Anasayfa Etiket Arşivi normal doğum

Etiket Arşivi normal doğum

Normal Doğumu Kolaylaştıracak İpuçları!

Hamilelik kadının kendi mucizesini hayata getirdiği bir serüvendir. Bu inanılmaz deneyim ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilme isteğinin yüklediği sorumluluk zaman zaman anne adayını strese sokabilir. Doğru beslenme, egzersiz, düzenli kontroller ve tabii ki doğum korkusu! Aslında bu korku ve endişe doğaldır. Yapılması gereken her şeyi gerektiği gibi yerine getirse de etrafından olumsuz deneyimleri duymak bile tedirgin olmak için yeterli …

Kolay Doğum İçin İpuçları

Hamilelik kaç defa yaşanırsa yaşansın her birinin ayrı bir deneyim olduğunu unutmayın. Bu deneyime mümkün olduğunca kendinizi hazırlamaya çalışın. Geçmişte yaşanmış bazı olumsuzluklar farkında olmadan annelik kavramınızı etkileyebilir. Özellikle de çevreden duyduğunuz zor doğum hikayeleri, abartılarak anlatılan doğum sancıları, gebelik sürecinde yaşanan sorunlar doğum sürecini olduğundan daha farklı algılamanıza neden olabilir ve ‘doğum korkusu’ olarak yerleşebilir. Bu nedenle mümkün olduğu …

Normal Doğum ile Sezaryen Doğumun Farkı Nedir?

Doğum yapan bir grup anne ile konuşursanız, bu grup içinde en azından bir tanesi sezaryen doğum yaptığını söyleyecektir. Ülkemizde 2018 yılında yapılan araştırmalar ile sezaryen doğum oranının %54 olduğu belirlenmiş durumda. Bazı sezaryen doğumlar planlanmış olsa da pek çoğu doğum başladıktan sonra acil durumlar sebebiyle yapılıyor. Planlanmış Sezaryen Doğum Doktorlar bebeğin normal doğum için büyük olması, çoğul hamilelik, ya da …

Doğum Şekli Ne Zaman Belli Olur?

Anne olacağını öğrenen tüm kadınlar, gebeliklerinin ilk haftalarından son haftalarına kadar doğum şekillerinin ne olacağını merak ederler. Aslında doğum anına kadar anne adaylarının doğum şeklinin normal mi yoksa sezaryen mi olacağı kesin olarak bilinemezken, şartların sabit bir durumda olmasıyla önceden bir doğum seçeneği belirlenebilir. Bu şekilde en azından anne adayının normal doğum yapmasına engel olabilecek herhangi bir faktörün olup olmaması, …

Gebelikte Çatı Muayenesi

Çatı Muayenesi Nedir? Çatı muayenesi , hamilelik döneminin son haftalarında (37.haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin), doğum yolunun değerlendirilmesi amacı ile yapılır. Bu muayeneye göre doğum süreci gelmeden önce, normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali değerlendirilir. Gerçekleşecek olan doğumun, sezaryen ile yapılacağı kesinleşen bir hastada için,  çatı muayenesi yapılmasına gerek görülmez. Mesela, daha önce sezaryen  ile doğum yapmış ya da bebeğin eşi …

Çoğul Gebelik Rehberi

1 ) Çoğul Gebelik Nedir? Döllenmiş olan yumurta hücresi, embriyoyu meydana getirmek için bölünürken bazen 2, bazen 3 hücre birbirinden ayrılır. Daha sonra, her birisi, birbirinden bağımsız bir canlıyı meydana getirecek şekilde gelişmeye başlar. Bazen de yumurtalıkların her birinden, birden çok yumurta salınır ve her biri ayrı ayrı döllenir. Bu işlemin neticesinde de ikiz, üçüz ya da daha çok hamilelikler …

Normal Doğum Yapmaya Engel Olan Durumlar

Normal doğum hem daha sağlıklı olması hem de iyileşme süresinin kısa olması nedeniyle kadın doğum doktorlarının önerdiği doğum şeklidir. Ancak bazen anne adayı kaynaklı, bazen ise bebek kaynaklı bazı problemler, normal doğum yapmanıza engel olabilir. Normal doğum yapmaya engel olan durumlarda, tek alternatif olan sezaryen doğumlar tercih edilmelidir. Takipli olunan doktor, bu konuda en doğru bilgiye ulaşılabilecek kişidir. Normal Doğum …

Doktorunuza Sormanız Gereken 10 Önemli Soru!

Gebe olduğunuzu öğrendiniz… Muayene zamanınızın geleceği günü iple çekiyorsunuz ve aklınıza takılan soruları doktorunuza sormak için gün sayıyorsunuz… Fakat, doktora gittiğinizde sormanız gereken tüm soruları unuttunuz ve eve döndüğünüzde o unuttuğunuz sorular bir bir aklınıza geldi değil mi? Gebelikte doktora sorulması gereken sorular, anne adayının heyecanı yüzünden bazen unutulabiliyor. Hamileliğin ilk evreleri, anne adayı için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Yaşanan …

En Ünlü Hamilelik Hormonu: Oksitosin!

Oksitosin, hipotalamus tarafından üretilip hipofiz bezi yoluyla salgılanan doğal bir hormondur ve özellikle kadınlar için hayati bir öneme sahiptir. İlişkilerde kadın-erkek arasındaki duygusallık oluşumunda, anne ile bebeğin birbirlerine bağlanmasında ve sosyal davranışlarda önemli bir role sahip olduğundan aşk ya da bağlılık hormonu olarak da adlandırılır. Genelde kadınlık ya da doğum hormonu olarak bilinir ancak erkeklerde de kadınlardaki kadar etkili olmasa …

Plasenta Previa İle İlgi Her Şey!

Plasenta previa, anne rahmindeki bebek (fetus) ile gebe arasında ilişkiyi sağlayan ve “bebeğin eş kısmı” olan plasentanın, bebek ile doğum kanalının arasında olması (yani doğum kanalını kapaması) durumudur. Bu durumda plasenta, bebeğin önde gelen kısmından daha aşağıda yani serviks’in (rahim ağzının) komşuluğundadır. Plasenta previa (Plasenta previa); hamileliğin son dönemlerinde kanamaya neden olabilen, hem anne hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilen …

12Sayfa 1 - 2