Lohusa Kıyafet Seçimi

Mis kokulu bebeğinizi kucağınıza almanıza sayılı zamanlar kaldı. Hastane çantanız neredeyse hazır. Şimdi ise kendinize pijama, gecelik ve sabahlık bakmaya başladınız. Önemsiz bir ayrıntı gibi dursa da ‘pijama mı gecelik mi?’ sorusu bile aslında çok önemli.

Doğumunuz normal ya da sezaryen olması fark etmeksizin kendinize en az 2 veya 3 adet gecelik alın. Çünkü hastanede en rahat edeceğiniz kıyafet gecelikler olacaktır. Tuvalet ihtiyaçlarınız, pansumanlarınız ve kişisel temizliğiniz açısından en kullanışlı ürünler geceliklerdir. Pijamalarla bu bakımların yapılması size acı verebilir ya da zaten yorgun olan ve pratik kıyafetlere ihtiyacı lohusalarımızı zorlayabilir. Bir diğer unsur da seçeceğiniz geceliklerin özellikleri; birçok internet sitesinde gördüğümüz o dantelli gecelikler inanın ki yeni doğmuş bebeğiniz için hiç kullanışlı değil. Bebeğiniz aranızdaki güven unsurunu sağlamak için sizi çok sık emmek isteyecek, her emdiğinde gazını çıkartmanız gerekecek ve bunun için bebeğinizi omzunuza yatırdığınızda orada dantel, dikiş veya bebeğinizi terletecek cinsten bir kumaş olmasını istemezsiniz. Bu sebeple seçiminizi rahat emzirebileceğiniz mesela göğüs kısmı açık veya açılabilen pamuk bir gecelik sizler için uygun olacaktır. Onun dışında askılı gecelikler emzirmek için çok uygun ve kullanışlıdır. Hastanelerdeki ısı durumu mevsim olarak inanın ki hiç fark etmiyor. Kalın veya uzun kollu gecelik seçenekleri sizi bunaltmaktan başka bir işe yaramıyor. Fakat mevsim yaz ise kısa kollu, kış ise uzun kollu sabahlıkların tercih edilmesinde fayda var. Bu şekilde doğumdan sonra hastane koridorlarında doktorların tavsiyesi ile yapacağınız yürüyüşler veya odanıza gelen misafirlerin yanında kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Pijamalarınızı evinize çıktığınız andan itibaren mevsime uygun modeller şeklinde seçebilirsiniz ancak hamile pijamalarından olmak kaydını göz önünde bulunduracak şekilde. Eğer sezaryen doğum ile çocuğunuzu dünyaya getirdiyseniz dikişlerinizin rahatlığı önemlidir. Normal doğumda da hem şişliğiniz bir süre devam edeceği için hem de her zaman sizin rahatlığınız bebeğinizin rahatlığı olduğu için model seçimine dikkat etmelisiniz. Pijamalarınızda da gecelikler gibi dantelsiz, omuz kısmı az veya yumuşak dikişli ve pamuk ürünleri tercih etmelisiniz. Emzirme pijamalarının birçok modelini denemiş ve almış bir anne olarak net bir şey söyleyebilirim; iri göğüslü hanımlar için maalesef pek kullanışlı değiller. En güzeli emzirme sutyeni veya atleti üzerine rahat düz bir pijama tercih etmek. Emzirme sutyeninde hangi modeli kullanırsam kullanayım sonuç olarak üzerimdeki sutyeni göğsüme göre sıvayıp bebeğimi o şekilde emzirdim.

İlk günler yoğun kanamanız olacağından dolayı iç çamaşırı olarak hastane pedlerini en uygun taşıyan ürünleri ve hamile külotlarını hem hastane çantanızda hem de evinizde bulundurmanızda fayda var.

Atlet kullanımını tercih etmenizi özellikle öneririm. Sıcak ve soğuk havaya maruz kalmanız halinde özellikle yeni doğum yaptığınız dönemde süt üretimi ile ilgili fazlaca terleme görülebilir. Bu durumda tutulma sorunları sıklıkla yaşanabilir. Özellikle emzirirken bebeğe doğru eğildiğinizden sırt ve boyun tutulması sorunu için omzunuza mutlaka bir şey alın.

Pijama, gecelik ve sabahlık üçlüsünde unutmamanız gereken püf nokta ise düğme ve fermuar bulunmaması. Düğme veya fermuarın bebeğinizi sararken yüzüne gözüne gelmesini inanın ki istemezsiniz. Ve baskılı ürünleri kesinlikle tercih etmemenizi öneririm. Özellikle plastik baskıların fazlaca terlemeye neden olduğunu unutmayın.

Gel gelelim diyeceksiniz ki ‘bu tarif ettiğine tamamen uyan lohusa takımları piyasada yok’, evet haklısınız. Ancak takımlarınızı kendiniz oluşturabilirsiniz. Örneğin pijama altlarınızı ve geceliklerinizi lohusa takımlarınızdan seçebilirsiniz. Gecelik ve üst pijamalar standart bir takımın ürünleri de olabilir. Tabii bu kadar anlattıktan sonra fotoğraf çekimi için gördüğünüz o dantelli gecelikler, sabahlıklar gelecek aklınıza. Onlar için söyleyebileceğim tek şey sadece o anlık kullanımları olduğu. Ben dantelli ürünler tercih etmedim ve açıkçası hiç de pişman olmadım. Fotoğraflarımız da gayet güzel çıktı. Benim önceliğim bebeğimin ve benim rahatımız ve bebeğim ile benim sağlığımızdı.

Tümbunlar dışında mutlaka çantanızda çorap bulundurun. Lastiği sıkmayan ve ayağınızda kan dolaşımınızı etkilemeyecek çoraplar (şeker hastaları için organik ve yumuşak çoraplar olabilir) hastane çantanızda mutlaka bulunmalı. Eğer siz üşütürseniz maalesef ki sütünüzden bebeğinize gaz geçebilir. Çorapları yansanız da lohusalık döneminizde kullanmanızda fayda var.

Sağlıkla, sıhhatle bebeğiniz kucağınıza almanız dileğiyle 🙂

Sümeyra Çiçek

Daha Fazla Blogger Anneler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir