Katlanılacak her sıkıntıya değecek bir sonucu olan hamilelikte saçlarda da değişim gözleniyor. Bazen tüketilen besinlerden ötürü saçlarda canlanma ve parlaklık görülebiliyor ama bu durum çok nadir. Genelde saçlar solgun ve mat bir görünüm kazanıyor. Saçlarınıza hamilelikte de sağlık ve güzellik kazandırmak zor değil.
Hamilelik boyunca hem bebeğin gelişimi hem de annenin sağlığı ve saçlarının bakımı için sıvı tüketimini arttırmak gerekiyor. Özellikle kalsiyumun yoğum olduğu süt, yoğurt, peynir gibi yiyecekler bolca tercih edilmeli. Meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmeli. Sigara, alkol, kafein içeren içecekler uzak durulması gerekenler.
Uzmanlar, hamilelik döneminde özellikle ilk 3 saç boyatmayı tavsiye etmiyorlar. Ama boyatma durumu söz konusu olursa mutlaka doğal boyalar ya da kına tercih edilmeli.
Yağ masajı!
Gebeliğinizde saçınız için kullanabileceğiniz en besleyici ve sağlıklı yağ tabii ki de zeytinyağıdır. Katkısız zeytinyağı ile duştan önce saçlarınıza bakım yapabilirsiniz. Bunun dışında badem yağı, hindistan cevizi yağı ve argan yağını da gebeliğinizde saçlarınızın bakımı için kullanabilirsiniz. Yukarıda da değindiğimiz gibi tek şart; saçlarınızın bakımı için kullanacağınız yağların %100 doğal olmasıdır.
Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz en iyi bakımlardan biri haftada 2 ya da 3 kez saç köklerinizden uçlarına kadar ılık yağ ile masaj yapın. Bu masaj için badem yağı, hindistan cevizi yağı ya da susam yağı kullanabilirsiniz.
Saç boyamak gibi kimyasal işlemlerden uzak durun.
Kadınların gebelikte saç bakımı hakkında en fazla merak ettiği konu saçların boyanıp boyanamayacağıdır. Uzmanlar, gebeliğin özellikle ilk üç ayında saç boyamanın riskli olduğunu düşünüyor. Bebeğin organları bu dönemde geliştiğinden her ihtimale karşı boyatılmaması gerektiğini savunuyorlar. Hamilelikte saç boyatmanın sebep olabileceği en önemli risk, boyanın içindeki kimyasallara anne adayının reaksiyon gösterebilme ihtimalidir. Bu nedenle gebelikte saç boyası tartışmalı bir konuyu oluşturmaktadır. Bununla birlikte boyada bulunan kimyasalların solunması da risk oluşturabiliyor. Bu gibi riskler karşısında her ihtimale karşı gebeliğinizde saçınızı boyatmamanız öneriliyor. Fakat hamilelikte saçlarınızı boyatmak durumunda kaldıysanız, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ve organik ürünlerle boyatmaya dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda gebeliğinizde saçınızın tonunu bir anda fazla açtırmanız da negatif bir durum oluşturabilir. Çünkü renk açma işleminde çok daha fazla kimyasal ürün kullanılır ve bu durum sizi olumsuz etkileyebilir.
Doğal ürünler tercih edin!
Günlük hayatta kullandığımız çoğu kozmetik ürünün içinde çeşitli kimyasallar bulunuyor. Buna kullandığımız şampuanlar, saç kremleri ve hazır maskeler de dahil… Gebeliğiniz boyunca eğer bulabiliyorsanız saçınız için en doğal ürünleri kullanmalısınız. Hatta evde kendi doğal şampuanınızı yapıp kullanabilirsiniz. Saç bakımınızda doğal besleyici yağlardan da faydalanabilirsiniz. Örneğin; hindistan cevizi yağını gebeliğiniz boyunca gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Sadece saçlarınız için değil, cildiniz için de kullanabilir ve çatlak oluşumları olan bölgeye pamuk yardımıyla sürebilirsiniz. Yalnız, bu yağların tamamen doğal olduğuna emin olmalısınız.
Saç uçlarınızı düzenli olarak kestirin.
Saçınızın uçlarını düzenli olarak kestirmek, saç kırıkları oluşmasını engeller ve saçlarınızı güçlendirir.
Bazı insanlar vücudumuza giren besinlerin bebeğe yarar sağlamak yerine saça yarar sağlayacağına inanır. Bu nedenle hamileyken saç kestirmez. Fakat uzmanlara göre, saçınıza giden besinler ile bebeğinize giden besinlerin birbiriyle alakası yoktur. Yani doğru bilinen yanlışlardan olan bu davranış anneyi olumsuz yönde etkileyebilir. Doktorlara göre hamileyken saç kestirmenin hiçbir sakıncası yoktur.
Saçınızı ıslakken taramayın.
Bu bilgiye şaşıracaksınız! Saçınızın en güçsüz olduğu hali ıslak olduğu halidir. Saçınızı ıslakken taradığınızda kuruyken taradığınızdan daha fazla saç kopması olur.
Kalıcı işlemlere ara verin!
Perma gibi uzun süre kalıcılığı olan işlemlere gebe olduğunuz dönemde ara vermelisiniz. Çünkü bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar çok kısıtlıdır ve gebeliğe olan etkileri net değildir. Aynı zamanda bu tarz kalıcı saç işlemleri için kullanılan solisyonların kafa derisini tahriş edebilme ihtimali çok yüksektir. Dolayısıyla hamileliğinizde iyice hassaslaşan derinizin, uygulanan işleme alerjik reaksiyon gösterme olasılığı artar. Şu da unutulmamalıdır ki deri üzerine uygulanan krem, solisyon gibi maddeler deri tarafından emilebilme özelliğine sahiptirler. Perma, kalıcı fön gibi işlemlerde de sık sık kimyasal içeren krem ve solisyonların kullanıldığı düşünüldüğünde, uygulamalara ara vermeniz daha doğru olacaktır.
Saçınızı çok sıkı şekilde toplamayın.
Saçlarınızı sıkıca toplamanız, gerginlik yaratıp saçlarınızın her zamankinden daha fazla kopmasına sebep olur.
Sağlıklı beslenin.
Gebelik ve doğum sonrasında beslenmeniz ve kan değerlerinizin normal seviyelerde olması, saçlarınızın sağlığını direkt olarak etkiliyor. Çünkü gebelikte saç dökülmesi görülmezken, doğumdan sonra yaklaşık 2-6 aylık süre içerisinde şiddetli bir saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Hamileliğinizde artan hormonlar doğumdan sonra bir anda eski haline dönünce saçlarda ciddi bir dökülme görülüyor. Sağlıklı bir beslenme ise saçlarınızın daha az dökülmesini sağlayabilir.
Stresten uzak durun.
Stres, hamilelik sırasında saç dökülmelerinin en büyük sebeplerinden biridir. Nefes egzersizleri, açık hava yürüyüşleri ve yoga ile sakinleşmeyi deneyin.
Hamilelik sırasında daha canlı ve sağlıklı saçlara sahip olabilmek için evde saçınıza aşağıdaki doğal bakım maskelerini uygulayabilirsiniz.
Cansız Saçlar İçin:
Malzemeler:
- Yumurta Akı
- Zeytinyağı
- Bal
- Saç Bonesi
Bir yumurta beyazı, bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir miktar balı pürüzsüz bir macun kıvamına gelene kadar çırpın. Saçınızı hafifçe ıslatıp nemli saça ve saç derisine uygulayın. Saç bonesini takıp 30 dk bekletin. Saçınızı güzelce duruladıktan sonra şampuanlayın.
İncelen Saçlar için:
Malzemeler:
- İki adet olgunlaşmış muz
- 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı bal
İki olgun muzu iyice ezip püre haline getirin. İçinde parçalar bırakmadığınızdan emin olun. Bal, Hindistan cevizi ve zeytinyağını, ezilmiş muza ekleyin ve tekrar karıştırın. Saçlarınıza uygulayın ve en az 5 dakika bekleyin. Ilık suyla iyice durulayın.
Kuru Saçlar İçin:
Malzemeler
- Küçük olgunlaşmış avokado
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya badem yağı
- ½ su bardağı süt
Avokadoyu parçalara ayırın. Ezerek püre haline getirin ve hiçbir topaklanma olmamasına dikkat edin. Süt ve zeytinyağını (veya badem yağı) ekleyip çok iyi karıştırın. Saç köklerinden uçlarına doğru uygulayın. 15 dakika bekleyin ve yıkayın.
Parlak Saçlara Sahip Olmak İçin:
Malzemeler
- 1 su bardağı su
- 1 adet limonun suyu
Limon suyunu su ile karıştırın ve banyo sırasında saçınızı en son bu limonlu su ile durulayın. Saçınızda limon parçalarının kalmaması için, limonlu suyu ince delikli bir süzgeçten geçirebilirsiniz.
İnce Telli Saçlara Dolgunluk Kazandırmak İçin:
Malzemeler
- Yarım su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tüm malzemeleri karıştırıp saç köklerinizden uçlarına kadar uygulayın. Yarım saat bekleyin ve yıkayın.