de var. Üstelik puset takılabilen modelleri de uzun süreli kullanım için çok güzel. Tek elle açılıp kapanabilen ve çocuğum kucağımdayken rahatlıkla bagaja koyabileceğim baston araba tercih ettiğim için memnundum.

  • İkiz Bebek Arabası İncelemesi

Doğru bir ikiz bebek arabası seçimi günlük yaşantını tahmininden fazla kolaylaştırır.

Piyasada en çok karşılaşacağın model yan yana olanlardır. Bu modeller her iki bebek için de aynı kullanım imkanı sağlıyor. En çok dikkat etmeniz gereken ise genişliğidir. Genelde 75-85 cm arası olmaktadır. Almadan önce kapı genişliğinizi ölçmekte fayda var. 🙂

Diğer model ise arka arkaya olandır. Tandem adı verilen bu modelde koltuklar arka arkayadır. Bu modelde dikkat etmeniz gereken detaylar var. Bir koltuğun diğerine göre daha fazla yatması, bazılarında sadece birinde ayak desteği olması, bazılarında sadece tek çocuk için tente var ve uzun olduğu için itmesi sürdürmesi yan yana modele göre bir tık daha zor. Araştırmalarımız sonucu avantajlarının dönebilen olması ve dar alanlardan geçebiliyor olması diyebiliriz. Yan yana olan model daha fazla tercih edilmektedir.

İkiz bebek arabası tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

 Kızlar ben İkiz Bebek Arabası altlı üstlü olandan aldım ama yanyana modellerde ilerisi için daha kullanışlı geliyor sadece sürüş için biraz zorlayabilir, altlı üstlü modellerin tek bebek arabası boyutunda olduğu için sürümü daha kolay diye düşünüyorum ama uzun ömürlü olacağını sanmıyorum çünkü bebekler büyüdükçe üst tarafa çok ağırlık binemez diye düşünüyorum bakalım henüz kızçelerim kullanmadı ama test ederken inanılmaz hafif ve dönüşleri çok kolaydı denediğim arabanın.  

  • Travel Sistem Bebek Arabası İncelemesi

En konforlu bebek arabası modelidir. Ana kucağı ve standart bebek arabasının bir araya gelmiş halidir. Doğum itibariyle kullanıma uygundur. Yatış pozisyonu alabilmesi, portbebe ve ana kucağının oluşu, büyük tekerleği ve amortisörleri sayesinde uzun yürüyüşler yapılabilmesi nedeniyle en çok tercih edilen modeldir diyebiliriz. Dezavantajlarına gelecek olursak standart bir bebek arabasına göre pahalı, büyük ve ağırdır. Kurulumdan önce mutlaka bir teşhir üründen test etmenizi öneririz.

Travel sistem bebek arabası tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Bebek için evre evre uygun koltukların olması, hafif ve katlandığında istenildiği gibi bagajıma sığması nedeniyle travel sistem.

  • 3 Tekerlekli Bebek Arabası İncelemesi

Gezmeyi, yürüyüşü ve hatta koşuyu seviyor musunuz? Bu araba modelleri tam size göre! 🙂 Tempolu ve yavaş koşma anlamına geldiği için jogging bebek arabası olarak da adlandırılır. Bu ürünlerde en çok dikkat etmeniz gereken süspansiyon sistemidir. Amacına uygun kullanım sağlayabilmek için bebeğinizin konforunun bozulmaması önemli.

3 tekerlekli bebek arabası tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Öndeki teker sabit olanlar ve tam tur dönenler var sakin sabit olanı alma tam tur dönenler çok pratik bende sonra spor araba olarak al mistim kızıma ilk oğlumda düşünemedik ilk arabamızı öndeki tek teker dönmeyenini almıştık hayatımda öyle pişmanlık yaşamamıştım.

Bebek Arabasını Aldım.. Ya Sonra?

Yağmurluk olmaması halinde ayrıca yağmurluk almalısınız. İnce bir oturma/yatma yeri varsa her modele uygun bebek arabası minderi almalısınız. Tercih ettiğiniz modelde bulunmuyorsa mutlaka ana kucağı/puset alınması gerekmektedir.

 

 

Daha fazla kullanıcı yorumu için HappyMom uygulamamızda bulunan Forum bölümünden araştırma yapabilirsiniz.

Daha Fazla Alışveriş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir