Anasayfa Etiket Arşivi anne sağlığı

Etiket Arşivi anne sağlığı

Bebek Cinsiyeti İle İlgili Her Şey

Bebeğin cinsiyeti ne zaman oluşmaya başlar? Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli olur. Erkek ve kadın cinsel organları aynı yapılardan türediği için ilk 7 haftaya kadar gelişimleri aynıdır ve aynı görünürler. 9-10. hafta civarında kız ve erkekler farklı şekilde, sahip oldukları farklı hormonlar ve reseptörler sayesinde kendi genetik yapıları yönünde gelişim göstermeye yönelirler. Hamilelikte bebeğin cinsiyeti ne …

Doğum Süreci Nasıl Başlar? Hızlandıran Yavaşlatan Etmenler Nelerdir?

Bu  sorunun cevabı halen tıp dünyasında bir sır olma özelliğini korur. Vücudunuz, her nasılsa ve çoğu zamanda doğru olarak, bebeğinizin rahmin dışında yaşayacak kadar olgunlaştığını biliyor. Doğum sürecinin başlaması ile ilgili mevcut bilgilerimiz vücudunuz tarafından üretilen prostaglandin (vücutta doğal olarak üretilen yağ asidi grupları) adı verilen kimyasal sinyallerle sınırlıdır. Bu sinyaller rahim ağızınızı inceltir, yumuşatır ve genişletir ve tam da …

Haftalara Göre Bebeğin Boy ve Kilo Gelişimi

Tabloda yer alan haftalar, anne adayının son adet tarihinin ilk günü hesaplanarak oluşturulmuştur. Kadında adet döngüsü ortalama 28 gündür. Ancak her kadında bu döngü farklılıklar gösterebilmektedir. Bu süreden daha kısa ya da daha uzun döngüye sahip olan kadınlarda, erken ya da geç yumurtlama oluşan kadınlarda ya da üstüne görme gibi durumların yaşanmasında hesaplanan son adet tarihi gebelik haftasıyla uyuşmayabilir. Bu …

Gebelik ve Kilo Kontrolü

Gebelik boyunca yeterli kilo alımı büyüyen bebeğin gelişimi ve doğum sonrası beslenmesi için gereklidir. Gebelikte kilo alımı bebeğin büyümesi için gereklidir. Belirli bir hızda kilo alımı varis, hemoroit (basur), sırt ağrısı, yorgunluk, hazımsızlık, karında çatlak ve nefes yetmezliği gibi bulguların olma şansını azaltmaktadır. Gebelik Kilosu Nasıl Ölçülür? Bir kişi gerçek kilosunu öğrenmek istiyorsa sabah aç karnına ve idrarını yaptıktan sonra …

Amniyon Sıvısı Neden Azalır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Anne karnındaki bebek, hamileliğin son anına kadar bir zar tabakası tarafından kaplanan kese içinde bulunur. Bu keseye amniyon kesesi, çevreleyen zara amniyon zarı ve içindeki sıvıya ise amniyon sıvısı adı verilir. Amniyon kesesi, anne karnında gelişmekte olan bebeği dış etkenlere karşı korur ve içerdiği sıvı, bebeğin güvenli bir şekilde anne rahminde rahat hareket etmesine olanak sağlar. Bu hareketler, bebek için …

Hamilelik İlişkilerinize Zarar Vermesin

Hamilelik döneminde hormonlarınızda yaşanan artış, yeni bir hayata başlamanız ve eski hayatınızdan uzaklaşmak zorunda kalmanız sizi strese sokacağı gibi bu stresin ev hayatınıza yansımasına da neden olabilir. Peki özellikle çoğu kadında görülen ve eşiyle aralarının bozulmasına neden olan sorunlar nelerdir? Hormonlar ve Ruhsal Değişimler Kısa dönemde yaşadığın fiziksel değişimler ve dünyaya gelecek olan miniğinle ilgili düşünceler ister istemez ruh halinde …

Hamilelikte Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde değişen hormonların ve vücutta meydana gelen değişimlerin de etkisiyle anne adayı uyku sorunu yaşayabilmektedir. Hamilelikte daha kaliteli ve rahat bir uyku çekebilmeniz için yatış şeklinizin oldukça önemli bir etkisi bulunmaktadır. Hamileler Hangi Pozisyonda Uyumalı? Anne adayı, hamilelik döneminde hangi pozisyonda kendini daha rahat hissediyor ise, o pozisyonda uyumalıdır. Zaten bir insanın uyku esnasında, bütün gece boyunca aynı pozisyonda …

4 Boyutlu Ultrason (Detaylı Ultrason)

1970 yıllarının başından itibaren günümüz modern tıbbın vazgeçilmezi olan ultrason, günümüzde de gebelik izlenimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ultrason diğer bir adı yansılanım, insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekans üreten ses dalgalarına verilen addır. İngilizce’de yüksek ses anlamına gelen, ultra sound kelimesinden gelmektedir. Bir enerji türü olan ses, madde ve cisimlerin titreşiminden meydana gelir. Ultrason cihazlarının çalışma şekli ise, insan kulağıyla duyulamayan …

Hamilelik Döneminde Vücudunuzda Meydana Gelen Tüm Değişiklikler!

Hamilelik süresince vücudunuz birçok değişim geçirir. Gebelik, bir kadının rahminin içinde bir fetüsün geliştiği dönemi tanımlamak için kullanılan terimdir. Hamilelik süreci, son regl döneminden bebeğin doğumuna kadar süren yaklaşık 40 haftalık dönemi kapsar. Tıbbi olarak gebelik takibi, trimester olarak adlandırılan üç hamilelik bölümüne ayrılarak yapılır. Yani her bir trimester yaklaşık olarak üç aylık zaman diliminden oluşur. Normal gebelik süresince annenin …

Tokofobi (Doğum Korkusu) Nedir ve Nasıl Önlenir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek, daha bir dakika önce karnınızda nefesinizi paylaştığınız bu küçük mucizeyle şimdi nefeslerinizin birbirine karışması… Dünyanın en tarif edilemez anlarından biri olan doğum sonrası yaşananlar her anne için çok özeldir. Ancak bazı anne adayları bu deneyimi yaşamaktan, daha doğrusu bu şekilde yaşayamamaktan korkar. Doğumda ya bebeğinin ya da kendisinin başına bir şey …

123...16Sayfa 1 - 16