back to top

Hamilelikte Cinsellikle İlgili Merak Edilenler

Hamilelikte cinsel ilişkiye girilip girmek hakkında anne adaylarının kafasında bazı sorular bulunabilmektedir. Endişelerinizi bir kenara bırakabilirsiniz, hamilelik sırasında cinsel ilişki yaşamanın birkaç özel durum dışında hiçbir zararı bulunmamaktadır. Sanılanın aksine gebelikte cinsel ilişki gereklidir ve hamileliğin devamında anne ve bebek için olumlu etkileri vardır.

Hamilelikte Cinsel İlişki Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte en çok merak edilen konuların başında gelen bu sorunun cevabı cinsel ilişkinin zararlı eğer riskli bir hamilelik yaşamıyorsanız zararlı olmamasıdır. Eğer gebeliğiniz risk barındırıyorsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu durumda uzmanların önerilerini dikkate almalısınız. Eğer doktorunuz bir sakınca görmediyse hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşamak için engeliniz kalmamıştır. İlişki sırasında aldığınız zevk, adrenalin ve endorfin hormonlarının da artmasını sağlamaktadır. Bu hormonların artışı kan dolaşımınızı hızlandırır. Bu sırada bebeğin kan dolaşımına daha fazla kan pompalanır. Bebeğiniz bu durumdan rahatsız olmanın aksine mutlu olacaktır.

Hamileliğin Hangi Aylarında Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Hamileliğin her ayında cinsellik yaşayabilirsiniz, ancak son aylarda teknik olarak karnınız büyüdüğü için ilişki zorlaşabilir. Bu yüzden doktorunuz aksini söylemiyorsa ve siz de bu konuda doğru pozisyonları kullanarak zorlanmıyorsanız cinsel ilişki için bir sakınca görülmemektedir. Özellikle eşleriniz ilişki sırasında bebeğe zarar geleceğinden korkabilir ancak bebek, anne karnında plasenta ve içindeki su ile birlikte çok iyi korunmaktadır. Korkmanıza gerek yoktur.

Hamilelikte İlişki Pozisyonları

Hamilelik sırasında cinsel ilişkide dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, anne karnına basınç yapacak pozisyonların tercih edilmemesidir. Bu yüzden, hamilelikte cinsel ilişki yaşarken tercih etmemeniz gereken pozisyonlara örnek olarak, annenin sırt üstü yattığı ve babanın anne üzerinde olduğu misyoner pozisyonunu verebiliriz. Bu pozisyonda baba, anne karnına basınç yapabilir. Bu da bebeğin içinde bulunduğu kesenin yırtılmasına ve devamında erken doğuma sebep olabilir. Bu ve buna benzer anne karnına basınç yapan pozisyonlar dışında tüm pozisyonlarda cinsel ilişki yaşanabilir.

Cinsel İlişki ve Düşük

Düşük riski olan annelerde bu durum genellikle genetik sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ailede daha önce düşük yapmış bireyler varsa bu durum genetik olarak anneye de aktarılmış olabilir. Bunun yanı sıra hamilelik sırasında bilinçsiz alınan ilaçlar, fazla radyasyona maruz kalma ve hamileliği zorlayacak hareketler düşüğe sebep olabilir. Ancak cinselliğin bu yönde bir zararı olduğu söylenemez. Hamileliği zorlayıcı pozisyonlar dışında hamileler de cinsel hayatlarını devam ettirebilirler.

Hangi durumlarda Cinsel İlişkiye Girilmemeli?

  • Eğer genetik olarak düşük riski yüksek ise hamile kadınlar cinsel ilişki sırasında çok fazla sarsıcı hareketlerden kaçınmalıdırlar. Buradaki tehlike cinsel ilişki değil, fiziksel zorlanmadır.
  • Annede meydana gelen düzensiz vajinal kanamalar cinsel ilişki sırasında enfeksiyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir doktora gidilmelidir.
  • Anne veya babanın cinsel yolla bulaşan bir hastalığı varsa korunma yolları kullanılsa bile bebek için tehlikeli bir durum yaratılabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin sağlığını korumak adına daha temkinli davranılmalıdır.
  • Eğer aile doktoru erken doğum riskinden söz ettiyse, hamileliğin son aylarında cinsel ilişki sıklığını azaltmalısınız. Bu durumlarda cinsellik erken doğumu tetiklememektedir. Bu tür durumlarda erken doğum riski olan annelerin hareketlerine daha çok dikkat etmeleri gerekir.
  • Çoğul gebeliklerde doktor aksini söylemedikçe cinsel ilişkiye girilebilir, ancak bazı durumlarda çoğul gebeliklerde rahim duvarı ince olabilir. Bu gibi durumlarda cinsel ilişki sırasındaki zorlayıcı hareketler rahim kesesine zarar verebilir. Doktorunuz uyardıysa eğer, dikkatli olmanızda fayda var.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sağlıklı Tatlı Tarifleri

Hamilelik döneminde tatlı, pasta ve dondurma gibi şekerli gıdalara...

Hamilelik Döneminde Evde Egzersiz Yapmanın Keyfi

Hamilelik döneminde yapılan egzersizler, hem sizin hem de bebeğinizin...

Hamilelik Döneminde Seks Yapmanın 4 Faydası

Hamilelik döneminde cinsellik hakkında birçok yanlış bilgi ve batıl...

Gebelikte Sabah Bulantıları Neden Olur ve Nasıl Engellenir?

Hamile anne adaylarında en çok görülen  belirtilerden biri sabah...

Rahat Bir Doğum İçin Doğum Pozisyonlarını Öğreniyoruz!

Kolay ve rahat bir doğum deneyimi yaşamak için kendinizi...

Hamilelik Sağlığı İçin En Uygun Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişiklikler, vücutta artan yük ve rahatsızlık...

NST Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Nonstress testi (NST), doğum öncesinde bebeğin sağlığını değerlendirmek amacıyla...

Gebelikte Protein Alımının Önemi

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının yeterli...

Cinsiyet Belirleme Yöntemi: Çin Takvimi!

Çin takvimi, yüzyıllardır bebeklerin cinsiyetini tahmin etmek için kullanılan...

Hamilelik Dönemi İçin Saç Bakım Tüyoları ve Saç Maskeleri!

Hamilelik süreci, vücutta birçok fiziksel değişime neden olduğu gibi...