Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman artan şiddetle normalden daha sık idrara çıkma sorunu yaşar.

Neredeyse tüm hamile kadınlar hamilelik boyunca sık idrara çıkma şikayetinden yakınırlar. Özellikle de hamileliğin ilk 3 ayında, yani birinci trimester döneminde ve gebeliğin son 3 ayında sık sık idrara çıkmak, oldukça yaygın bir şikayettir.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkmanın Sebepleri

Hamileliğin rutin bir şikayeti olan sık idrara çıkma sorunu pek çok farklı sebepten kaynaklanabildiği gibi genel olarak ortak sebeplerle ilgilidir.

Genel olarak bakılacak olursa hamilelik döneminde sık idrara çıkılmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • HCG hormonunun pelvik bölgeye daha hızlı kan akışına sebep olması ve mesanenin daha sık dolması,
  • Hamilelikte yaşanan hormonsal değişiklikler dolayısıyla böbreklere daha hızlı bir şekilde kan akışına neden olması ve idrar torbasının daha sık dolması, daha sık tuvalete gitmek gereksinimi hissedilmesi,
  • Hamilelikte anne adayının vücudunun iki kişilik sindirim yapıyor olması,
  • Anne adayının vücudunun toksinleri bebekten ve anneden uzak tutuma çabasında olması,
  • Hamilelik ilerledikçe anne adayının vücudundaki kan düzeylerinin %50 oranında artış göstermesi,
  • Büyüyen rahmin mesane ve pelvik taban kasları üzerinde baskı yapması hamilelikte sık idrara çıkmanın genel sebepleri arasındadır.

Yukarıda sıralanan sebeplerin yanı sıra, hamilelikte sık sık idrara çıkmaya sebebiyet veren başka faktörler, sağlık sorunları da bulunmaktadır.

Gebelikte sıklıkla yaşanabilen idrar yolu enfeksiyonu, gestasyonel diyabet olan hamilelikte şeker hastalığı ya da idrar söktürücü ilaçlar anne adayının daha sık idrara çıkmasına sebep olabilir.

Trimester Dönemine Göre İdrar Sıklığı

Gebeliğin 1. Trimester döneminde, yani hamileliğin ilk 3 ayında sık idrara çıkma sorunu çoğunlukla hormonsal değişiklikler ve rahim genişlemesi ile mesane üzerinde baskının artması sonucunda ortaya çıkar.

Gebeliğin 2. Trimester döneminde, yani ikinci 3 aylık dönemde sık idrara çıkma sorunu biraz azalabilir. Anne adayının rahmi üst karın bölgesine yükselir ve bundan dolayı da mesane üzerine daha az baskı yapar. Bu bakımdan anne adayının idrara çıkma sıklığı azalır, geçici bir rahatlama olabilir.

Gebeliğin 3. Trimester döneminde, yani üçüncü 3 aylık dönemde anne adayının idrara çıkma sıklığı yeniden artabilir. Çünkü doğuma hazırlık dönemi geldiğinden bebek pelvik bölgeye düşer, rahim mesaneye daha fazla baskı yapmaya başlar ve sık idrara çıkma şikayeti de artar.

İdrara Çıkma Sıklığı Gece Saatlerinde Neden Daha Fazla Olur?

Anne adayı hamilelik boyunca hem gece hem de gündüzleri normalden daha sık idrara çıkar. Ancak gündüz uyanık olduğundan, aktif olduğundan bu sorundan fazla şikayet etmezken geceleri tam da uykuya dalacakken tuvalete gitme ihtiyacı onu rahatsız eder.

Ayrıca gece saatlerince anne adayı uzandığı zaman bacak ve ayaklarında gün boyunca tutulan sıvı, kan dolaşımında geri dağıtılır ve biraz dolaştıktan sonra mesaneye yol alır.

Dolayısıyla da idrara çıkma sıklığı geceleri, gündüz saatlerine göre daha fazla olabilir.

İdrara Çıkma Sıklığını Azaltma Önerileri

  • Kahve, çay gibi içecekler çok şiddetli idrar söktürücü etki gösterdiği için bunlardan kaçınmak önerilir. Ayrıca gebelik beslenmesinde içecek olarak çay, kahve yerine süt, ayran, kefir ve en çok da su tüketilmesi önerilir.
  • Tuvalete her gidildiğinde idrar torbasının tamamen boşalmasını sağlamak gerekir. Bu amaçla da idrar yaparken anne adayının hafifçe öne doğru eğilmesi ve bu sayede idrar torbasının tamamen boşalması sağlanabilir.
  • Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonları sık idrara çıkmaya sebep olan faktörler arasındadır. Bu bağlamda özel bölgenin hijyenine daha fazla önem verilmesi gerekir.
  • Anne adayı kesinlikle İdrarını çok fazla tutmamalıdır, aksi halde daha sık idrara çıkma dürtüsü yaşanabilir.
  • Gebelikte idrar torbasının çok daha sık doluyor olmasından dolayı anne adayı öksürme, hapşırma ya da ağır nesneleri kaldırma gibi faaliyetler yaptığında idrar kaçırabilir. Bu tür bir durumu önlemek için hijyenik ped kullanmak önerilir.
  • Gebelikte önerilen ve doğumu da kolaylaştırdığı düşünülen Kegel egzersizleri anne adayının idrar kaçırma sorunu için de faydalı olabilir. Anne adayı Kegel egzersizlerini düzenli olarak yaparak bu alandaki kaslar üzerinde kontrol sahibi olur ve idrarını da kontrol edebilir.
Daha Fazla Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir