Gebelik  Tarihi Nasıl Hesaplanır?

Heyecanla başladığınız ve oldukça keyifli olan bu serüvende aklınıza takılan en önemli sorulardan bir tanesi kaç haftalık hamile olduğunuzdur. Bu yazımızda size haftalara göre hangi aşamalardan geçeceğinizden bahsederken gebelik haftası hesaplama konusunda da sizi bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.

Sanılanın aksine kadın doğum uzmanları gebelik takvimini hesaplarken döllenme tarihi yerine son adet tarihinin başlangıç gününü esas alır. Döllenme tarihi ise, genellikle son adet olduğunuz tarihten yaklaşık 15 gün sonrasına denk gelmektedir. Yine de hamilelik haftası hesaplanırken bu tarih değil, bundan önce görülen adet tarihi esas alınır. Bu yöntemde son adet tarihinin ilk günü esas alınır ve bu güne 7 gün eklenerek 3 ay geriye gidilir.

Örneğin;

Eğer son adet tarihiniz 20 Kasım 2018 ise 20 mart tarihine 7 gün eklediğimizde 27 Kasım 2018 tarihine ulaşmış oluruz. Kasım ayından üç ay geri gittiğimiz zaman ise Ağustos ayına ulaşırız. 2018 yılına bir yıl eklediğimizde ise bebeğin tahmini doğum tarihi ortaya çıkar: 27 Ağustos 2019

Tıbbı anlamda gebelik takvimi oluşturulurken yapılan hesaplamak ay hesabına göre değil, hafta hesabına göre yapılmaktadır. Doğumun gerçekleştiği haftalar ise genellikle 38. Ve 42. Haftalar arasındadır. Doğumların çok az bir kısmı tahmin edilen tarihlerde gerçekleştiğinden dolayı kesin doğruluğu olan bir takvim vermek ne yazık ki mümkün değildir.

  • Ceninlerin kalp atışlarının ilk kez duyulduğu tarih: 9. İla 12. Hafta arası
  • Bebeğin hareketlerinin ilk kez hissedildiği tarih: 16 ila 22. Hafta arası
  • Doktor tarafından gerçekleştirilen dip/uterus ölçümleri, dibin göbeğe ulaşma tarihi: 20. Hafta

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir