Hamilelik, ilk defa anne olan kadınlar için oldukça heyecan verici bir süreçtir. Bu dönemde hormonel değişikliklerin yanı sıra fiziksel ve psikolojik değişimler de yaşanır. Bu sebeple anne adayı, gebelikten kaynaklanan sorunlarla başa çıkmakta zorlanabilir.

Karın Ağrısı

Hamilelikte karın ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler her kadının deneyimlediği ve genellikle zararsız şikayetlerdir. Sonuçta organlar sürekli olarak değişir, uterus (rahim) bebeğe yer açmak için genişler ve bağlar gerilir. Hamilelikte karın ağrısı yaygın görülen ve normal bir belirtidir. Karın ağrısı hamilelik boyunca sürerse, şiddetlenirse veya buna kramp, ateş, ishal, kusma, kanamalar veya rahim kasılmaları eşlik ederse, derhal doktora, jinekoloğa veya kadın doğum uzmanına gitmek gerekir. Gebelik haftası ne olursa olsun çok yoğun rahatsızlık nedeniyle acil servise gitmeniz tavsiye edilebilir.

Kanamalar

Hamilelik sırasında vajinal kanama korkutucu olabilir. Ancak, her zaman bir sorun varlığının işareti değildir. İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur. Hafif düzeyde ve lekelenme şeklinde görülen kanamalar çoğu zaman normal olarak değerlendirilir. Fakat kanamanın şiddetinin çok olması ve normalden daha yoğun bir kıvama sahip olması tehlikeli bir durumun işaretidir. Bu durumda kanamanın durdurulması için mutlaka hekim yardımı alınması gerekir.

Göğüs Ağrıları

Memede şişlik ve dokununca acıma hamilelik belirtileri arasında yer alır. Bu ilk belirtiler genellikle hamileliğin 4. haftası itibariyle başlar ve 7. haftasında daha da belirginleşir. Gebelikte göğüs ağrısı, hassasiyeti veya büyümesi bebeğinizi kucağınıza alacağınız zamana kadar devam edebilir. Her iki memede ortaya çıkabileceği gibi tek bir memede de meydana gelebilir. Hamilelikte göğüs ağrısı geniş bir alana yayılabilir. Hatta koltuk altına kadar uzanabilir. Kimi hamile kadında ise sadece bir nokta veya bölgede hissedilen ağrı şeklinde ortaya çıkar.

Halsizlik ve Yorgunluk

Hamilelik döneminde yükselen progesteron hormonu, hamilelikte yorgunluk sebepleri arasındadır. Progesteron, kendinizi yorgun hissetmenize sebep olabilir. Ayrıca vücudunuz, bebeğinizi ve plasentayı beslemek için daha fazla kan üretir. Kan hacmi arttıkça kalp daha hızlı ve güçlü kan pompalar. Meyve sebze, tam tahıllı ekmek ve yağsız sütten oluşan sağlıklı bir beslenme sizi enerjik yapacaktır. Ara öğünlerde meyve veya yoğurt tüketin. Yeterli sıvı alın: Kafeini kesip bol miktarda su için. Gece tuvalet ihtiyacını artırmamak için sıvı alımını yatmadan birkaç saat önce kesmek gerekebilir.

Baş Ağrıları

Baş ağrıları hamilelik döneminde sıklıkla ilk 3 ayda ve son 3 ayda görülmektedir. En çok rahatsız eden baş ağrısı sebebi olan migrenin ise hamileliğin özellikle 2’nci ve 3’ündü ayında belirgin olarak azalması ise sıklıkla görülen bir durumdur. Bazı ufak önlemler baş ağrılarınıza çözüm olabilir.

  • Açık havada yürüyüş yapılmalı
  • Ilık bir duş al, sessiz ve loş bir odaya geçip dinlenilmeli.
  • Sinüzite benzer bir ağrın varsa göz ve burun çevrene sıcak havlu tutulmalı
  • Tuz tüketimini azaltılmalı
  • Günde en az 10 bardak su içilmeli.

Sık İdrara Çıkma

Gebeliğin ilk 3 ayında rahimin büyümesi ve böbreklerin çalışmasında ki değişikliklerdir. Son aylarda ise tekrar baslar. Bebeğin başının mesaneye yapacağı baskı kaynaklı olur.

Sindirim ve Mide Problemleri

İdrara sık çıkma, çok rastlanan bir erken gebelik belirtisidir.. Bu büyüme ve genişlemedeki en önemli neden, büyüyen anne rahminin mekanik baskısıyla rahatça akamayan idrarın akış yönünün tersinde birikmesi ve böbreklere gelen kan akımındaki artıştır. Ayrıca gebelikte artan progesteron hormonun da idrar kanallarının genişlemesinde katkısı vardır. Bu durum elbette canınızı sıkabilir, ama çoğunlukla endişelenecek bir durum değildir.

Kabızlık

Gebelikte kabızlığın sebebi ise, gebelik hormonlarının bağırsak hareketlerini yavaşlatması ve büyüyen rahmin bağırsaklara basısıdır. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, besin ve artıkların sistemden daha yavaş ilerlemesine sebep olur. Bazen gebelikte kullanılan demir hapları da kabızlığa katkıda bulunabilir.

  • Zeytin.
  • Zeytinyağı
  • Kekik.
  • Lifli gıdalar.
  • Beyaz et.
  • Keten tohumu.
  • Su.
  • Kayısı

Bunları öğünlerinize dağıtarak tüketebilir, daha kaliteli bir hamilelik geçirebilirsiniz.

Daha Fazla Blogger Anneler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir