Beşik ve oda konusu her zaman kafalarda soru işareti olmuştur. Çünkü her ebeveyn bebeğinin rahatını, konforunu düşünürken bir yandan da kolay ve uzun kullanım ile beraber eğitici özellikleri de olsun ister. Bazı uzmanlar gece beslenmesi bittiğinde odaların ayrılabileceğini savunurken, bazı uzmanlar ise 0-2 yaş güvenli bağlanma için aynı odada yatılması gerektiğini savunmakta. Elbette ki bu kararı en iyi verecek kişi ebeveynleri olarak sizlersiniz. Çünkü her anne baba öncelikli olarak bebeğinin iyiliğini ister. Bebeğinizi sizden daha fazla düşünen birileri olmayacağını düşünürsek , her bebeğin uzmanı  anne ve babasıdır..  Sizlere, yatak odanızda veya bebeğinizin odasında kullanabileceğiniz çeşitler hakkında bahsetmek isteriz.

Anne Yanı Beşikleri

Bebeğinle uyumak istiyor ancak aynı yatakta birlikte yatmanın risklerinden korkuyorsan senin için en iyi seçim, anne yanı beşik.

  • Bu beşiklerin tek tarafı açık olarak ebeveyn yatağına birleştirilir. Yükseklik ayarı yardımıyla ebeveyn yatak yüksekliğine uygun konuma getirilir. Böylece yatağından kalkmadan bebeğine kolayca ulaşabilirsin.
  • Bebeğinin sesinle sakinleşmeye mi ihtiyacı var ya da emzirmen mi gerekiyor, bunları yatağından kalkmadan yapabilmen işte bu yatak yanı beşik ile mümkün.
  • Daha sonraki zamanlarda dilersen ebeveyn yatağından ayırarak da kullanabilirsin. Açık olan tarafını rahatça açıp kapatılabilen özelliği vardır.
  • Çoğunda kenarlar, bebeğini rahatça görebilmen için file özelliklidir.

Bilmelisin ki anne yanı beşiği olmadan bebeğinin ebeveyn yatağında yatması, Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre kesinlikle güvenli bir opsiyon değil. Hatta birlikte uyumak bebek ölümü ihtimalini artırır. Neyse ki anne-bebek sektöründe son yıllardaki en yenilikçi ürünlerden biri olan anne yanı beşiği, bu ihtimali kaldırmak için hayatlarımıza girdi.

Ahşap Anne Yanı Beşik

Annelerimiz görüntüde ki şıklığı, yatağa yanaştırılabilmesi, çoğu modelinin sallanabilir olması ve çoğunlukla 50*90 60*120 gibi odalarına uygun ölçüleri bulabildikleri için bu beşikleri tercih etmekte. Fakat artıları olduğu gibi eksileri de var. Tahtadan olduğu için oldukça ağır tek taşıması/kaydırması zor ve tehlikeli olabilir. Odadan odaya gezdirilmek için pek uygun değildir. Fakat imkansız da değildir. Tutunup kalkmaya başladığında ölçüleri nedeniyle kullanımı uygun değildir. Burada dikkat etmeniz gereken ise yatak koyduğunuz yerin ayarlanabilir olmasıdır.

Ahşap beşik tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Ahşap anne yanı beşiği tercih ettim. Prensesim henüz gelmedi deneme fırsatım olmadı lakin şu anlık diyebileceklerim benim kullandığım tekerlekli değil bu konuda bir tek keşkem var ama onun dışında plastik Park beşiklere göre tahta anne yanı beşik daha uygun bence kullanımı hem görsel olarak hem evinde yeri olmayıp güzel uygun bir beşik arıyorsanız bence almanız gereken bir ürün.

Kumaş Anne Yanı Beşik

Spor bir görüntüye sahiptir. Etrafının kumaş olması ekstra bir korumalık masrafından annelerimizi kurtarıyor. Yıkanması için de söküp takması oldukça basittir. Sallanabilen modelleri mevcut, fakat sert zeminde biraz ses çıkartabilir. Bu model de aynı şekilde yandan açılıp yatağa yanaştırılabiliyor. Bebeğiniz ile rahatlıkla ilgilenebileceğiniz bu modelde de ölçüler yatak odaları için oldukça idealdir. Genelde çantası ile satılır. Yatılı misafirliklerde rahatlıkla yanınızda gezdirebilirsiniz.  Kaldırılıp muhafaza edilmesi basittir. Odadan odaya kolaylıkla taşınabilecek ağırlığa sahiptir.

Kumaş beşik tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Ben de anne yanı beşiği ayarladım bizim yaptığımız yer belli olmadığı için taşınabilir bir beşik olmalı o yüzden yerden kullanmalı beşik olmalı 🌺👍

Hamak Beşik

Pek çoğumuzun yaz tatili hayallerini süsleyen hamaklardan ilham alınan hamak beşikler, son yıllarda ebeveyn ve bebek odalarında çokça gördüğümüz beşik çeşitlerinden. Bebeğin cenin pozisyonunda yattığı bu beşikler omurgayı destekler. Bebekte kafa düzleşmesini önler. Aynı zamanda bu ürünlerin tavana asılabilen modelleri de mevcut.

Hamak beşik tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Kızımda tavana asılı makrome hamak aldım yatak odamda çok kullanıldı kızım 16 aylık hala kullanıyoruz çok rahat bir iki sallıyorum kendi kendine uzun süre sallanıyor ve hareket ettikçe de kendi sallanıyor uyku açısından ve rahatlık açısından çok güzel.

Park Beşik

Öncelikle sizlere park beşik alırken dikkat edilmesi gereken konulardan bahsedelim:

  1. Kolay açıp katlanabilmeli.
  2. İçine yatak alacağımız için ölçüsü çok önemli. Standart ölçülerden vazgeçmemek en doğrusu.
  3. Kenarı şeffaf olanlar, annelerin bebeği daha rahat görmesini sağladığı için en çok tercih edilenler arasında.
  4. Tekerlekli olursa evin içinde taşımanız çok daha kolay olacaktır.
  5. İki kademeli olanlar da en çok tercih edilenler. Birçok ebeveyn çift kademeli park yatak alıp beşiğe gerek duymuyor. Bebek başlangıçta üst kademede uyuyor, tutunup kalkma ve hatta dönmeye başladığında alttaki kısmı kullanılıyor.
  6. Park yatakların üst kademesi ayrıca bir alt değiştirme ünitesi görevi görüyor.
  7. Kolay silinebilir olması sizin açınızdan büyük avantaj sağlıyor.

Peki neden mi park yatak almalıyız? İşte park yatakların annelere en çok yardımcı olduğu anlar.

  • Çocuğum Tatilde Nerede Yatacak?

Konaklama yerinde yoksa, olsa bile kendinizinkini kullanmak istiyorsanız yanınızda rahatlıkla gezdirebilirsiniz. Katlayıp bagaja koyuyorsunuz; siz nereye gidiyorsanız park yatak oraya geliyor. İçinin yatağını da taşıyabilirsiniz ya da gittiğiniz yerde yorganlardan yatak yapabilirsiniz birkaç günlüğüne.

  • Evde Oynarken, Uyurken Yanımda Güvende

Kendi odası olsa da, evde de park yatak imdada koşuyor. Bebeğiniz – çocuğunuz yanınızda istiyorsanız park yatağı odanızda tutabilirsiniz. Uyandığınızda yanınızda olur, sizi görür ve tekrar uykuya dalar. Ya da siz “yanımda olsun, hemen alıp rahat emziririm” diyorsanız da park yatağın odanızda durması işinizi kolaylaştırır.

  • Çocuğumun Özel Oyun Parkı, Park Yatak

Her yerde görebileceğiniz hafif plastik toplarla tüm park yatağın içini doldurup oyun havuzu yapabilirsiniz. Evde nerede işiniz varsa park yatağı oraya koyup çocuğunuz oyun oynarken siz yemek pişirebilirsiniz, ütü yapabilirisiniz. Ya da salona koyarsınız; siz bilgisayar başında işinizi yaparken o da yanınızda oynar. Hayali bile çok keyifli değil mi? 🙂

  • Anneanne – Babaanne Evinde de Kendi Yatağı Var

Kim annesinin evinde de bebeğinin bir yatağı olmasını istemez ki? Kalmaya gittiğinizde ya da bebeğinizi bıraktığınızda nerede uyuyacak diye endişe etmeye gerek yok. Anneanne/babaanne evinde duran park yataklar sandığınızdan çok daha fazla yardımcı oluyor. “Düştü” korkusu yaşamaktansa bir park yatak da orada bulunsun.

Park beşik tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Park yatak anne yanı olandan aldım birçok kişi park yatak tavsiye etti kullanan ailelerden… Hem hafif takınabiliyor hem de 3-4 yaşına kadar kullanılamayabiliyor. Tatile gittiğinizde katlayıp götür. Kullanışlı bir ürün gibi büyüdüğünde alta geçiyor ve içinde oyun alanı oluyor. Salona getir içine oyuncakları koy oynasın. Çocuğun girip çıkabileceği fermuarlı yeri de var. Yürümeye başlayınca içine kendi girebiliyor. Bir nevi montessori yatağı anlayacağınız. Dünya paralar vermeye gerek yok. 4 yaşında da normal yatak alır yatar kenar koruyucu istersen takarsın yatağına.

Çocuk Odası İçin Yataklar

Arzu ederseniz yukarıda bahsetmiş olduğumuz beşikleri de bebeğinizin odasında kullanabilirsiniz. Fakat annelerimiz genelde uzun ömürlü kullanım sağlayabileceği aşağıdaki yatakları tercih ediyor. Birçok anne başlangıç için anne yanı kullanıp, kimisi büyüyünce kimisi ise daha doğmadan oda düzenlemesine başlar.

Büyüyen Beşik/Karyola

Büyüyen beşik geçmişten günümüze birçok annemizin oda yaparken tercihi oluyor. Bu beşikler bebeklikten itibaren uzunca seneler kullanılabiliyor. Yan korumalığı bebeğinizin ayaklanmaya başladığı dönem için ayarlanabiliyor. Böylece uzun ömürlü bir kullanım sağlayabiliyorsunuz.

Alt kısmı boş olan, çekmeceli olan veya yavru yatak bulunan modelleriyle oldukça kullanışlı. Yavru yatak bölümünü baza olarak kullanılabilir. Ayrıca bebeğiniz çocukluk dönemine ulaştığında bu beşikleri normal bir yatağa çevirip, komodinini ayırabiliyorsunuz. Böylelikle küçük bireylerimiz için bir genç odasına dönüşmüş oluyor. Veya bu özellikleri olmayan, sade ve şık  geniş ölçülerde olan karyola da tercih edilebilir.

Büyüyen beşik tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Odası için büyüyen beşik tercih ettim çünkü 12-14 yaşına kadar kullanılıyor olması önemli bu ekonomide, yatak odasına ayriyeten sepet beşik düşündük gündüzleri odasında geceleri yanımızda uyuması için inşallah sağlıkla gelir.

Montessori Mobilya

Son zamanlarda oldukça talep gören  mobilya yatakları annelerimiz genel olarak ayaklanmaya başladığı dönemlerde tercih ediyorlar.

Montessori felsefesi, Türkiye’de ilk olarak yatakları ile biliniyor. Çocuklar için kullanımı, estetik görünümü gibi birçok nedenden dolayı montessori yatakları tercih edilebiliyor. Bu yatakların faydalarını listeledik;

  • Hareket Özgürlüğü ve Bağımsızlık

Çocuklar için hareket özgürlüğü sağlar. Yatağına girip çıkmak için ebeveyne ihtiyaç duymayan çocuk, kendi yatağını toplayabilme sorumluluğunu da alır. Sorumluluklarının ve seçimlerinin farkında olarak hareket eder. Kararlarını kendi alabiliyor olması, kendisi üzerinde daha fazla güç ve kontrol sahibi olmasını sağlar.

  • Güvenlik

Çocukların hareketlerinin yoğunlaştığı dönemlerde, ebeveynin fark etmediği bir zaman aralığında beşiğe ya da bebek yatağına çıkıp düşme olaylarıyla sıklıkla karşılaşılır. Montessori yatakları yer yatağı olarak tasarlandığı için çocuğun düşme durumu ortaya çıkmaz.

  • Büyük Yatağa Geçiş

Montessori yatakları genel olarak tek kişilik yatak boyutunda olduğu için çocuklar büyüdüğünde farklı yatağa geçiş yapma gereği duyulmaz. Bebek yatağından ya da beşikten büyük yatağa geçiş evresi atlatılır.

  • Ebeveynler İçin Daha Fazla Uyku

Çocuklar sabah uyanıp bebek yataklarında ağlayarak ebeveynlerinin onları almasını beklemek zorunda değildir. Güvenli hazırlanmış odalarında yataklarından kalkıp oyuncaklarına ve kitaplarına ulaşabilir. Bu durumda ebeveynler için ekstra uyku zamanı yaratılabilir.

  • Uyku Eğitimi

Montessori yatakları, çocuklarda uyku eğitimi sürecinde ebeveynin rahatlıkla çocuğun yanında bulunabileceği yapıya sahiptir. Bebek yatağındaki anneden uzak olma hissini vermeden, çocukların uyku eğitimi almalarını kolaylaştırır ve bu sürecin daha sakin geçmesine yardımcı olur.

Montessori Yatak tercih eden Forum kullanıcısı annemizin yorumu:

Bence kullanışlı benim bebeğim 14 aylık kullanıyorum büyük yaptırdım sizde istediğiniz ölçüde yaptırabilirsiniz 1-2 ölçüde tek kişilik yatak gibi sonra küçük olan yatar büyüyen yavrunuzda direk genç odası yaparsınız.

 

 

Daha fazla kullanıcı yorumu için HappyMom uygulamamızda bulunan Forum bölümünden araştırma yapabilirsiniz.

Daha Fazla Alışveriş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir