Günlük hayatımızda hoşnut olmadığımız durumlarda kendimizi korumak için istemsiz de olsa başvurduğumuz bazı yöntemler vardır. Psikoloji alanında savunma mekanizması olarak geçen bu dürtülerin hepsin farklı bilimsel isimlere sahiptirler.

Bastırma

Egomuzu rahatsız eden tüm duygularımızın, dürtülerimizin ve deneyimlerimizin bilinç dışına itilmesi ve orada tutulması bastırma olarak adlandırılır.  Çocukluğumuzda geçen çoğu olayı hatırlamamız bu savunma mekanizmamızla bağdaştırılabilir.

Akla Uygunlaştırma

Hoşnut olmadığımız durumlardan kaçınmak için aklımıza yatan bir neden bulmak kullandığımız savunma mekanizmalarından birisidir. Bu savunma mekanizmasını ‘’Bahane bulmak’’ olarak da adlandırabiliriz.

Yansıtma

Kendimizden kaynaklanan ve bizim acı çekmemize neden olabilecek düşüncelerimizden ve hislerimizden kaçmak adına bu hisleri karşımızdakine yöneltme eğilimi psikolojide ‘yansıtma’ olarak geçer.

Yadsıma-İnkar

Benliğimiz için tehlike oluşturabilecek durumların yok sayılması ve görmezden gelinmesi savunma mekanizmalarımıza örnektir. Sağlık durumu kötü olan bir yakınımızın durumunun ciddiyetini görmezden gelmek bu duruma bir örnek olabilir.

Yer Değiştirme

Egomuzun kabullenemediği ve bizim için tehlike oluşturabilecek bir dürtü veya duygunun farklı bir nesneye yöneltilmesi yer değiştirme olarak adlandırılır. Örnek olarak iş hayatında patronuna sinirlenen bir çalışanın eve gelince öfkesini ev halkına yöneltmesi gösterilebilir.

Karşıt Tepki Kurma

Benliğimiz tarafından kabul edemediğimiz dürtülerimizi ve duygularımızı saklamak için tamamen karşıt görüşlerin arkasına saklanmak sıkça kullandığımız savunma mekanizmalarındandır. Örneğin sevmediğimiz bir insana fazlasıyla kibar veya sevecen davranmamız bu mekanizmaya örnek olabilir.

Daha Fazla Hamilelik Psikolojisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir